donderdag 8 januari 2015

Jippie, ik mag weer aflossen!

Het nieuwe jaar is begonnen, dus ik "mag" weer een extra storting doen op onze spaarhypotheek. Dit is inderdaad een nadeel van sparen op een spaarhypotheek: je moet de bandbreedte in de gaten houden. "Gelukkig" hebben we ook nog een aflossingsvrije hypotheek, dus ik kan altijd meer aflossen al ik wil.

Dus één van de eerste dingen die ik dit jaar deed was het mailen van mijn hypotheekverstrekker dat ik E2450,- wil bijstorten. Dit is meer dan in 2013 (E2000,-) en in 2014 (E2200,-). Dit komt omdat mijn maandelijkse premie elk jaar daalt, maar ik wil toch elk jaar ongeveer even veel in de spaarhypotheek stoppen (premie en extra stortingen samen).
Door deze storting verwacht ik dat de maandelijkse premie zo'n E16,- zakt. De hypotheekrenteaftrek verandert hier niet door, dus deze E16,- is netto in de pocket!

zie ook:
Extra storten op spaarhypotheek: nader uitgelegd
verloop van mijn hypotheek8 opmerkingen:

 1. Helemaal prima.

  'Helaas' hebben wij ons aflossingsvrije deel helemaal volgestort. We zitten dus alleen nog met een spaardeel. Daar storten we jaarlijks iets in. Zo ook in 2015. Ik doe geen verdere stortingen dit jaar ivm de bandbreedte.

  Over 2 jaar loopt de rentevaste periode af. Ik heb mij voorgenomen dan te bekijken of we hem kunnen inkorten tot 20 jaar. Hetzij door extra stortingen, hetzij door een lager gegarandeerd eindbedrag (als dat mogelijk is).

  Ik heb veel geleerd van je site de afgelopen tijd. Dank je voor de heldere informatie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ri, je weet dat je de consequenties van inkorten van de looptijd zelf kunt berekenen op www.hypohype.nl ?
   Daar staat een geavanceerd rekenmodel 2015.

   Verwijderen
 2. Jullie houden er toch wel rekening mee dat de bandbreedte gerekend wordt per premiejaar en niet per kalenderjaar? De verzekeraar zal dat ook controleren, maar het is ook goed jezelf er bewust van te zijn. Wellicht kan je dat eerder dan je dacht een extra storting doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik heb dit expliciet aan mijn hypotheekadviseur gevraagd, en die zei dat het per kalenderjaar gaat. Maar ik ga het eens verder uitzoeken. Mocht het per hypotheekjaar gaan, dan moet ik mijn schema gaan aanpassen...

   Verwijderen
  2. Zie het gele vlakje op deze pagina: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/uw_hypotheek_of_lening/sparen_voor_de_aflossing_van_uw_hypotheek/kapitaalverzekering_eigen_woning/voorwaarden_kapitaalverzekering_eigen_woning

   Verwijderen
  3. Bedankt voor de link. De informatie laat weinig twijfel mogelijk inderdaad. Aangezien ik in het vorige hypotheekjaar ongeveer 4200 heb gestort, mag ik dit hypotheekjaar dus ook zoiets storten. Dus dan mag ik voor augustus 2015 nogmaals ongeveer 2000,- storten. Ik zal het binnenkort eens narekenen.
   Nogmaals bedankt!

   Verwijderen