maandag 25 juli 2016

Dakraam gerepareerd

Ik hou er (gelukkig) van om hobbyprojecten niet eeuwig te laten voortduren. Na de hagelstorm van vorige maand wilde ik alles zo snel mogelijk weer regendicht hebben. Vorige week heb ik al ons afdak gerepareerd, nu was het tijd voor het laatste klusje: het dakraam vervangen:
  
Ik had natuurlijk mijn dakraam alleen kunnen vervangen, maar we hebben deze kans genomen om het raam twee keer zo groot te maken. Links staat het nieuwe raam, rechts het oude raam:
 
Het oude raam was 2x2 pans groot, het nieuwe is 3 x 3 pans groot. Dit betekende wel dat ik enkele planken uit het dak moest zagen. Eerlijk gezegd vond ik dat best cool, om gewoon met een zaag op ons dagbeschot in te liggen hakken:-).
We hebben weer gekozen voor een dakraam dat meegevormd is met de pannen, zodat het installeren kinderlijk eenvoudig is. Je hebt geen lood nodig aan de randen, en er hoeven ook geen dakpannen doormidden geslepen te worden. Het enige wat je moet doen is het raam tussen de pannen schuiven en vastschroeven:

Nouja, eenvoudig.... Ik was bijna klaar toen ik per ongeluk mijn schoevedraaier in de goot liet vallen...
Ik had absoluut geen zin meer om het dak op te gaan, zeker niet om helemaal naar de onderste rand te klimmen. Maar aan deze kant zit het afdak, dus deze goot is moeilijk te bereiken met een ladder. Gelukkig kan ik de panelen van het afdak eenvoudig wegschuiven:

En zo slapen wij weer onder een dicht dak, exact een maand na de hagelstorm! Aan de binnenkant moet ik nog het een en het ander aftimmeren, en ik moet nog een fikse rekening indienen bij de verzekering. En dan is de hagelbui helemaal verleden tijd.


Zie ook:
hagelschade
zolderwand
andere doe het zelf projecten

8 opmerkingen:

 1. Mooi, fijn dat je het zelf kon,a, en nu staat er een nieuwe klus op de lijst, dakgoten schoonmaken Sowieso handig om te doen, scheelt zomers muggen in huis(leggen eitjes in waterplasjes) en herfst/winter zorgt het voor goede afvoer water.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt, dit was inderdaad nog een voordeel van dit hele gedoe: ik heb meteen de dakgoten schoongemaakt (op sommige plekken groeide het onkruid al boven de dakgootrand uit)

   Verwijderen
 2. Klus geklaard, well done en je houdt 5 pannen over!?
  Ik zie dat het rode zijn, is daar in jullie omgeving makkelijk aan te komen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb direct na de hagelbui al 20 pannen vervangen. Die heb ik ergens tweedehands kunnen kopen. En nu heb ik inderdaad weer een klein voorraadje pannen.:-)

   Verwijderen
 3. Knap gedaan en goed idee van dat dakraam dat met de pannen is mee gevormd. Heb ik me nooit gerealiseerd. Zal het onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Handig die verschuifbare ramen. Is het ook smpel om de ramen te wassen en te schilderen? Het lijkt een appeltje eitje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wassen en schildere is bij mij nog niet nodig geweest, bovendien kunnen onze ramen naar binnen open. Het ziet er trouwens handig uit, maar het is soms wel een gedoe om alle rubbers tussen de panelen weer netjes te krijgen. Ik zou het neit graag maandelijks willen doen.

   Verwijderen
  2. Dus toch goede kwaliteit kunststof ramen voor de eeuwigheid. Twijfel Een wit huis dat iedere tien jaar gereinigd en opnieuw geïmpregneerd moet worden.

   Verwijderen