Vorige week melde ik dat het gasverbruik nog niet echt significant lager ligt dan vorige maand. Het gasverbruik in de huidige winter lijkt als een gemiddelde:
De vraag is alleen: hoeveel verschilt de ene Nederlandse winter van de andere?
Na wat googlen kwam ik bij een website die de gemiddelde maandelijkse Nederlandse temperatuur noteert in De Bilt:
De vergelijking is treffend: hoe kouder de maandelijkse temperatuur, hoe meer gasverbruik (no shit Sherlock). Zo zie je heel mooi de koude januari 2017 en februari 2018, maar ook de relatief warme januari 2018.
Met behulp van bovenstaande gegevens kan je de temperatuur tegen het
gasverbruik uit te zetten. We krijgen dan de volgende grafiek:
Ik heb hier niet elk jaar apart getekend, want ik ben voornamelijk benieuwd naar de huidige winter versus de voorgaande winters.De grafiek laat weer zien wat je intuitief zou verwachten: boven de 15 graden is het gasverbruik constant laag, omdat er alleen gas wordt verbruikt om te koken en water op te warmen. Zodra de temperatuur zakt gaat het gasverbruik toenemen, grofweg met ongeveer 30 kuub per graad. Maar het is een hele brede wolk, de correlatie is niet echt geweldig.
Om stookkosten uit te drukken tegen kou hebben ze iets beters gedefinieerd, namelijk de graaddagen. Graaddagen worden als volgt berekend:
-neem de gemiddelde temperatuur over een dag.
-is die hoger dan 18graden? Dan gaat men er van uit dat de kachel niet aan hoeft, en is de graaddag 0.
-is die lager dan 18 graden? Dan wordt het verschil genomen. Een dag met een gemiddelde temperatuur van 10 graden krijgt 8 graaddagen.
Bij het KWA kan je deze waarden opzoeken, voor verschillende regios en geaccumuleerd over hele maanden. Precies wat ik nodig heb! Voor mijn regio ziet het er als volgt uit:
Weer heel herkenbaar: hoe kouder, hoe meer graaddagen, hoe meer gas verbruikt. Als ik de graaddagen en gasverbruik tegen elkaar plot krijg ik het volgende:
Deze data vormt veel meer een lijn dan de vorige, dus de correlatie is een stuk beter. Als ik er wat trendlijnen in zet:
De huidige winter lijkt zuiniger te zijn dan de voorgaande winters: ongeveer 20 m^3 per winterse maand, dus 100 m^3, dus pakweg 10% minder dan normaal. Dit zou ongeveer 65,- per jaar kunnen besparen.
Maar dit is heel erg voorbarig: in voorgaande winters waren er genoeg stipjes op de grafiek die lager lagen dan die van deze winter. Maar tot nu toe ben ik er niet ontevreden over.
zie ook:
gas water licht kilometers 2018
Goed te lezen dat graaddagen "redelijk" klopt met het gasgeverbruik.
BeantwoordenVerwijderenDe 18°C is gekozen om een gem tussen dag en nacht te hebben (overdag 21 nacht 15). Daarnaast hebben we ook nog gewogen graaddagen, daarbij wordt ook de invloed van de zon meegenomen. Dus afhankelijk van de ligging van de woning, het glasoppervlak en je eigen stookgedrag kan je mogelijk een nog betere vergelijking krijgen (bv ik stook overdag 18 in de nacht 12 gevolg graaddagen berekenen met 15°C, ook die kan je berekenen op eerder genoemde sites).
Tja voordat je het weet heb je weer een spaarhypotheek tool ;)
Gr John
Ik verbruik ook minder deze winter maar denk niet met de gestegen gasprijs dat de eindafrekening voordeliger word.
BeantwoordenVerwijderenGraadje meer of minder, als ik het koud krijg gaat die gewoon een standje hoger. Daar heb ik geen grafieken en tooltjes voor nodig :-)
BeantwoordenVerwijderenstandje hoger of een dikkere trui, die afweging probeer ik nu in geld uit te drukken
VerwijderenLekker bezig, maar ik ken onderwerpen waar ik het warmer van krijg!
BeantwoordenVerwijderenWat heb je aan graaddagen als het verband niet lineair is? Ik bedoel als er niet gewoon zoveel kubieke meter per gewogen graaddag uitkomt?
BeantwoordenVerwijderentja, dan is de berekening gewoon wat ingewikkelder, maar gelukkig is er nog steeds een verband. Het zou ook kunnen dat het een lineair verband is, en dat ik de stippen <100 graaddagen per maand niet moet meetellen, omdat ik dan blijkbaar nauwelijks de verwarming aanheb
VerwijderenJe zou het temperatuuronafhankelijke verbruik kunnen aftrekken. Dat staat in de derde grafiek, gasverbruik vs temperatuur. (lijkt me trouwens dat de titels van de assen verwisseld zijn)
BeantwoordenVerwijderen