kop

maandag 4 december 2017

Wat moeten we eigenlijk met de Bitcoin?

Een tijdje geleden verwachtte ik al een crash in Bitcoins, maar  de koers is sindsdien nog een heel stuk verder doorgeschoten. Blijkbaar heb ik de geldlust van Wallstreet onderschat, en blijft men nog steeds geld pompen in deze 21-eeuwse tulpenbol. De totale waarde van deze cryptomunt schommelt de laatste tijd tussen de 100 en 150 miljard euro. Om je een idee te geven: dit is ongeveer de marktwaarde van Shell of Unilever. Of de kosten van het Apollo Maan project, vertaald naar hedendaagse dollars. Deze dingen zijn dus afzonderlijk net zoveel waard als een computerprogramma dat volledig opensource is, en dus gratis te kopieren is. Beetje overgewaardeerd dus.
Laten we eens terug naar de basis gaan: waarom hebben we eigenlijk Bitcoins?

De Bitcoin is door pseudoniem Satoshi bedacht als betaalmiddel dat niet door overheden of banken wordt gereguleerd, maar door de consensus van de community. De voordelen zouden zijn dat geen overheden de munt kunnen traceren en dat de munt niet door een grote mogenheid (overheid, bank, multinational) gestuurd kan worden.
Helaas Bitcoin enorm gefaald, zowel in de rol als betaalmiddel als de zelfregulering. En dan verbruikt het hele Bitcoin netwerk ook nog net zo veel stroom als een land als IJsland.


Als betaalmiddel
Hoewel de Bitcoin in eerste instantie een betaalmiddel zou moeten zijn, is het totaal ongeschikt voor deze functie. Voor elke transactie ben je ongeveer 1% aan transactiekosten kwijt. Dit is veel meer dan gewone overboekingen. Bovendien zijn de transacties traag, in de orde van een kwartier tot een veelvoud daarvan. Maar het belangrijkste reden is de marktwaarde: de munt kan binnen een dag met gemak 20% van waarde zijn veranderd. Zelfs tijdens het afhandelen van de transactie kan de marktwaarde nog flink wijzigen. Dit is totaal onacceptabel voor een stabiel betaalmiddel.

Zelfregulering
Het idee was dat de Bitcoin langzaam tot een stabiele waarde zou komen, afhankelijk van de vraag naar Bitcoins en het aanbod door mining. Helaas gaan er een paar dingen mis. Ten eerste wordt een groot deel van de Bitcoins beheerd door de fans van het eerste uur. Zij hebben zoveel macht dat ze de koers kunnen reguleren. Dit ondermijnt de consensus politiek van Bitcoin. Ook heeft Satoshi de inhaligheid van de mensheid onderschat: zodra de koers stijgt beginnen veel mensen aan "fear of missing out" de lijden, en gaat de munt ten onder aan mensen met dollartekens in hun ogen.

Hoewel de Bitcoin een idioot groot bedrag vertegenwoordigt, is het nog steeds peanuts voor de grote geldmarkt. Om een vergelijking te maken: de totale waarde aan eurobriefjes is ongeveer 1000 miljard. Ik kon nergens vinden hoeveel girale euros er in omloop zijn, maar ik gok het 10 tot 100 voudige. De Bitcoin is klein genoeg om door grote spelers gemanipuleerd te worden. De Bitcoin moet mischien wel 10 tot 100 keer zoveel waard worden om zo groot te zijn dat het stabiel in de geldmarkt ligt. Maar mocht dit zo zijn, dan betekent dit ook dat de fans van het eerste uur te groot naar rato een net zo groot aandeel hebben. Kortom, het is erg moeilijk om er voor te zorgen dat een munt uit zichzelf een enorme entiteit wordt die door niemand te sturen valt.

  
Energieverspilling
Bitcoin gebruikt vooral veel stroom om de transacties te versleutelen. Als dank voor het versleutelen krijgt iemand een paar bitcoins al beloning. Vandaar de term "mijnen". De software heeft hier een vraag en aanbod regeling ingebouwd: als veel mensen mijnen, dan worden er zwaardere eisen gesteld aan het mijnen. Aangezien er nu veel vraag is naar het mijnen van Bitcoins, worden de eisen dus extra zwaar, en wordt er dus energie verspild.


Wat nu?
Bitcoin heeft vooral gefaald in de stabiliteit en in de energieverspilling. Dus hoe zouden we hier mee om kunnen gaan? Onder het motto "if you cannot beat them, join them", is het waarschijnlijk beter om een cryptomunt te maken die aan de Euro is gekoppeld. Op die manier ben je niet volledig onafhankelijk, maar hebben je wel de meest stabiele koers die er op dit moment is. Is het nou zo'n ramp dat de waarde van de munt door de Europese Bank gestuurd wordt?
Je bent dan ineens verlost van het gespeculeer, en je bent ook meteen van de kunstmatige schaarste van het mijnen af. De versleuteling die Bitocin gebruikt hoeft helemaal niet veel stroom te kosten. De versleuteling om paswoorden veilig over het web te sturen (zie bitcoins voor dummies) is bijna identiek aan die van Bitcoin, en dat kan elke oude computer.

En waarom zouden we geld willen opslaan in een blockchain? In praktijk kan je in een blockchain alle mogelijke afspraken vastleggen, van koopcontracten en testamenten tot festivaltickets. Het is heel eenvoudig om een hashcode van een testament in een blockchain te zetten. Ook is het mogelijk om lokale cryptomunten op te zetten voor lokale ruilkringen.
Super handig, snel en veelzijdig, maar helaas niet meer interessant voor investeerders. Maar daar hoeven we niet echt rouwig over te zijn.


zie ook:
Bitcoin: tijd om uit te stappen!
Bitcoins voor dummies

7 opmerkingen:

  1. Dank, dank voor dit zeer verhelderende stuk! Ik geloof dat ik het fenomeen nou eindelijk begin te snappen. Beleggers betalen nu dus goud geld voor een munt die nauwelijks te gebruiken is (en waarvan je je moet afvragen of je hem zou moeten willen).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoals France Coppla in Forbes al mooi heeft verwoord: The price of math backed Bitcoin is rising exponentially not because people are rejecting the U.S. dollar, but because they want to make lots more U.S. dollars.

    "https://www.forbes.com/sites/francescoppola/2017/11/29/bitcoins-enormous-price-rise-exposes-the-irrational-beliefs-of-investors/2/#601714812d4a

    Overwoog vorig jaar al een bitcoins voor €500 te kopen. Ik had uiteindelijk niet gedaan omdat het een sterk speculatief karakter heeft. Tja, had ook niet verwacht dat bitcoins door sepculanten enorm zou stijgen. Leuk voor degenen die vroeg zijn ingestapt. Ik gun ze. Nog steeds wil ik bitcoins niet kopen/hebben. Veel te ingewikkeld, traag en je kan bijna niks mee kopen. Behalve op darkweb. Kortom, een hoop gelektroneerd lucht.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb zelf geen bitcoins en ook nooit gehad, maar de sterkte waarmee autoriteiten en "economen" de bitcoin op dit moment zwartmaken maakt mij wel achterdochtig. Deze mensen hebben over het algemeen allemaal een belang om de bitcoin te laten falen.

    De waarde van de bitcoin stijgt dit jaar snel, zeker in dollars, in Euro's is dat al een stuk minder. De dollar is namelijk ook een stuk sneller in waarde gedaald dan de euro. Van een koers van 1,03 dollar voor een euro tot 1,19 nu.
    Ook ten opzichte van goud is de dollar flink in waarde gedaald.

    Ook met gewoon geld (fiat geld) is het namelijk maar "wat de gek ervoor geeft", alleen is de speculatie dat een stukje papier een bepaalde waarde vertegenwoordigt wel algemeen geaccepteerd.
    Ik denk eigenlijk dat op dit moment de bitcoin haar evenwichtswaarde nog niet heeft bereikt, en dat het de vraag is of ze die ooit zal bereiken. Zolang centrale banken alles op alles zetten om de inflatie aan te jagen en zo steeds meer fiat geld in de samenleving pompen zal er nooit evenwichtswaarde ontstaan.

    Ik zeg overigens niet dat wat ik hier schrijf "de waarheid" is, maar vind de berichtgeving erg eenzijdig op dit moment...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Interessant punt: wie heeft er baat bij dat de Bitcoin faalt? Waarom zouden banken en economen tegen de Bitcoin zijn? Zij kunnen er zelf ook geld aan verdienen, en dat doen ze ook. De enige die moet vrezen zijn overheden, omdat men nu gemakkelijk vermogensrendementsheffing kan ontduiken en geld kan witwassen. Ook is het nu gemakkelijk om een land te ontvluchten, want het enige wat je hoeft mee te nemen is je wachtwoord van je Bitcoin wallet.

      Verwijderen
    2. Nou ik denk dat de gevestigde orde ook ziet dat als die bitcoin wel klapt het waarschijnlijk vooral burgers zijn die erin zijn gestonken. En dat ga je dan echt wel even weer voelen in een economie die toch al niet zo lekker loopt.

      Verwijderen
  4. Interessante blog, ik wacht kerst af en overweeg dan inleg uit te halen met wat winst. De rest kan dan gerust doorgroeien als ze dat doet zoals voorspeld door de voorstanders en mocht het een bubbel zijn dan geeft dat geen verlies.

    Wel denk ik dat de ontwikkeling veel gaat veranderen, ik denk niet perse aan bitcoin maar juist al die andere munten en tokens die bezig zijn om de technologie te veranderen. Uiteindelijk gaan banken en overheden die nieuwe technologie beheersen. Dan vind ik het ook logisch dat de waarde daalt van alle munten, maar toch blijft deze ergens op hangen en worden dat nieuwe aandelen omdat er nieuwe industrieën achter hangen. Uiteindelijk wint macht en geld en zullen zeker veel mensen met een paar knikkers verliezen. Die heb je altijd al gehad en zul je altijd houden. Hoort bij dit soort ontwikkelingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goed stuk! Ik verwacht veel van de blockchain techniek maar zie inderdaad met de bitcoin vooral veel bezwaren die een dagelijks gebruik in de weg staan. Veel mensen die nu instappen verwachten echter dat de BTC wel voor dagelijks gebruik gebruikt kan gaan worden maar daar lijken me de nadelen te groot voor..

    BeantwoordenVerwijderen