maandag 4 februari 2019

Saving rate en eigen vermogen na scheiding

Door dat scheidingsgedoe duurde het iets langer om de balans van 2018 op te maken. En als ik toch zo laat ben, dan kan ik meteen gaan kijken wat het effect heeft vanaf deze maand. Officieel zijn we pas volgende week ofzo gescheiden, maar in excel hou ik 1 januari aan, das een stuk handiger.

Vanaf 1 januari telt haar inkomen niet meer mee in de saving rate. Bovendien betaal ik nu alimentatie. Ik zou eindeloos kunnen piekeren om te beslissen of alimentatie een "misgelopen inkomstenbron" is of een "vaste last", maar ik hou het voorlopig gewoon op een vaste last. En daarmee blijft mijn saving rate nog steeds fier overeind:
Zoals je ziet stuitert de maandelijkse saving rate alle kanten uit (advocaten betalen enzo), maar doordat ik minder uitgeef blijft de gemiddelde saving rate rond de 30%. Ik ben helemaal niet ontevreden!

Maar de grootste klap komt natuurlijk bij het eigen vermogen. Zoals je vorige week kon lezen moet ik een stuk overwaarde aan m'n ex betalen. Het zal wellicht nog een paar maanden duren voordat het huis officieel op mijn naam staat. Tot die tijd probeer ik al een deel van de overwaarde te betalen. Deze betalingen zijn dus eigenlijk aflossingen, en geen kosten, dus heb ik deze schuld als "onderhandse lening" toegevoegd aan de balans.

Daarnaast is haar spaargeld van de statistieken verdwenen, maar dat was niet zoveel. Maar van de andere kant: haar studieschuld is ook verdwenen. Maar er is nog iets veranderd waar ik geen besef van had: ik kan het spaargeld van mijn zoontje niet meer bij "ons" bezit rekenen. Het is namelijk niet meer van "ons", maar van hem. Als we het vorig jaar even een financiele tegenslag hadden, haden we dit kunnen opvangen met zijn spaarrekening (om uiteraard later terug te betalen). Nu is dit niet meer mogelijk, anders zou het een zooitje worden. Dus wat is de schade?
Klabam! Even 30% jaarinkomen in rook opgegaan. De euforie van een positief eigen vermogen was van korte duur. Van de andere kant: ik heb nog geen nieuwe WOZ waarde voor dit jaar. De taxatiewaarde was 45.000,- hoger dan de huidige WOZ waarde, dus als ik dat meetel, dan zit ik wel boven water. En met een savingrate van 30% zou dit dipje binnen een jaar opgevangen moeten kunnen worden. Zoals je kunt zien heeft de maand januari al een flinke hap van de schuld afgehaald, dankzij de vakantieuitkering van mijn vorige werkgever. Ik ga er van uit dat dit dipje over enkele jaren nauwelijks te zien is in de enorme stijgende lijn.

Ten slotte mijn "financiele onafhankelijkheidsberekening". Met andere woorden: welk deel van mijn uitgaven kan ik met passieve inkomsten dekken?
De piekjes die je ziet is de kinderbijslag die vier keer per jaar binnenkomt. Iedereen heeft zo zijn eigen definitie van passief inkomen, maar voor mij is onvoorwaardelijk overheidsgeld wel degelijk passief inkomen. Ik hoef er immers niets voor te doen.
Maar deze bron is nu voorgoed verdwenen, want mijn ex krijgt de kinderbijslag vanaf nu. Achja, hierdoor wordt deze grafiek een stuk overzichtelijker.

zie ook:
een overzicht van mijn hypotheekaflossingen

7 opmerkingen:

  1. Hebben jullie of jij of de mediator, ook nagedacht over de grote kosten voor zoon, ik bedoel een nieuwe fiets, een mobiel, een computer/laptop voor school, sowieso schoolkosten. Niet perse nu, maar in het voortgezet onderwijs kunnen die kosten hoog zijn. Gaat de moeder dat betalen van de kinderbijslag en alimentatie? Of komt ze dan bij jou aankloppen? Ik hoef geen antwoord hoor, het is iets om over na te denken. Ik zeg het vooral omdat ik in mijn omgeving veel zie dat moeders dan ineens de hulpeloze blondine spelen en soms zelfs het kind "uitspelen" tegen de vader "vraag maar aan papa" of "papa wil niet meebetalen". Dan is het beter voor iedereen als er dingen goed afgesproken zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tegenwoordig is dit het grootste gedeelte van het mediatorproces: het ouderschapsplan. Ik heb het idee dat kinderen van gescheiden ouders meer financiele garantie hebben dan van getrouwde ouders, want bij de eerste groep zijn er budgetten vastgesteld, de twede groep kan alleen hopen dat hun ouders iets bijdragen.

      Verwijderen
  2. Wat maakt precies dat die overzetting van het huis nog zo lang moet duren?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. daar kan ik pas aan beginnen zodra alles rond is. Ik kan namelijk geen huis kopen van mn financiele partner:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Euhm, voor wat betreft het 'lenen' van het spaargeld van je kinderen, daar zijn wat voorwaarden aan verbonden....

    https://www.rtlnieuws.nl/columns/column/762346/stelen-van-je-kinderen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. bedankt voor de link! Stelen lijkt me inderdaad niet zo netjes. In het artikel staat helaas niets over de voorwaarden van het lenen van het geld. Voor zover ik weet mag het ouderlijk gezag het geld "beheren". Dat kan dus ook betekenen dat je het geld tijdelijk leent en met rente terugbetaalt.

      Verwijderen
  5. Vandaag woz waarde online, wij stegen met 8000 naar 221000.
    Gaat helaas wel weer ten koste van de gemeentelijke belastingen.
    45000 boven woz, is dat acceptabel?

    BeantwoordenVerwijderen