maandag 11 september 2017

Wat is het risico van geldvoorelkaar?

Een paar weken terug heb ik het rendement van geldvoorelkaar nagerekend. Je kunt natuurlijk wel exact berekenen wat je rendement is van geldvoorelkaar, maar daar heb je weinig aan als een investering op een fiasco uitloopt. Kunnen we dit risico mee laten wegen in het effectieve rendement?

Stel dat een investering na verloop van tijd 1% kan heeft om spaak te lopen. Dan heb je dus 99% kans dat je het volle rendement haalt, en 1% kans dat je zwaar verlies lijdt. Maar kan ik dit ook uitdrukken als 1 percentage? Gelukkig heeft de statistiek de verwachtingswaarde bedacht. Dit komt op het volgende neer.

Stel je zou 100 keer investeren in een project dat 1% kans heeft om te falen (uiteraard 100 verschillende projecten). Dan zou gemiddeld 99 projecten succesvol afgerond worden, en eentje zou failliet gaan. Op basis van deze uitslag kunnen we het gemiddelde rendement bepalen.

Het risico bij geldvoorelkaar wordt uitgedrukt als Graydon-PD percentage (G-PD percentage). Dit is de statistische kans op insolventie binnen 1 jaar. Daarom heb ik een knop toegevoegd zodat je de G-DP score kunt invullen. Vervolgens komt in het betaalschema de verwachtingswaarde van de bedragen. Dus als de G-DP score 50% is (absurd hoog, maar wel even handig als voorbeeld), dan zullen alle terugbetalingen na 1 jaar allemaal gehalveerd zijn.
Geldvoorelkaar geeft nog meer risicogetallen, zoals de classificatie, creditsafe en BKR, maar deze getallen zijn helaas moeilijk te koppelen aan een kans op insolventie.

Deze berekening moet je wel met een korreltje zout nemen. Als je geluk hebt blijft er na failissement toch nog wat geld over voor de investeerders. Maar van de andere kant: de G-DP score geeft alleen de kans dat een investering binnen een jaar tegen de klippen vaart. Er is waarschijnlijk nog een grotere kans dat de investering na 2 of meer jaar spaak loopt.

Desalniettemin kan je wel een beetje spelen met het een correctie voor het risico dat je bij corwdfunding wel loopt, en niet bij bijvoorbeeld hypotheek aflossen.

Ga naar de tool via deze link of door op het plaatje hieronder te klikken.
zie ook:
wat is de winstverwachting van geldvoorelkaar?

4 opmerkingen:

  1. Ja, ik let erg op de graydon, het investeringsverhaal en het rentepercentage.
    Ik hoef beslist niet het hoogste percentage. Een paar procent is mooi genoeg.
    Onlangs twee geïnvesteerd voor €500 elk.
    Tot nog toe doen mijn investeringen het goed. Al enkele helemaal afbetaald.

    De waarschuwingen die ik krijg zijn enorm. Mijn leeftijd, moet je niet doen. Maar ik vind het onzin. Ik heb een verwachting van >20 jaar. Moet ik zien hoe ik armer word door ECB? 😡

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor mij geen investeringen meer bij geld voor elkaar. Van de 17 projecten zijn er al 4 die bij een incassobureau lopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heb zelf veel via GvE geïnvesteerd. Sta op dit moment op een klein negatief rendement: -0,09%.
    Ik heb op allerlei mogelijke manieren gespreid en heb voornamelijk geïnvesteerd in projecten met een goede rating. Toch heeft dit alles geleid tot een negatief rendement (kan nog positief worden als er nog wat recovery is bij probleemprojecten), dus die ratings zeggen mij niet zoveel. Moet ik er wel bij zeggen dat anderen wel een redelijk rendement hebben (ongeveer 4% netto), dus waarschijnlijk is het bij mij een gevalletje pech.

    Een en ander heeft wel aanleiding gegeven op een andere manier te investeren. Ik investeer nu alleen nog maar bij goede zekerheden. Bij GvE pak ik af en toe nog een project met hypotheek mee. Het meeste investeer ik echter in Samen in Geld. De rente is lager dan bij GvE (4,8% bij eerste hypotheek), maar tot nu toe geen defaults. En mocht er een default komen verwacht ik 100% recovery door de hypotheek als zekerheid. Hierdoor geeft Samen in Geld uiteindelijk hetzelfde of zelfs een beter rendement dan GvE.

    BeantwoordenVerwijderen