donderdag 6 augustus 2015

Bandbreedte: nu als tooltje

Twee weken geleden schreef ik over hoe je de bandbreedte van een spaarhypotheek zo slim mogelijk kan inzetten. De vraag resteert hoe je het gevolg van stortingen zelf kan berekenen. De website www.hypohype.nl geeft je de mogelijkheid om de gevolgen tot 5 stortingen door te rekenen. Maar ik ben juist geïnteresseerd wat er gebeurt als je heel veel jaren lang probeert bij te storten. En bovendien hou ik er niet van dat je eerst op een "bereken" knop moet drukken. Ik wil dat de antwoorden direct veranderen als een invoergetal verandert.

Daarom heb ik weer wat met javascript en html5 zitten spelen en een rekentooltje gemaakt, zie bereken zelf!

Je kunt hier in elk jaar een bedrag opgeven dat je extra wilt storten, en direct dalen de toekomstige maandlasten. Ook kan je de bandbreedte zien, en hoeveel geld er jaarlijks in totaal gestort is (maandelijkse inleg + extra stortingen). Het is namelijk verstandig om dit bedrag ongeveer constant te houden, zie link. In praktijk zul je dus elk jaar iets meer moeten storten. Dit is niet erg, want de vaste lasten worden elk jaar lager!
Let op! In deze tool wordt er van uit gegaan dat je direct aan het begin van het hypotheekjaar een storting doet, terwijl hypohype uitgaat van direct aan het einde. Dat leek me logischer, wat heeft het anders zin om aan het einde van het 30ste jaar een storting te doen?

Ik heb het niet tot in den treuren getest, dus mocht je in een situatie iets geks tegenkomen, maak een screenshot en stuur het naar me, dan kan ik kijken wat het probleem is. Mochten er nog andere features gewenst zijn, dan hoor ik het ook graag.

==============
update 11aug2015: ik kwam er achter dat er een klein foutje in zat: zoals je in het bovenste plaatje kunt zien werd de manadelijkse inleg pas het jaar erna verlaagd. Aangezien de storting op het begin van het jaar plaatsvind, zou het in hetzelfde jaar moeten plaatsvinden. Het is nu aangepast in het tooltje.
==============

Zie ook:
bereken zelf!
uitgelicht: bandbreedte
bandbreedte: wat is de beste taktiek?
tijd voor een nieuwe storting
bijstorten op spaarhypotheek nader uitgelegd
Misverstanden bij hypotheek aflossen

10 opmerkingen:

 1. Ik zat er al een paar weken op te wachten en vindt het ook heel knap dat je weer zoiets in elkaar geknutseld hebt, maar ik kan er helaas niets mee.

  - Je kunt maar 1 keer een rentepercentage opgeven, terwijl dat voor de meesten niet het geval zal zijn.
  - Daarnaast zou het wenselijk zijn om ook de looptijd in te korten, waardoor er weer meer bandbreedte ontstaat om vervolgstortingen te kunnen doen.
  - Ook een vakje waar je de ORV kunt invullen, want die telt ook mee bij de bandbreedte.

  Gezien al je eigen grafieken en rekenwerk is dit tooltje te mager om een totaalbeeld te geven van de voortgang van een spaarhypotheek, dan geeft hypohype een beter inzicht.
  Weten wat de bandbreedte doet is leuk, maar het gaat toch om de toepassing.

  Zit er nog een update in of wordt dat toch te complex?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt voor de input! Variabele rente zat ik al aan te denken, maar ik wilde eerst afwachten of er vraag naar is (ja dus). ORV zou geen probleem moeten zijn. Looptijd inkorten is iets moeilijker, ik zal eens kijken.

   Verwijderen
 2. Kijk, hier zat ik op te wachten ;-). Ik vroeg me wel af, stel dat we het geld hebben, dan is het puur financieel gezien het meest handig om de maximale bandbreedte zo snel mogelijk te bereiken zodat het geld zo lang mogelijk blijft renderen, of heb ik nu toch iets niet goed begrepen? De bandbreedte bereiken in 5 jaar (zoals ik bij hypohype kan berekenen) is toch geen gek idee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Excuus, ik heb je vorige bericht over de bandbreedte nog eens nagelezen en geloof dat het me wat helderder begint te worden... Ik ga eens verder rekenen!

   Verwijderen
  2. Ik heb je tool gebruikt en er een blog aan gewijd! Je hebt me er super mee geholpen.

   Verwijderen
 3. Met interesse je gehele blog gelezen. Zelf heb ik ook een opbouwspaarhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek en ook ik heb gekozen om eerst voor stortingen te gaan om mijn maandelijkse inleg te verlagen voor ik naar de aflossingsvrije ga kijken. Dit vanwege de hogere rente. Hier 6,1% bij 52% belastingdruk.

  Ik heb zelf een excel sheet gebouwd waarmee ik alles doorreken. Heb al 2 jaren extra ingelegd (€6400 en €7000) en nog plannen voor de komende 4 jaren. Omdat mijn rente voor de hele looptijd vast staat, ga ik in overleg met de bank voor 1:10. Houd er trouwens rekening mee dat de minimale maandstorting boven €50 moet blijven, volgens mij een voorwaarde van de BD.

  Mijn spaarhypotheek is bijna 3ton en middels stortingen ga ik van €475 per maand naar €100 per maand in 6 jaar. Zo houd ik straks €4500 per jaar over die weer naar aflossingsvrij kan. Bovendien is mijn bijstort-besparing €27k over de looptijd.

  Dankzij jouw blog ben ik er nu ook achter dat ik daarna nog verder kan storten om mijn looptijd van 23 jaar te verkorten naar 20 jaar, nog niet eerder aan gedacht. Dat ga ik ook eens doorrekenen.

  Ook ga ik mijn komende stortingen direct aan het begin van mijn hypotheekjaar doen en niet op het eind. Het effect is maar 11 maanden, maar alle beetjes helpen.

  Ga zo door! Wellicht ga ik er zelf ook nog wel een keer een blog aan wagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Rentenier,
  Ik heb 10 jaar een rente gehad van 4,9% en nu 4% kan je dat dan aanpassen in de excel sheet?
  Groet Willem

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Rentenier,
  Ik heb 10 jaar een rente gehad van 4,9% en nu 4% kan je dat dan aanpassen in de excel sheet?
  Groet Willem

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als de kapitaalverzekering is afgesloten vóór 1992 dan geldt toch een ruimere gunstigere bandbreedte? Bijvoorbeeld bij een looptijd tussen 20en 30jaar is de toegestane bandbreedte 1:15. Hoe werk dat in de rekentool?

  BeantwoordenVerwijderen