dinsdag 23 juni 2015

Ktsjingg! Weer een bijstorting in de hypotheek

Zonder de bandbreedte schade aan te doen, kon ik nog een storting doen in dit jaar van de hypotheek (ons hypotheekjaar begint in augustus). Dus hebben we nogmaals E2000,- opgepot in onze spaarhypotheek. 
De resterende 302 maanden gaan wij netto E12,80 per maand minder betalen. Dat is:
  • een winst van E 1865,60
  • een return on investment van 93%
  • een terugverdientijd van 13,0 jaar
  • een rendement van 6,13%.
Zie hier de nieuwe grafieken:
Ik hoef de grafiek bijna niet meer in te zoomen, want het effect begint significant te worden:-)

In twee jaar tijd hebben we nu E8650,- in de hypotheek gepompt en E2000,- afgelost. Eigenlijk was ik van plan om E2000,- per jaar af te lossen en/of bij te storten. Het zal het aflosvirus wel zijn...
De maandelijkse besparing is E63,66 bruto of E60,09 netto. In totaal hebben deze investeringen nu al E616,09 bruto of E583,96 netto opgeleverd.
Op de einde van de looptijd zullen we netto E8081,14 hebben bespaard aan hypotheekkosten, en zal de hypotheek bovendien E2000,- kleiner zijn van oorspronkelijk.

Voorlopig ga ik me even inhouden met bijstorten. Er steekt misschien een mogelijkheid op om een stuk tuin bij te kopen, en ik wil uiteraard geen nieuwe hypotheek afsluiten. Maar er is nog genoeg te vertellen over andere zaken, dus je zult van me blijven horen.

zie ook:

7 opmerkingen:

  1. Mag ik vragen waarom je zo fanatiek bent met het bijstorten in de spaarhypotheek? Aan het eind van de rit zit je toch nog met het aflossingsvrije gedeelte wat je dan in 1x af moet lossen?

    Henk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bijstorten levert me 6% rente op: aflossen slechts 3%. Daarom stort ik nu veel bij, zodat ik de maandlasten hard omlaag gaan. Zo houd ik over een paar jaar maandelijks veel geld over om de aflossingsvrije hypotheek aan te pakken. Zie mijn mijn oorspronkelijke aflosplan.
      Metaforisch gezien: ik kan nu beginnen met het omzagen van een boom, maar ik kies ervoor om eerst de zaag slijpen, zodat ik de boom dadelijk sneller kan villen.

      Verwijderen
    2. Van bijstorten gaan de maandlasten niet omlaag. De lening blijft namelijk even groot alleen de spaarpot vult zich sneller.

      Verwijderen
    3. Jawel, je kunt kiezen voor looptijd verkorten óf inleg omlaag (zo werkt het bij ons, tenminste).

      Verwijderen
  2. Er is nog een reden om bij te storten, stel je spaarpremie is 4% . En de looptijd van 10 jaar is voorbij en je moet hem vast zetten voor 2% . Krig je veel hogere premie.. rente omlaag premie omhoog..en vice versa. staat in de polisvoorwaarden.
    als je dan verlengt zal de premie misschien wel wat hoger zijn. Maar nooit zoveel als dat je niet bijstort... in totaal meer rendement en meer zekerheid.
    Wij als gezin doen beiden met onze hypotheek. Vakantiegeld in de spaarpolis, 13e maand aflosvrij. Beiden een win situatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het verhaal maakt we nog meer gemotiveerder om snel onze eerste storting te gaan doen. Wij betalen een rente van 6,25 %...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Cars movie gezien, maar geen fietsers?
    Waarom zou je de bandbreedte geen schade aan willen doen, tot hoever mag of wil je gaan, hoe meer je stort hoe meer het je oplevert toch over plm. 300 mnd.?
    Of moet je dat zorgvuldig spreiden om tot het optimale rendement te komen?
    Ik snap dat nog niet helemaal over die bandbreedte op langere termijn, maar misschien kun je er iets meer over vertellen? Hoelang denk je er op deze manier nog over te doen om de spaarhypotheek eerder afgelost te hebben? En dan de aflossingsvrije nog even vanuit je uitgebreide tuin, goed bezig!!!!

    BeantwoordenVerwijderen