maandag 26 oktober 2020

Too good to go

Als goede minimalist struin ik al ruim een jaar de Too Good To Go app af naar eten dat anders in de prullenbak verdwijnt. Hoogtijd om de balans op te maken. Conclusie/spioler alert: ik ga de app niet meer veel gebruiken.

Voor wie de app niet kent: Too Good To Go is een app waarmee winkels en andere eetgelegenheden eten verkopen dat ze anders zouden weggooien, tegen grofweg éénderde van de oorspronkelijke prijs. Onder andere Sabine van hoeweetjedatallemaal.nl (hint: leuke nieuwe blog!) heeft er ook al veel over geschreven. Mocht je trouwens geinteresseerd zijn in hoeveel de Too Good To Go app aan de strijkstok laat hangen: dat vertellen ze niet. Maar ik heb het een keer nagevraagd bij een winkel, en in hun geval houdt de app ongeveer éénderde van de prijs in. Dus voor een pakket ter waarde van 9,- betaal je 3,-. Hiervan gaat 2,- naar de winkel en 1,- naar de app. Achja, voor niets gaat de zon op.

De afgelopen jaren heb ik vooral pakketten bij de Lidl, de lokale Spar en de Bakker Bart gehaald. Het eten van Bakker Bart gaat altijd wel op. Het banket wordt meestal al direct opgesnacked en de broden verdwijnen in de diepvries. Bij De Spar is het ook altijd een verrassing. Zo hebben we een keer dit merengue-achtige gedrocht gekregen:


Ook zat er ooit een verse pizza in het pakket, terwijl ik al eten had gekookt en mijn zoontje zou de dag erna naar m'n ex vertrekken. Oplossing? Ontbijten met pizza:

Toen de moeder van m'n ex het hoorde moest ze nogal fronsen...ik ben goed aan mijn gescheiden-vader-imago aan het werken ;-)

Het grote nadeel van supermarkten is dat ze geen rekening houden met dieten. Mijn zoontje en ik eten allebei geen vlees, en laat dat nu net een produkt zijn dat vaak over de datum vliegt... Vaak heb ik het vlees aan mijn moeder gegeven, maar ik ben eigenlijk niet van plan om aanbiedingen af te struinen voor de gunst van andere mensen. Ik heb het vlees ook een paar keer opgegeten onder het motto dat veel carnivoren om mij heen gebruiken "het dier is toch al dood". Ik merk echter dat ik na 20 jaar vlees niet alleen ontzettend goor vind, maar dat mijn darmen zulke vette hap zeer slecht trekken.

En dan is er sinds kort ook het Lidl groente&fruit pakket. Ik wil mijn zoontje graag opvoeden door alles van het groente&fruit schap een keer te proberen, en dit pakket helpt er goed bij. Zo zaten er een keer granaatappels en kiwibessen bij:

Dit pakket gaat grotendeels goed op, al kan ik niet zoveel met takjes verse tijm of venkelknollen.

Dus tijd om de balans op te maken. Ik denk dat ik van De Spar een stuk of 10 pakketten heb afgehaald en bij Bakker Bart en Lidl een stuk of 2 of 3. Als ik alle produkten verdeel onder de categorieen "gaat er altijd in", "leuk om een keer te proberen (maar normaal vaak te duur, of liever niet dagelijks)" en "wie kan ik hier mee blij maken, a.k.a. niet te vreten", (grofweg dezelfde kleurcodes als bij hoeweetjedatallemaal) dan kom op ik uit op deze grafiek:

In alle pakketten zit altijd voldoende om de 33% kosten te dekken. Helaas zit er bij De Spar erg veel vlees in, dat in dit huis geen aftrek heeft.

Om terug te komen op de eerste alinea, waarom ik ben ik een beetje klaar met deze app?
De app is enorm populair. Veel voedselpakketten zijn binnen 15 minuten uitverkocht. In veel gevallen weet ik wanneer een nieuwe aanbieding online komt. Maar zelfs als ik elke 10 seconde mijn scherm ververs, ben ik vaak al te laat. Conclusie: de vraag is vele malen groter dan het aanbod. Dit is natuurlijk een goed teken: blijkbaar ligt het niet aan de consument dat er veel eten wordt weggegooid, maar doen te weinig winkels iets aan de verspilling. En dit betekent ook dat dit eten niet wordt verpild, ook als ik het niet koopt. Voor mij zijn er 10 anderen die dit eten graag willen kopen. Waarschijnlijk zijn daar veel mensen bij die in een veel slechtere financiele positie zitten dan ik.

Kortom, ik heb niet zoveel zin om te concurreren met bijstandsmoeders als de kans groot is dat het eten niet verspild wordt. Overigens heb ik er geen probleem mee als een miljonair de app wel gebruikt, het is zijn volste recht. Maar ik ga me denk ik vooral kijken of af en toe een pakket vlakvoor de deadline nog steeds niet verkocht is. Dat weet ik tenminste zeker dat ik voedsel van de ondergang redt. En gelukkig zijn er veel winkels die alternatieven hebben. Zo verkoopt Lidl sinds kort produkten die aan de houdbaarheidsdatum zitten voor 25 of 50 cent. Voor de mensen die dit kopen is het geen verrassing wat ze kopen zoals bij Too Good To Go. 

Desalniettemin waardeer ik elk initiatief die de wereld een beetje duurzamer kan maken.

Wat is jouw mening over Too Good To Go?

13 opmerkingen:

 1. De enige reden waarom ik top good to go gebruik is voor de bakker. Ik houd van brood en niets is lekkerder dan brood van de bakker. Het pakket kan ik eigenlijk ook altijd helemaal gebruiken en er gaat dus niets de prullenbak in

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hey bedankt voor de shout-out!
  Ik ben zelf ook plantknager dus ik snap t vleesgedoe. Ook de reden dat ik niet bij andere supers ben geweest nog.

  Ik heb wel een doos van de lokale Appie gehaald voor 4.99 en dat was een enorme sof. Alles vervaldatums op die dag. Op zich nog te doen, ware het niet dat je het pakket pas om 17:30 op mag halen. Sta je dan met je lunch salade. Of een pak melk, die maar ingevroren in zakjes van 200ml voor bakken maar ideaal is anders.

  Ik snap je overweging goed: Ik zou zelfs wel een algemene veggiedoos van de lidl willen kopen. Gemixte dingen van t seizoen, 8,99 afgetopt, bam.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. graag gedaan;-) Wat mij betreft mogen alle supermarkten Veggiedozen aanbieden, maar ik ben bang dat dan het einde zoek is met specifieke wensen.

   Verwijderen
 3. Wij eten geen varkensvlees. Daar hebben we last van, puisten, buikpijn, maagzuur.. en geen smaakversterkers, 2 dagen niet uit de wc komen, bartender koppijn.
  Daarbij 20 km enkele reis lijkt me aan de milieukant ook geen zoden aan de dijk zetten. Wij kopen wel groenten en fruit met 30/35 procent korting. Gek genoeg is dat verdwenen.. die 25 cent doen ze hier niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Iedereen gaat voor de spotprijs en dus pas na 17 uur naar de winkel. Het tekort aan pakketten is dan zo opgelost.
  Wij lusten niet zo veel, heb me er dus ook maar niet in verdiept.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gebruik de app al langere tijd. Het is goed voor het budget en vlees vind ik geen probleem. Ik heb een voorkeur voor een supermarkt uit de buurt, die levert de beste pakketten. Wij eten geen varkensvlees, dus als dat erin zit dan ruil ik dat met anderen die hun pakket komen halen. Het is beetje een standaardgroepje dat komt halen en we doen niet moeilijk over ruilen. Financieel is het voor ons geen noodzaak, maar ik ken mensen in de groep die er wel echt op overleven. In mijn studententijd deed ik overigens hetzelfde, op zaterdagmiddag tegen de sluitingstijd naar de supermarkt en daar het eten kopen dat over een uur in de container zou liggen. Hoe dan ook, ik kan absoluut niet tegen het weggooien van goed voedsel.

  Bijzonder genoeg zijn de pakketten van Bakker Bart bijna meteen uitverkocht. Ik heb het vermoeden dat sommigen met een macro werken en daarmee meteen toeslaan. Heel soms lukt het wel en dan hebben we brood voor wel twee weken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waarom kan je niets met takjes tijm?? Je maakt nooit zelf soep, of pastasaus oid? Heerlijk mee laten trekken, desnoods ouderwets met klein draadje/touwtje bij elkaar binden om later er makkelijk uit te vissen. De blaadjes zijn er dan meestal wel af, en de takjes ben je makkelijk kwijt.

  Wie venkel sterk vindt smaken, kan deze in kleine blokjes garen en bij een (grote) pan pastasaus kiepen, in combinatie met tomaat, wortel, prei, ui, wordt de smaak zacht en zeker niet overheersend of opvallend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben gewoon niet zo'n fan van tijm, en mijn zoontje al helemaal niet. Ik maak wel vaak soep, maar die hoeft van mij niet kruidig te zijn. De venkel is in een soep verdwenen, maar ik vond 'm erg overheersend.

   Verwijderen
 7. Mooi al die tips en recepten hier. Zelf heb ik de app ook een tijdje gebruikt, maar inderdaad ook ermee gestopt omdat veel al weg was als ik keek. Als het toch verkocht is, heeft het wat mij betreft zijn doel bereikt en kunnen anderen het beter gebruiken dan ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Te duur vind ik en vaak spul dat ik toch niet eet. Zondegeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nuttige app, maar schaam me een beetje om zo'n pakket te kopen.
  We kunnen een kringloopwinkel overnemen, maar ook dat roept vragen op??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. gewoon alles onder het mom van duurzaamheid ipv zuinigheid doen ;-)

   Verwijderen
 10. Nooit gedaan en ook geen interesse. Ik ga bijna elke week net voor sluitingstijd naar de weekmarkt. Prachtige aanbiedingen dan voor groente en fruit,maar ook vaak brood en vis.

  BeantwoordenVerwijderen