vrijdag 6 december 2013

Beter belasting terugkrijgen of nabetalen?

Wie kent het niet: de schrik als er een blauwe envelop in de brievenbus zit. Hoe fijn is het dan als het bedrag gunstig uitvalt. De vraag is natuurlijk wat in totaal gunstiger is: belasting terugkrijgen, of een naheffing.
De belastingdienst maakt immers gebruik van een zogenaamde heffingsrente. Dit betekent dat er rente wordt berekent als een bedrag later wordt betaald of terugbetaald. Het werkt dus twee kanten op: krijg je belasting terug, dan betaalt de belastingdienst rente, moet je nabetalen, dan betaal jij rente. De rentes zijn te zien op deze link.
Voor kleine bedragen maakt het allemaal niet veel uit, voor de hypotheekrente kan dit aardig oplopen. Zo kan je ervoor kiezen om de HRA maandelijks te laten uitbetalen. Dan krijg je een jaar later niet veel geld terug. Maar als je in dat jaar hebt afgelost, zou het kunnen dat je een deel van de HRA moet terugbetalen.
Je kunt er ook voor kiezen om de HRA achteraf te laten berekenen. Dan krijg je dus rond juni 2014 alle HRA van het jaar 2013. Sterker nog, je krijgt rente over dit bedrag.
In het verleden was het gunstig om belasting zo laat mogelijk terug te krijgen. De rente die de belastingdienst hanteerde was hoog (4-5%), en de rente werd berekend vanaf het moment dat je het bedrag zou moeten ontvangen. Dus over de HRA van januari 2005, die pas in juni 2006 werd uitgekeerd, werd anderhalf jaar rente gerekend. 
Vanaf 2010 is dit veranderd. Tegenwoordig wordt voor alle bedragen waar je in 2013 belasting over terug zou krijgen een renteduur berekend vanaf 1 januari 2014. De HRA die je dus niet in jan 2013 hebt laten uitkeren, krijg je pas in juni 2014, maar er is slechts een half jaar rente berekend. Terwijl je dus gemiddeld een jaar zit te wachten op de HRA, ontvang je maar voor een half jaar aan rente. Bovendien zijn de rentetarieven een stuk lager. Op dit moment is de rente zo'n 2.5-3%. Maar om bovenstaande redenen hou je dus effectief 1.25-1.5% rente over. Aflossen levert doorgaans meer op.

Hoeveel is dit in praktijk? Stel je hebt een hypotheek van 200.000 tegen 5% rente. Je krijgt dan jaarlijks ongeveer 3700,- aan HRA (ik heb de EWF hierin al meegenomen). Laat je deze achteraf uitbetalen, dan ontvang een half jaar 3% per jaar extra, dus E 56,- aan heffingsrente. Had je de hypotheekrente maandelijks meteen gebruikt om af te lossen, dan had je een jaar lang 2.9% aan hypotheekrente bespaart, dus E 107,-. Kortom, 51,- verdient!

Kortom, het is op dit moment financieel aantrekkelijker om een schuld bij de belastingdienst te hebben staan. Het nadeel is natuurlijk dat je blauwe enveloppen negatiever kunnen zijn, en dat je hier rekening bij moet houden bij je begroting.

zie ook:

5 opmerkingen:

  1. Superduidelijk stuk tekst. We hebben inderdaad afgelost én we hebben maandelijks HRA ontvangen. Volgend jaar krijgen we dus een envelopje van de belastingdienst met daarin het verzoek hen terug te betalen. Gelukkig kunnen we dat opvangen. Ik laat het dan ook niet aanpassen naar berekening van de HRA per jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toch vind ik het lekkerder om geld terug te krijgen aan het einde van het jaar dan dat ik teveel heb ontvangen en het terug moet betalen. Voor volgend jaar ga ik ook mijn HRA en andere toeslagen omlaag brengen zodat ik zeker ben van dat ik geld terug krijg in plaats van hoef te betalen omdat mijn salaris stijgt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zakelijk bezuiniger, als je het zo fijn vindt om geld terug te krijgen, dan heb ik een goed idee: Je zet je HRA voor 2014 toch op maandelijks, maar je sluist het geld direct door naar mijn bankrekening. Vervolgens krijg je van mij in juni 2015 het geld terug. Ik biedt je zelfs een procent meer rente dan de overheid:-)

      Verwijderen
  3. Hoe lucratief kan een schuld bij de belastingdienst worden? Naast de HRA ook te doen met toeslagen? En waar houdt het op moreel aanvaardbaar te zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goeie vraag. Dat is voor iedereen verschillend. Er zijn zelfs mensen die zwartwerken heel normaal vinden. Ik heb deze discussie al een keer gestart, zie: "creatief boekhouden: waar ligt de grens?" Ik heb de link onderaan dit artikel toegevoegd.

      Verwijderen