maandag 23 februari 2015

Wie betaalt de gezamenlijke rekeningen

Bij stelletjes zie ik vaak verschillende manieren hoe men de gezamenlijke kosten betaalt. Vooral als het verschil tussen de inkomens van partners groot is, kan dit ooit tot spanningen leiden.

Ik kom meestal 3 manieren tegen hoe de gezamelijke rekeningen worden betaalt:
  1. beide leggen evenveel in op een gezamelijke rekening
  2. men legt in naar rato van de salarissen
  3. men legt allebei zoveel in, dat men hetzelfde bedrag over houdt.

Voorbeeld: stel partner 1 verdient 3000,- per maand, en partner 2 verdient 2000,- per maand. Er is 2000,- nodig voor de gezamelijke rekening. Volgens de bovenstaande regels heb je de volgende oplossingen:

Betaalt aan gezamenlijke rekening:
Houdt over:
Partner 1
Partner 2
Partner 1
Partner 2
Methode 1
1000,-
1000,-
2000,-
1000,-
Methode 2
1200,-
800,-
1800,- 
1200,- 
Methode 3
1500,-
500,-
1500,-
1500,-
Uiteraard is het mogelijk om elke willekeurige tussenliggende verdeelsleutel te hanteren, maar dit zijn de enige 3 die ik logischerwijs kan verantwoorden. Voor partner 1 is de eerste methode het voordeligst; voor partner 2 is methode 3 het voordeligst.
De keuze voor welke methode gekozen wordt, is meestal afhankelijk van hoe "hecht" de relatie is, en of één van de partners bewust meer of minder wil werken. 

Meestal beginnen losse relaties zonder enige aanpak: soms betaalt de ene de rekening, dan de andere. Zodra men gaat samenwonen en er komen vaste lasten, dan komt er vaak een gemeenschappelijke rekening, volgens aanpak 1. Bij trouwen wordt er vaak overgestapt op aanpak 3.
Ik ken ook genoeg mensen die zelfs na trouwen nooit iets regelden. Als je genoeg geld hebt om aan je behoeftes te voldoen, en beide hebben een vergelijkbaar uitgavepatroon, dan is er geen rede om iets moeilijks te regelen.
Wij hebben ook nooit iets geregeld, zelfs nadat we getrouwd waren. Maar na verloop van tijd merkte ik dat het niet meer werkte. Ik heb een heel andere uitgavenpatroon dan mijn vrouw, dus het kwam er vaak op neer dat haar rekening op was, en dat ik elke keer dus de boodschappen moest betalen. Nu gebruiken we ook aanpak 3, en dat bevalt zeer goed. Terwijl mijn vrouw het geld aan kleding, goede doelen en uitjes uitgeeft, geef ik het vooral uit aan fietsen, sparen en hypotheek aflossen.
Sommige mensen vinden het vreemd dat we een eigen budget hebben, terwijl we in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Ik vind het belangrijk dat we beide binnen het huwelijk persoonlijke beslissingen kunnen maken. Het geeft veel rust. We hebben nu allebei de vrijheid om te bepalen wat we met ons geld doen, en hoeven dus geen verantwoording naar elkaar af te leggen voor uitgaven.

Wil je zelf kijken hoe je eerlijk je salaris kan verdelen? Vul dan je salaris hier in (de berekening gebeurt op je eigen computer; big brother ziet er niets van):

inkomen partner 1
inkomen partner 2
benodigd gezamelijk budget
partner 1 betaalt partner 2 betaalt partner 1 houdt over partner 2 houdt over
methode 1 1000 1000 2000 1000
methode 2 1200 800 1800 1200
methode 3 1500 500 1500 1500
zie ook:
Hoe overtuig je je partner om te consuminderen?
Voor andere tools, zie Bereken zelf!

13 opmerkingen:

  1. Wij gebruikten vroeger optie 2. Inmiddels werk ik (voorlopig) niet, dus mijn man betaalt nu alles...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. en hebben jullie nu allebei evenveel "zakgeld", of doen jullie daar niet aan?

      Verwijderen
  2. Er is nog een optie "ons geld" ipv mijn en dein. Alles op 1 rekening laten binnen komen. En van daar samen de beslissingen nemen zonder ingewikkelde berekeningen. Vertrouwen op en in elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt. Zoals ik beschrijf, is dit alleen mogelijk als je ongeveer dezelfde uitgavepatroon hebt. Mijn vrouw en ik zijn totaal verschillende consumenten, zodat "ons geld" alleen maar tot frustratie leidt. Dan is het beter om iets te regelen.

      Verwijderen
    2. Wij laten ook alles op 1 rekening binnen komen, maar ons uitgavenpatroon verschilt als dag en nacht. Kwestie van vertrouwen en elkaar iets gunnen.

      Verwijderen
    3. Alles op een hoop. Ieder krijgt zakgeld. Van de rest worden de vaste lasten betaald en kan flink gespaard worden. Spaardoelen zijn in gezamenlijkheid bepaald: fun, vervanging auto (zijn keus), aflossing hypotheek (mijn keus) en noodfonds (afblijven! alleen te gebruiken bij verlies baan).

      Verwijderen
    4. Wij doen hetzelfde als Ri. Werkt heel goed bij ons en voelt als heel eerlijk!

      Verwijderen
  3. Mijn man heeft een eigen bedrijf. Hij keert ons een salaris uit waar we de vaste lasten van betalen.. Alles wat hij meer verdient blijft in het bedrijf. Van mijn salaris betalen we de variabele lasten en we sparen er van. Eigenlijk hebben we nooit discussie over uitgaven. Als mijn man naar een concert wil of een cd wil kopen, prima. ik geef wel eens iets uit aan andere dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij gooien alles op een hoop en betalen daar alles van.
    We hebben allebei een tientje per week zakgeld zodat er wel iets vrij te besteden is.
    Verder hebben we allebei ongeveer hetzelfde bestedingspatroon. Wil een van de twee iets meer besteden dan gaat dat in overleg gewoon van de gezamenlijke af, we hebben hier nooit onenigheid over, maar ons patroon wijkt ook niet veel van elkaar af.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bij ons betaalt mijn man de vaste lasten. Dat is zo gegroeid toen ik nog geen inkomen had omdat ik fulltime voor de kinderen zorg. Inmiddels neem ik nu alle lopende zaken voor mijn rekening en de kosten voor de kinderen.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij ontvangen ons salaris ieder op de eigen rekening. Van het salaris houden we het zakgeld, de rest gaat naar de gezamenlijke rekening. hier gebeurt verder alles: sparen, vaste lasten, variabele etc. Bepaalde zaken worden van het zakgeld betaald, bijvoorbeeld aflossing studieschuld en eigen hobby's.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ri en Creabijtje: "Alles op een hoop, ieder krijgt zakgeld" klinkt als optie 3. Wel interessant is dat iedereen andere dingen onder zakgeld gooit. Aflossing van studieschuld zit bij ons in de gezamelijke pot, maar hypotheekaflossen is mijn "hobby". Het voordeel is wel dat mijn maandelijks zakgeld stijgt door de lagere maandlasten.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. hier komen de inkomens binnen opd e gezamenlijke rekening. ik heb zelfs geen eigen rekening, zou niet weten wat ik ermee moet :p man krijgt nog steeds zakgeld van oma en mama :p overbodig maar wel heel lief :) dat krijgt hij nog op zijn eigen rekening die hij al had voordat wij samen gingen wonen. vanmijn rekening hebben we een gezamenlijke gemaakt. we hebben beide geen dure hobbies oid, overleggen over dure aankopen of shoppen etc. we sparen, houden de financien bij in excel en zijn enorm blij met hoe het gaat :) hier ook een enorm vershcil in inkomen, man tussen de 1600 en 2500 netto per maand (afhankelijk van overuren, gemiddeld rond de 1900 euro per maand denk ik, ex vakantiegeld etc) ik ergens tussen de 400 en 1100 per maand, nu gemiddeld 600 per maand. kbs, toeslagen etc komen allemaal binnen op de gezamenlijke, alle rekeningen worden vand e gezamenlijke betaald en sparen is ook gezamenlijk..

    BeantwoordenVerwijderen