woensdag 15 april 2015

Politieke plannen en gevolgen voor hypotheek aflossen

Net als zakelijk bezuiniger probeer ik de politiek te volgen over de nieuwe belastingplannen. Ik ben vooral benieuwd naar wat de komende tijd de beste strategie is: aflossen, bijstorten, of gewoon sparen.

Daarom heb ik geprobeerd om de standpunten van de grootste politieke partijen te verzamelen. De meeste plannen stammen uit de verkiezingstijd van 2012, maar zo kunnen we meteen zien of de partijen zich aan hun woord gaan houden. Ik probeer zo objectief mogelijk te zijn, maar om onderbewuste sluikreclame voor mijn partij te voorkomen zeg ik expliciet dat ik doorgaans op de SP stem.

Daar komen ze dan:


VVD:
-geen overdrachtsbelasting voor starters
-ruimte voor belastingvrije schenkingen

PvdA:
-langzaam naar maximaal 30% HRA, maximaal 237.000,-
-geen overdrachtsbelasting voor starters

CDA:
-aflossingsbonus
-vlaktaks: hierdoor vervalt het verschil van hypotheekrenteaftrek voor hoge en lage inkomens.

PVV:
-er wordt niet getornd aan de hypotheekrenteaftrek

D66: langzaam naar een situatie waarin:
-eigenwoningforfait en overdrachtsbelasting niet meer bestaat
-maximaal 30% HRA
-huizenbezit naar box 3.

SP:
-geleidelijk naar maximaal 42% HRA, tot 350.000,-
-aanmoedigen tot aflossen

GroenLinks:
-in 25 jaar tijd HRA afschaffen
-maximaal 500.000,- aftrekbaar voor nieuwe hypotheken

ChristenUnie:
-geleidelijk naar 30% HRA, maximaal 500.000,-
-uiteindelijk verdwijnt eigenwoningforfait, eigenwoningbezit naar box 3
-werknemersdeel van pensioenpremie gebruiken voor aflossen.

Commissie Dijkhuizen (een denktank van de overheid):
-voor iedereen daalt het maximaal aftrekbaar tarief in 30 jaar tijd naar 0 (op een forfaitaire annuitaire manier, jaja).
-lagere inkomensbelasting (typisch 37%), hierdoor minder HRA
-woningbezit uiteindelijk naar box 3


Een hele brij aan plannen dus. Het moet voor sommige mensen een opluchting zijn dat doemscenario's de prullenbak in kunnen:
-niemand wil de HRA abrupt beperken of helemaal afschaffen.
-niemand heeft als plan om aan bestaande spaarhypotheken te komen: het spaardeel blijft in voorlopig in box 1.

Maar wat willen ze dan wel? Laten we de plannen die over aflossen gaan eens sorteren:

Maximaal hypotheekbedrag laten afnemen (SP, PvdA, GL, CU, Dijkhuizen): De regel is alleen van toepassing voor mensen met een hoge hypotheek. Voor het voorstel van PvdA bijvoorbeeld zou het alleen voor hypotheken boven de 237.000 gelden. Deze regel zal betekenen dat aflossen boven 237.000 gunstig wordt, maar hooguit net zo gunstig als het extra storten op de spaarhypotheek (in beide gevallen is bruto rente gelijk aan netto rente).

Maximaal percentage voor HRA nog verder af nemen (SP, PvdA, GL, CU, D66): als de HRA lager wordt, dan wordt het verschil tussen bruto en netto rente kleiner, dus wordt aflossen een heel klein beetje gunstiger; voor bijstorten en sparen verandert er niets.

Aflossen fiscaal stimuleren (CDA, CU, SP): als een dergelijke regel binnenkort wordt ingevoerd, dan kunnen aflossers zich wel voor de kop slaan. Als ze hun gespaarde geld nog even langer opzij hadden gezet, dan hadden ze van belastingvoordelen gebruik kunnen maken.

Huis naar box 3 (D66, CU, Dijkhuizen): Als deze regel zou worden ingevoerd, zou er vermogensbelasting op een huis komen. In dat geval zou geld dat op een spaarrekening staat net zo hard worden aangeslagen als geld dat in je huis zit. Hierdoor wordt storten en aflossen iets nadeliger (maar doorgaans nog steeds gunstiger dan sparen).

Samengevat: de kans dat de HRA verder wordt beperkt is zeer groot. Maar de meeste veranderingen zorgen er niet voor dat je van tactiek (bijstorten, aflossen,sparen) moet veranderen. Alleen het fiscaal stimuleren van aflossen kan een groot gevolg hebben. Wellicht is het verstandig om Prinsjesdag af te wachten voordat je een volgende grote aflossing gaat doen...

bronnen:
www.homefinance.nl/
www.rijksoverheid.nl
www.eenvandaag.nl
www.vvd.nl

zie ook:
belasting op eigen huis?
Hoe gaat de regering de HRA verder aanpakken?

9 opmerkingen:

  1. Net te laat. Ik heb net 10.000 euro afgelost en ik voel me er goed bij. De vermogensheffing hoef ik hier niet meer over te betalen en ik heb 5,3% over 6000 en 4,2% rente over 4000 minder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. mooi bedrag! We zullen over 5 maanden zien of het verstandig was geweest om even te wachten.

      Verwijderen
  2. Ben benieuwd waar het naartoe gaat, het zal mij niet verbazen als de HRA verder beperkt gaat worden. Dus een afbouw met grotere stappen dan nu.

    Verder ben ik erg benieuwd wat er met het proefballonnetje gaat gebeuren v.w.b. aflossen met pensioengeld. Heb er zelf een beetje een gemixed gevoel over. Aan de ene kant zou ik het direct gaan doen om zo veel sneller te kunnen aflossen, aan de andere kant denk ik dat het een enorme invloed gaat hebben op de huizenprijzen omdat er opeens veel meer geld beschikbaar komt op de huizenprijzen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gevolg van zulke wijziging is inderdaad moeilijk te voorspellen. Het plan van CU bevat echter alleen het werknemersdeel van het pensioen en (ik neem aan) alleen voor toekomstig salaris. In dat geval zal er maar heel geleidelijk geld van de pensioenpot naar de huizenmarkt stromen.

      Verwijderen
  3. Al die plannen, ik zie ze dagelijks voorbij komen, maakt niet uit waarover het gaat. Zolang de VVD blijft mee regeren, zal er aan het stelsel (hypotheekrenteaftrek) niet veel veranderen, daarvoor is echt een linkse koers nodig. De politiek is het haantjesgedrag van de dag. SP goeie keus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De start van de beperking van de HRA is toch echt begonnen terwijl de VVD aan het regeren was.

      Verwijderen
  4. Natuurlijk, de meeste VVD stemmers profiteren er het meest van. Ik klaag niet, want wij hebben er ook van mogen profiteren, maar het klopt niet. Als de top 100 van Nederland een duit in het zakje zou doen hebben we allemaal een goed leven. Als je dit scenario eens wereldwijd zou toepassen,hoe zou het er dan uit zien?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In plaats van te kijken naar oude verkiezingsbeloften zou ik het logischer vinden om te kijken naar wat er nu al bekend is over het nieuwe belastingplan. Vrijwel unaniem vinden alle partijen dat de marginale tarieven vd inkomstenbelasting omlaag moeten. Dat wordt dan zogenaamd bekostigd uit meevallers, maar het zal in de praktijk worden opgebracht door lastenverschuivingen. Meest waarschijnlijke kandidaat is de BTW, bijvoorbeeld (gedeeltelijke) afschaffing van het lage tarief.
    En zie daar. Zonder een vinger te hebben uitgestoken naar de HRA zou dit voor veel mensen betekenen dat je in één klap niet tegen 42% of hoger mag aftrekken maar tegen een flink lager tarief.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vereenvoudiging van het belastingstelsel, vergeet het maar, of toch niet. De hogere inkomens zal het niet echt treffen. America here we come, grrrr. Zag laatst een uitzending van de VPRO over welke machten het nu echt voor het zeggen hebben, ik werd er stil van.

    BeantwoordenVerwijderen