maandag 2 januari 2017

Terugblik 2016

Tijd voor een terugblik van 2016!
Financieel

Hoewel onze uitgaven extreem schommelden, hebben we over het hele jaar de saving rate boven de 20% kunnen houden. 20% van ons inkomen hebben we kunnen sparen:

Dit zie je heel mooi terug in onze grafiek voor eigen vermogen. Dit jaar is de woz van ons huis niet gedaald, dus de stijging van het eigen vermogen is geheel te danken aan onze saving rate. Met deze snelheid zijn we over 3 jaar boven water!
Qua hypotheek hebben we het redelijk rustig gehouden. We hebben E2700 bijgestort op de spaarhypotheek, waardoor de premie een tikje omlaag is gegaan en de looptijd een jaar is verkort. Daarnaast is onze buffer een slordige E4000 hoger en zit er een paar honderd euro in crowdfundingprojecten.

Doe het zelf:
Helaas had ik ook een negatief verhaal in de privesfeer, maar dat hou ik buiten dit blog. Terugkijkend op 2016 zijn gelukkig vooral de positieve dingen bijgebleven. Als ik naar het bovenstaande lijstje kijk, hebben we veel dingen gedaan die we niet van plan waren, maar ze kwamen toevallig op ons pad. Ik heb er nooit een seconde aan gedacht om ons dakraam te vervangen door een grotere, maar dankzij een storm zijn we nu een groot dakraam rijker. Het idee om boompjes te planten spookten al lang door ons hoofd, maar "dankzij" een faillisement van een boomkwekerij hebben we het tot uitvoering gebracht.
Het aanmelden van ons zoontje bij de hoogbegaafdenschool betekenden ook extra kosten en een gedoe met een taxischema om samen met buurtkinderen te carpoolen. Maar nu kan ik mijn taxibeurt comobineren met het lesgeven op school, waardoor de woensdag nu de leukste dag van de week is geworden!

Zonder concrete plannen hebben we genoeg uit 2016 weten te halen. Ik heb daarom geen voornemens voor 2017, maar hou mijn ogen en oren open voor goede ideeen!

5 opmerkingen:

 1. Goede resultaten voor 2016.
  Wat me vooral aanspreekt is het verminderen van je hoofd job om te gaan lesgeven. Focus op het nu met een oog naar later. Zo zien wij het ook.

  Beste wensen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De cijfers gaan zeker de goede kant op. Goed bezig hoor. Maar je boekt volgens mij vooral op persoonlijk vlak de meeste vooruitgang!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heb je aan terugblikken zonder eerst vooruit geblikt te hebben. Het is net een huwelijk.
  Wanneer kunnen we een eerste glimp opvangen van je nieuwe spaarhypotheektool?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. nog een toevoeging voor de spaarhypotheken regelbrij: http://amweb.nl/news-1218322/fiscale-regels-aflossing-spaarhypotheek-versoepeld

  wie weet of deze versoepeling verder gaat. Veel hypotheekverstrekkers nemen oude spaarhypotheken niet meer over van oude. Ik denk dat het uitsterven zo versneld wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nog progressie kunnen boeken in 2017?

  BeantwoordenVerwijderen