maandag 31 juli 2017

3000,- afgelost!

Mijn financiele adviseur is een beetje traag met het veranderen van onze ORV (het zal wel vakantie zijn), en ik heb geen zin om ons geld nog langer op onze spaarrekening te laten verpieteren. Dus hebben we weer wat geld een enkele reis richting hypotheekboer gegeven. Deze keer kies ik voor de aflossingsvrije hypotheek. Waarom? Om de volgende redenen:


 • we hebben de maximale bandbreedte van de spaarhypotheek bereikt. Ik kan misschien nog meer bijstorten nadat ik de spaarhypotheek nog verder heb ingekort, maar ik wil eerst het advies van mijn adviseur afwachten.
 • wat betreft de ORV geldt het volgende: als onze hypotheek minder dan 80% van de WOZ groot is, dan hoeven we geen ORV. De bank heeft dan blijkbaar genoeg vertrouwen dat ons huis meer oplevert dan de hypotheek. Is de hypotheek groter, dan moet het verschil gedekt worden door een ORV.  Bij deze berekening houden ze geen rekening met het gespaarde bedrag in de spaarhypotheek. In dit perspectief hebben we dus nog nauwelijks afgelost (2000,- in totaal). Elke aflossing betekent dat onze nieuwe ORV iets kleiner mag zijn. Het zal niet om enorme bedragen gaan, maar hoe minder we moeten verzekeren, hoe beter.

Dus is er 3000,- richting aflossingsvrije hypotheek gegaan. Hiermee dalen de hypotheekkosten met 12,75 bruto, of 7,40 netto per maand. Deze investering zal pas na 29 jaar terugverdiend zijn, dus 6 jaar nadat onze reguliere looptijd van de hypotheek is afgelopen. Maar bedenk wel: deze 3000,- is nooit weggegooid geld. Onze hypotheek is voorgoed kleiner geworden! In totaal besparen we nu al 96,40 bruto, of 87,48 netto.In totaal ziet eht er zo uit:
Met deze aflossing is de rode lijn weer een beetje gezakt. Omdat ik de groene spaarhypotheeklijn heb "gestapeld" op de rode aflossingsvrije lijn, zakt die vrolijk mee. Zo zie je dat we nog 86% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag over hebben. En we komen al aardig in de buurt van de WOZ waarde. Dit zou binnen een jaartje of twee gepiept moeten zijn.

Onze buffer is nog steeds groot genoeg om nog een aflossing van 3000,- te doen, maar zoals ik al zei gaan we eerst eens kijken hoe we de spaarhypotheek verder kunnen aanpakken.

Zie ook:
plannen voor de (spaar)hypotheek
Ons hypotheekverloop

9 opmerkingen:

 1. Klinkt goed!
  Hoe hoog is jullie orv eigenlijk, ik kan dat nergens uit opmaken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. die is iets van 89,- per maand. Volgens mijn adviseur was dat destijds(2010) marktconform, maar kan het nu een stuk goedkoper.

   Verwijderen
  2. Dat is een aanzienlijk bedrag, als je de orv eraf weet te krijgen kan daar geen extra storting tegenop.
   Waar extra aflossen al niet goed voor is ;-)
   Meer mensen zouden eens een tussentijdse scan moeten doen.

   Verwijderen
 2. Lekker zo'n extra aflossing!

  Terugverdientijd lijkt me in deze context niet helemaal de goede term. Die 3000,= is ten slotte geen uitgave maar een verplaatsing van je vermogen ;-) Je hoeft het niet terug te verdienen want je hebt het niet uitgegeven, ideaal ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geen orv is natuurlijk een mooie besparing. Maar hoe los je het dan op als één van beide overlijdt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. een goedkopere ORV is een besparing zonder dat je er op achteruitgaat:-) Een kleinere ORV is een kwestie van risico's afwegen: hoeveel moet er verzekerd worden om nooit in de problemen te kunnen komen? Daar zal ik binnenkort op terugkomen.

   Verwijderen
 4. Mochten de huizenprijzen weer dalen, gaat de bank je dan verplichten om een nieuwe orv af te sluiten of om extra af te lossen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. goeie vraag, die spookte bij mij ook al in mijn achterhoofd ga ik zeker meenemen naar de adviseur.

   Verwijderen
 5. Zit je bij die bank met de oranje leeuw?

  BeantwoordenVerwijderen