kop

woensdag 2 september 2015

Wat is het rendement van zonnepanelen, bijstorten, ziektekosten voor een jaar vooruit betalen

Ik heb het al een paar keer gehad over verschillende manieren om de voordeligheid van een investering uit te drukken. Sommige denken het liefst in winst, de andere in terugverdientijd, return on investment of interne rentevoet. Maar eigenlijk is het veel handiger om deze dingen automatisch te laten berekenen, zodat je snel het verschil kan zien.

Daarom heb ik hiervoor een tooltje gemaakt, zie interne rentevoet tool

Voorbeelden:


Zonnepanelen
Stel je koopt voor 5000,- zonnepanelen, die elke maand een besparing van 40,- opleveren. (Ik weet niet wat de huidige tarieven zijn, het is slechts een voorbeeld) De verwachtte levensduur is 20 jaar, oftewel 240 maanden. Het resultaat is dan:
De rente van meer dan 7 procent is veel hoger dan een spaarrekening, hypotheek of belegging, maar bedenk wel dat je ruim 10 jaar in het ongewis zit of je de investering gaat terug verdienen. Misschien wil je voor die tijd wel verhuizen etc. 

Ziektekostenverzekering
Veel ziektekostenverzekeraars bieden de mogelijkheid om de maandelijkse premie voor een heel jaar ineens te betalen, in ruil voor een korting. Stel dat je een verzekering van 100,- per maand hebt gekozen, maar je mag ook het hele bedrag ineens betalen voor 3% korting. Dan betaal je dus ineens 97% van 12x100 = 1164,-. Wellicht zullen veel mensen denken dat dit een rendement van 3% oplevert, maar in werkelijkheid is dit veel hoger:
Hoe komt dit? Het geld voor januari betaal je slechts 1 maand vooruit, het geld van december betaal je een vol jaar vooruit. Gemiddeld betaal je je premie ongeveer een half jaar vooruit. 3% winst in een half jaar is ongeveer 6% winst op jaarbasis.

Het ligt er maar aan wanneer je die jaarpremie moet betalen. Deze tool gaat er van uit dat de eerste besparing een maand na de investering plaatsvindt. Maar als je de jaarpremie betaalt op hetzelfde tijdstip als je normaal gesproken de premie voor januari zou betalen, dan hoor je het eigenlijk anders te berekenen. De eerste maand tellen we dan niet mee in de investering, en er blijven dan nog 11 maanden over. Het rendement is dan nog hoger:
Klinkt allemaal fantastisch, maar van de andere kant: de winst van dit truukje is slechts 36,- per jaar. Is het je 36,- waard om ineens zo'n deuk in je financiƫle buffer te slaan?

Bijstorten op spaarhypotheek
In mijn laatste bijstorting stortte ik 2000,- in mijn spaarhypotheek, waardoor ik 302 maanden lang 12,80 minder hoeft te betalen. Gevolg:
Zoals je ziet duurt het zelfs 13 jaar voordat ik deze investering heb terugverdiend. Maar aangezien de rente lang vaststaat, is er weinig risico. Prima investering dus!

9 opmerkingen:

  1. Gaat wel iets mis in de berekening, want als ik het aantal maanden verander naar 300 krijg ik opeens negatieve ROI's.

    Maar fijn om te weten dat mijn zonnepanelen een goede investering zijn ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je bedoelt waarschijnlijk de rente, niet de return on investment. het algoritme (newton raphson voor de insiders) begint te flippen bij extreme waarden, moet ik nog een keer naar kijken

      Verwijderen
    2. Je hebt gellijk, de rente idd. Maar hij begint al te flippen bij vrij kleine verschillen tov de waardes die jij noemt. Maak bij de zonnepanelen van de 40 euro bijvoorebeeld 60 euro (realistischer) en het gaat al mis

      Verwijderen
    3. ik denk dat ik moet overstappen van newton-raphson naar een bisectional algoritme, binnenkort eens proberen.

      Verwijderen
    4. Ik heb het euvel gevonden: newton-raphson werkt alleen goed als er een goede initiƫle schatting wordt gegeven. Het zou nu opgelost moeten zijn.

      Verwijderen
  2. Tja, die zonnepanelen zet me weer aan het denken om het wel of niet te doen. Met de panelen alleen ben je er nl. niet mee, je hebt misschien ook een extra groep nodig, leidingwerk, onderhoud etc. is niet mee genomen in je berekening en wat als iedereen straks zijn dak vol legt?

    Ziektekostenverzekering, daar sparen we vooraf al voor (ahum 1,5% rente) en ik wist niet dat het dan het dubbele oplevert, Goed bezig dus.

    Bijstorten op spaarhypotheek
    Dat hebben we ook gedaan, alleen wat te laat begonnen. Toch zag ik op hypohype staan dat er niet zo veel verschil is tussen sparen op een spaarrekening of vroeg storten in je spaarhypotheek. Ons spaargeld ging toen op door de hypotheek te verlagen, anders hadden we het huis niet eens kunnen kopen.

    Ik vraag me de laatste tijd ook wel eens af, als we destijds zo streng in de leer waren geweest of we dan nog wel hadden kunnen genieten van de basale dingen in het leven, ieder zijn ding.

    Wederom toepasselijke en nuttige tools voor iedereen.



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De berekening voor zonnepanelen is gewoon een bedrag. Dat kan incl/excl al de overige zaken zijn. Ik was 2850 kwijt voor de zonnepanelen inclusief alles en bespaar er zo'n 50-55 euro per maand mee.

      Ze willen vanaf 2017 eventueel de salderingsregels gaan aanpassen, maar dan heb ik mijn investering al terugverdient. Maar wel iets om rekening mee te houden en niet je dak helemaal vol te gooien zonder dat je alles zelf gebruikt. Ik denk persoonlijk dat dat niet meer getolereerd gaat worden in de toekomst.

      Verwijderen
    2. En als je een terugtelmeter hebt, laat die dan vooral zitten. De zgn 'slimme meters' kunnen weleens erg dure meters zijn als je zonnepanelen hebt.

      Verwijderen
  3. Een handige tool! Ik heb eens gekeken naar de aflossingen die ik in mijn spaarhypotheek gedaan heb. Toch kwam ik er niet helemaal uit. Volgens mijn voorwaarden ik slechts in te leggen tot december 2032, terwijl mijn geld blijft renderen tot mei 2033, waarna op 1 juni 2033 mijn hypotheek afgelost wordt. De hogere rentebedragen ten opzichte van een spaarhypotheek zonder stortingen worden niet meegenomen als ik puur naar het besparingseffect kijk over de periode dat ik inleg (tot eind 2032). Dit terwijl het wel een gevolg is van stortingen en dus het totale rendement zou moeten verhogen. Dit zou zo maar enkele tienden kunnen schelen. Suggesties?

    BeantwoordenVerwijderen