kop

vrijdag 11 september 2015

Waarom zou je insecten eten?


Mijn meelwormenfarm gaat gestaag: elke week hebben mijn vlijtige meeltorren hun nageslacht afgeleverd in een nieuwe bak. Ondertussen begint het al een aardige stapel te worden. Maar de grootste meelwormen zijn nog geen centimeter groot, dus: geduld, geduld...

Ondertussen krijg ik nogal wat reacties over mijn meelwormen experiment. De meeste reacties zijn in de trant van "dapper, maar griezelig". Wellicht kan het geen kwaad om de boel nog verder toe te lichten.

Zoals ik al eerder zei, ben ik geen vegetariër omdat ik aardig voor dieren wil zijn (ben ik wel overigens), maar omdat ik graag minimalistisch en onafhankelijk wil leven. Insecten passen hier prima bij. Bij deze herhaal ik de argumenten nog een keer, en zal ik ze nog verder uitweiden:



Insecten hebben een kleine ecologische voetafdruk
Een rund maakt van 10 kilo eten slechts 1 kilo vlees. Een kip doet het al een stuk beter, met 5 kilo opbrengst. Insecten zijn echter de kampioen: maarliefst 9 kilo vlees per 10 kilo voer! De voornaamste reden is dat een meelworm zijn lijf niet warm hoeft te houden, en dat scheelt veel energie.
Die overige 9 kilo rundervoer wordt voornamelijk omgezet in mest en methaan. Methaan is als broeikasgas 25 keer zo sterk als CO2.
In mijn geval geef ik onze zesvoeters vaak etensafval, zoals aardappelschillen, wortelresten en uitgedroogd brood. Dit is eten wat anders weggegooid zou worden. Zo hou ik de voedselkringloop zo klein mogelijk.

Insecten zijn gezonder
Meelwormen bevatten dezelfde nuttige proteïnen en vitamines als vlees, maar zijn minder vet.

Het produceren van insecten gaan gepaard met veel minder gezondheidsissues, zoals antibiotica en ziektes
Insecten staan genetisch gezien veel verder van ons af dan zoogdieren en vogels. De kans dat een insectenziekte muteert naar een mensenziekte is veel kleiner dan bij ziektes zoals vogelgriep, varkenspest etc.
Doordat het mogelijk is om insecten thuis te kweken, heb je veel dingen in eigen hand. Terwijl je geen idee hebt wat ze tegenwoordig allemaal in vlees spuiten, weet je bij eigen insecten zeker dat je een puur product hebt.
Natuurlijk zijn er wel insecten die menselijke ziektes dragen, zoals de malariamug en de teek (ziekte van lyme), maar dit is een hele andere categorie: dit zijn insecten die zelf niet ziek worden van de ziekte, maar wel de ziekte overdragen door mensen te bijten. Insecten die mensen niet lastig vallen zullen dus ook geen ziektes doorgeven. 

Insecten zijn niet zielig.
Over het "menswaardig" doden van insecten kan je een hele filosofische discussie houden, daar ga ik niet aan beginnen. Maar de feiten zijn:
  • Meeltorren zijn kannibalistisch: ze eten eieren, jonge wormpjes en overleden torren. Heel veel medelijden hoef je dus niet te hebben. De verschillende generaties meeltorren dienen dus wel apart gehouden te worden. 
  • Het moeilijk om je te verplaatsen in de pijnsensatie van een meelworm, maar de kans dat een meelworm pijn voelt, is zeer onwaarschijnlijk. Ze hebben geen pijnreceptoren zoals wij, en het ziet er niet naar uit dat ze hun gedrag veranderen op het moment dat er iets "ernstigs" met ze gebeurt.
  • Meelwormen zijn koudbloedig: als meelwormen afkoelen, komen ze bijna volledig tot stilstand en gaan ze uiteindelijk in winterslaap. Invriezen betekent voor meelwormen een "natuurlijke" dood. Daarom is dit de meest gebruikte manier om meelwormen te prepareren.
En dat ze griezelig zijn... tja, onbekend maakt onbemind. Ik geef toe dat ik me niet helemaal comfortabel voelde bij een bak meeltorren, maar nu ik er aan gewend ben is het helemaal niet gek. Stel je hebt in je leven nooit vlees gegeten, en vervolgens zie je iemand een koe slachten en een stukje vlees aanbieden. Ik weet zeker dat je meer zou gruwelen dan bij het eten van insecten.
In de rest van de wereld eet 80% van de bevolking dagelijks insecten, wel 1000 verschillende soorten. Zij vinden het geen probleem, want zij zijn er mee opgegroeid. Nu is het de beurt aan het rijke westen, met haar gigantische ecologische voetafdruk, om open te staan voor verandering.

zie ook:
alle insectenverhalen
een zeer inspiratievolle Ted-talk over insecten eten.

4 opmerkingen:

  1. Je hebt me overtuigd. Meelwormen merken het niet als er iets "ernstigs" met ze gebeurt, haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Meelwormen breken verschillende soorten plastic af

    http://www.nu.nl/wetenschap/4136813/meelwormen-breken-verschillende-soorten-plastic-af.html

    Gaat dat wel goed in die plastic bakken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hihi, bedankt voor de link! De bakken zijn waarschijnlijk van polyethyleen, en dat blijkt eetbaar te zijn. Maar ik vermoed niet dat ze gemakkelijk door ene harde laag knagen als ze ook de keuze hebben om meel te eten. Ik zal de bakken vanavond eens controleren.

      Verwijderen
  3. Leuk idee. Voorlopig ga ik hier jouw vooruitgang eens volgen. Misschien dat ik ooit zelf wel ens begin te kweken

    BeantwoordenVerwijderen