maandag 18 april 2016

Is Recyclix Ponzifraude?

Om de zoveel jaren popt er weer eentje op: een oplichter die gouden bergen beloofd. Wie verdenk ik deze keer? Recyclix!

Recyclix is een website waar je geld kunt investeren in het recyclen van grondstoffen. Hierdoor leveren de grondstoffen winst op waar jij ook van mee profiteert. Klinkt leuk, maar is het allemaal te vertrouwen?
Scamanalyze geeft de website een "30% safe". Wat vind ik er van?

Ik vraag me de volgende dingen af:


 • Als het allemaal zoveel rendement oplevert, waarom investeren grote bedrijven er niet in? 
 • Als jij een "kip met de gouden eieren" hebt ontdekt, waarom zou je zoveel moeite doen om een website op te tuigen om andere mee te laten profiteren?
 • Waarom al dat moeilijke gedoe? Waarom moet je zelf spullen recyclen enzo? Waarom bepaalt de website niet gewoon de meest optimale strategie?
 • Sinds wanneer levert gerecycled materiaal zoveel geld op? Waarom moet ik altijd betalen bij de milieustraat? 
 • Is het niet allemaal een beetje te mooi om waar te zijn?
Dus wat is het meest waarschijnlijke:
 • We hebben hier te maken met Ponzifraude (wiki). Dit is vernoemd naar een Italiaan die hier schatrijk mee is geworden. Het idee is dat mensen geld investeren, en dat er een hoog rendement wordt uitgekeerd. Dit rendement komt niet van een renderende businesscase, maar van nieuwe leden. Zolang de boel in de lift zit, is er niets aan de hand, maar zodra de groei afvlakt, klapt de boel in elkaar. Gevolg: iedereen is zijn geld kwijt, en de initiatiefnemer is met de noorderzon vertrokken.
  Het idee is vergelijkbaar met een piramidespel. Het voornaamste verschil is dat je bij een piramidespel vaak zelf je nieuwe slachtoffers moet zoeken; bij Ponzifraude zoekt de initiatiefnemer zelf naar nieuwe slachtoffers.
 • Het grappige is dat Recyclix in hun "terms of agreements" de deur openhouden voor ponzifraude, zoals ze vermelden op https://recyclix.com/paymentPolicy/:
  "Recyclix Sp.z o.o may merge these funds with the funds of other Users and its proprietary funds. These merged funds may be used for payments to other Users or for the sake of our mutual corporate aims or otherwise."
  Kortom, ze staan zichzelf toe om mensen te betalen met het geld van anderen.
 • Er bestaan veel soorten van deze websites, ze worden "high yield investment programs" genoemd. Mijn vermoeden dat Recyclix zo populair is:
  • Ze doen iets duurzaams. Hoewel mensen vermoeden dat het niet klopt, wordt de negatieve gedachte teniet gedaan met een goede zaak. Dit is dezelfde truuk als de postcodeloterij: loterijen hebben een slechte winstverwachting, maar de goede doelen maken de loterij "verantwoord".
  • Ze spelen in op de "farmville-verslaving": het is leuk om dingen te zien bewegen en dat het voortgang vertoont. Zeker als deze voortgang winst betekent.
Dus wat raad ik aan:

Wellicht kan je hiermee op de korte termijn geld verdienen...  Maar is het ethisch verantwoord? Dankzij jouw investering blijft het systeem bestaan. Misschien haal jij er nu winst uit, maar dat gaat ten koste van goedgelovige investeerders in de toekomst. Voor elke euro die jij er aan verdient, zal iemand in de toekomst voor meerdere euro's de boot in gaan, want de organisatie wil natuurlijk ook wat geld.
Dus kies gewoon een investering waarvan je wel zeker weet dat er geen bedriegers achter zitten.

zie ook:

13 opmerkingen:

 1. Helemaal eens. Soms is het te mooi om waar te zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interessant, had er nog niet van gehoord. Goeie snelle analyse.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had ook mijn vermoedens dat het te mooi was om waar te zijn. Maar jouw theorie klinkt aannemelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha die Rentenier,

  Een gedegen tegengeluid :-) Ook goed dat we dat nu in een blog in het Nederlands vinden. En ja, wat is het probleem als je met een aanmeldbonus met veel geduld, tot uitbetaling nog in theorie, je geld kan verdienen. Niets, het kost amper tijd met Recyclix en je verdient er aan. Alles meer is een risico en verder kan je verdienen aan meer mensen die insteken.

  Ik vind je bedenkingen terecht maar nogmaals er is nog niets bewezen of ingeklapt en als je zelf verder goed nadenkt en overweegt kan je er geld uithalen. Je eigen geld er in is net als iemands behoefte om een staatslot te kopen of zijn geld in een casino te steken voor een leuke avond.

  Daar waar jij denkt aan Ponzi en Pyramide, zie je die geld werving en commissie steeds meer. De verspreider is de reclame en niet de te betalen reclamekosten van ouderwets promoten. Dit zie je overal: ik verdien geld bij Qurrent, 12,50 met aanbrengen van leden, Bij Klezzer krijg ik 10% bij elk actieve reviewer, bij snappcar en peerby verdien ik geld als ik anderen laat inschrijven, euroclix geeft me 10% van aangebrachte leden. Het is de nieuwe reclame. Dus dat doet Recyclix ook.

  Zelf ben ik die Recyclix investeerder en promoter, ik kan zeker niets weerleggen wat je zegt, maar kan je ook niet beamen. En zo lang dat laatste niet kan is er niets verloren of gewonnen.

  Maar laat de tijd uitwijzen wie van ons het bij het rechte eind heeft :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de uitgebreide reactie. Veel clubs zoals Klezzer en Euroclix proberen ook via social media hun bereik te vergroten. Vooral bij Klezzer is het logisch: een review site is pas interessant als er veel reviews op staan. Bovendien zijn bij deze partijen de reclameinkomsten zeer belangrijk. Recyclix heeft geen externe reclame, en zoals ik al vermeldde: als recyclix zo rendabel is, waarom leent recyclix niet zelf gewoon een hoop geld om de winst op te strijken?
   De tijd zal het leren...

   Verwijderen
  2. Ik neem aan dat jij bij de groep hoort die hier aan verdiend?

   If it looks funny and it smells funny, it probably is.

   Verwijderen
  3. Ja Anoniem, als je mensen via jouw link weer actief (enkel bij eigen inleg uiteraard) krijgt verdien je er aan. Gunstigste voor jezelf is dat je verdient door anderen. Dat is het ponzi/pyramide spel. En zo werkt dat ook voor Recyclix. Ik snap dat je 'funny smells' maar ondanks je scepsis ben ik er minder van overtuigd, vandaar mijn toelichting dat commissies en voordelen met 'zieltjes' winnen overal de bonus / reclame / wervingsmethode is. Daar werkt dat precies zo. Ik profiteer bij Klezzer nu meer als ik 'zieltjes' en actievelingen koppel omdat deze via mijn blog aanhaken en actief worden en hun tijd (ipv geld, maar geld = tijd ;) insteken.

   Recyclix is niet zo simpel en vaag opgezet wat mij meer sterkt in de overtuiging dat hun 'ponzi/piramide' systeem wellicht anders is.

   Anoniem, zoals Rentenier het aangeeft, tijd zal het leren ... en ik blijf over de ontwikkelingen zo transparant mogelijk over bloggen via mijn blogsite http://verlossendeaflossers.blogspot.com

   Verwijderen
  4. Het is een half jaar later, inmiddels, en je blijft het promoten op je blog, en dat vind ik slecht. Dat betekent dat je andere mensen er in trekt, die er misschien wél hun eigen geld in steken (daar worden ze tenslotte toe gestimuleerd). Terwijl je inmiddels toch genoeg gewaarschuwd bent.

   Kortom, je zegt hier het een, maar je gedrag zegt iets anders. Ik keur je gedrag ten zeerste af.

   Verwijderen
  5. PetraH, ik ben heel open in wat ik doe, wat ik zelf aanraad en smeer niets aan. Ik misleid of verleid niemand. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn keuzes. Ik laat iedereen zijn zegje doen en selecteer niet, wat ik niet tolereer is mij spammen met je zelfde argumenten. Dat jij er niet in gelooft en ik wel ook al is niets bewezen is mijn keuze. Lees alle andere blogs en wij doen het allemaal ondanks jullie mening en tegenargumenten.

   Verwijderen
 5. Was ook precies mijn idee. De hoge rendementen van de mensen van het eerste uur worden betaald met de inleg van degenen die daarna komen. Mensen leren het ook nooit en laten zich verlokken door hoge rendementen en worden een blind en blond. :) Het geld is zo ongeveer gratis te lenen overal, waarom zou iemand je 14 procent gaan betalen?Je zou denken dat we door ervaringen uit het verleden ondertussen wel wijzer geworden zouden zijn. Niets is minder waar, maak een mooi verhaal en we stappen er allemaal weer met open ogen in. Vroeger gingen mijn haren bij Leaseplan ook al overeind staan, nu heb ik precies hetzelfde gevoel. Ik zou zeggen voor degenen die eraan begonnen zijn: vlucht nu het nog kan. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hear hear! Helemaal mee eens.

  Ik denk dat er een paar mensen wel degelijk geld aan gaan verdienen zoals bijvoorbeeld Rose hierboven. Die verdienen het geld wel aan de nieuwe deelnemers. Als er ergens 14% rendement te maken is door afval te recyclen dan zaten alle groene beleggers, pensioenfondsen en weet ik veel wie niet meer er al met miljarden in.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. we zijn inmiddels ruim een half jaar verder, recyclix is duidelijker geworden in zijn beweegredenen, komt er nog een follow-up? Dat lijk me in deze wel zo netjes....

  BeantwoordenVerwijderen