maandag 25 september 2017

Hoeveel is jouw huis meer waard geworden?


Een half jaar geleden had ik een tool gebouwd die een schatting geeft van het verloop van je woningwaarde, gebaseerd op CBS. We zijn alweer twee kwartalen verder, dus leek het me een mooi moment om de gegevens uit te breiden voor 2017Q1 en 2017Q2.
En omdat ik toch bezig was heb ik twee features toegevoegd:
  • hij toont nu twee grafieken over elkaar: die van je regio en die van Nederland als referentie (in lichtgrijs). Zo kan je goed zien of jou regio achterblijft of vooroploopt.
  • je kunt nu ook de prijsverandering ten opzichte van precies een jaar terug tonen. Zo zie je dat de huizenprijzen in Limburg ongeveer 5% zijn gestegen vergeleken het vorig jaar, en in Amsterdam maarliefst 15%. 
Voor de tool, klik op het plaatje of hier


10 opmerkingen:

  1. Heerlijk om te zien dat de waardes weer stijgen, maar het is toch jouw huis. https://www.youtube.com/watch?v=9HPl0qhWvjY

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de info, mooi grafiekje. (Het is trouwens "jouw" huis.)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. klopt vrij goed met mijn eigen schatting op basis van prijzen bij ons in de wijk. Ik schatte 250k en de grafiek zegt 246k.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie rekentools Rentenier!

    Vraagje: wij hebben een spaarhypotheek bij ING, maar daar is bitter weinig informatie te vinden over extra storten. In hun community is wel informatie te vinden en daar wordt ook regelmatig verwezen naar je handige spaarhypotheektool.
    Het valt me op dat er veel vraag is naar een soort van “inlegknop” voor je spaarhypotheek; hoeveel mag ik nog inleggen om binnen de bandbreedte te blijven?
    Is het voor u mogelijk zo’n tooltje te knutselen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. bedankt! Elke bank hanteert een andere grens voor de bandbreedte, dus het is iets lastiger dan je denkt. Ik raadt je aan om Chrome of Firefox te installeren, dan kan je veel gemakkelijker spelen met de invoergegevens, net zo lang tot je aan de gewenste bandbreedte komt.

      Verwijderen
  5. Bij ING staat op je jaaroverzicht vermeld; de hoogste inleg en de laagste inleg in enig hypotheekjaar. Dan weet je dus bandbreedte.
    Je weet ook de hoogte van de hypotheek
    Je weet ook je huidige orv, indien verpand
    Je weet ook de ingangsmaand van de hypotheek
    Je weet ook de hoogte van je opgebouwde spaarbedrag
    Je weet ook hoeveel maanden je nog te gaan hebt
    Wat je nog niet weet is wat je nieuwe orv gaat worden, als je een extra storting gaat doen, daar zul je dus een slag om de arm moeten houden.
    Als ik zo de spaartool zie en de spaarhypotheektool en het inkorttooltje, dan moet het toch mogelijk zijn zo’n "Button” te maken?
    Bijvoorbeeld: ingangsmaand is juni
    Je vraagt extra storting aan in december, dan heb je 7 maanden oude premie en orv en 5 maanden de nieuwe premie met orv.
    Daar moet toch iets op te verzinnen zijn gezien al je eerdere tooltjes?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Toevallig of niet, maar ik ben ook via de ing community op je site geattendeerd.
    Die “Button” begint daar wel een dingetje te worden, want als je bij ing een extra storting wilt doen dan is dat alleen telefonisch mogelijk. Niet meer van deze tijd!
    Een “Stortknop” laat de mensen direct zien hoeveel ze nog mogen storten binnen de bandbreedte, dat zou toch een uitkomst zijn.
    Ik weet echter niet of het voor u technisch haalbaar is om zoiets te maken?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ing zal dat nooit aanbieden, want dan worden hun kosten hoger, ze moeten immers eerder over een grotere spaarpot die hoge rente vergoeden.
    Ten 2e ing houdt een bandbreedte van 1:7 aan terwijl je volgens de fiscus tot 1:10 mag gaan.
    Dus ook daar heb je een eigen keuze in....neem je het risico of speel je safe.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nou, die eigen keuze is er niet meer. 1:7 is de limit.

    Je kunt op de ing site ook bijna nergens iets vinden over extra stortingen, alleen onder een kopje aflossen staat:
    Heeft u een Bankspaarhypotheek? Dan kunt u in plaats van aflossen ook een extra storting doen op de spaarrekening van uw Bankspaarhypotheek. Hierbij gelden wel maximale bedragen, anders verliest u mogelijk een fiscale vrijstelling.
    Mensen met een ing spaarhypotheek worden dom en slapend gehouden, Daarom zou zo'n inlegknop van grote waarde kunnen zijn voor hun klanten.

    BeantwoordenVerwijderen