donderdag 22 juli 2021

Hoeveel aan goede doelen besteden?

Afgelopen week las ik dat Tips van Tom had gedoneerd aan giro 777. Ik vind het fijn om te zien dat ik niet de enige ben die vindt dat financieel bewust leven ook gepaard gaat met meer zingeving in je leven. Anderen helpen is daar een onderdeel van. MrMoneyMustache is hierbij een positieve uitschieter: hij heeft zowel in 2019 als in 2020 een ton weggegeven aan goede doelen. Het blijft interessant hoeveel mensen MrMoneyMustache beschouwen als goeroe, maar wel cherrypicken: wel veel geld oppotten, maar niet aan goede doelen doneren.

De vraag is natuurlijk: wat is een mooi bedrag om te doneren? 

Allereest: ik ben van mening dat iedereen zelf moet bepalen wat voor iemand een goed doel is. Ik geef vooral aan goede doelen die iets voor het milieu doen, terwijl anderen zich meer richten op het bestrijden van een bepaalde ziekte. Daarnaast wil ik dat het geld zo effectief mogelijk gebruikt kan worden. Daarom maak ik bij voorkeur gebruik van een periodieke gift, omdat het gedoneerde bedrag van volledig aftrekbaar is. Zie belastingdienst voor meer info. Ik heb wel een keer last gehad van een controle van de belastingdienst, maar blijkbaar had ik alles op orde. 

En helaas voor mijn provincieburen: de overstroming in Limburg voldoet niet aan mijn criteria: een donatie aan giro777 is niet periodiek en dus niet aftrekbaar, en bovendien schenk ik liever aan het voorkomen van klimaatrampen dan aan het dweilen met de kraan open. Maar nogmaals: iedereen moet hier zijn eigen overwegingen maken.

Terug naar de vraag: "wat is een mooi bedrag?". Ik kon twee richtlijnen vinden. De eerste is het bedrag relateren aan je inkomen. Rijke landen hebben samen afgesproken om 0.7% van hun BNP te besteden aan ontwikkelingshulp. Dit zou te vertalen zijn naar 0.7% van iemands persoonlijke bruto jaarsalaris. Dit klopt natuurlijk niet helemaal, want de 0.7% regel geldt alleen voor ontwikkelingshulp, en niet voor cultuur, gezondheid, dierenwelzijn, enzovoorts, maar toch denk ik dat het een aardig richtbedrag is. Iemand met een modaal inkomen zou dan dus ongeveer 365,- per jaar mogen doneren.  

De tweede manier is om het bedrag te relateren aan je vermogen. Vermogen is veel slechter verdeeld in de wereld dan inkomen. Een paar jaar geleden heb ik dit uitgebreid besproken. Wellicht is het dus eerlijker om te doneren op basis wat je hebt, niet op basis van wat je elk jaar krijgt, maar grotendels ook weer uitgeeft. Een paar dagen terug pleitte Hans Beerends dat 1% van het vermogen van de superrijken voldoende zou moeten zijn om alle 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties waar te maken. Zou dat niet een mooie richtlijn zijn voor alle persoonlijke vermogens?

Ik ben eens gaan kijken hoeveel ik de afgelopen jaren heb gedoneerd. Omdat ik niet graag absolute getallen geef, toon ik het bedrag als verhouding van mijn bruto inkomen en als eigen vermogen. Ik kom dan op de volgende grafiek:

Zoals je kunt zien voldoe ik sinds 2016 aan mijn zelfbedachte criteria. De vermogenslijn is een beetje raar, want in 2019 kwam mijn huis net boven water. Mijn eigen vermogen was dus heel laag, dus had ik relatief veel aan goede doelen uitgegeven. Daarvoor was mijn eigen vermogen negatief, dus bestond de rode lijn nog niet.

Achja, uiteindelijk is het doneren aan goede doelen het combineren van naastenliefde en het afkopen van een slecht geweten. Blijkbaar heb ik grafiekjes nodig om mijn geweten te sussen ;-) 

Hebben jullie richtlijnen over hoeveel je aan goede doelen besteed?

7 opmerkingen:

  1. Nee, niet echt. We hebben een mix van vaste goede doelen, deels natuurbeheer, deels ontwikkeling en ondersteuning van mensen, deel steun aan culturele instellingen. Daarnaast doen we ook incidentele ondersteuning bij rampen (777) en initiatieven waar we tegen aan lopen zoals de actie van MinofMeer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben benieuwd hoe jou richtlijn zich verhoudt tot wat de drempel die de Belastingdienst hanteert bij Giften als aftrekbare kosten voor inkomstenbelasting?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je de gift periodiek maakt (minimaal 5 jaar) en je maakt een papieren overeenkomst met de ontvangende partij, dan is er geen drempel, maar is het volledige bedrag aftrekbaar

      Verwijderen
  3. Maak een staffel voor vermogen en jaarlijks inkomen en hang daar percentages aan.
    Iedereen draagt zo mee naar draagkracht.
    Welke goede doelen komen in aanmerking om gesteund te worden?
    Nu zie je met de postcodeloterij en vriendenloterij dat er veel aan de strijkstok van BN'ers en bestuur, directie blijft hangen. Mijn wederhelft wil dat we mee blijven spelen voor de goede doelen, ik geloof daar niet zo in op deze manier.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mensen vinden gokken vak fout, maar de postcodeloterij praat het goed door een beetje geld aan goede doelen te geven. Tony Chocolonely doet dat ook: chocolade is ongezond, maar nu steun je er wel boeren mee.
      Ik denk inderdaad dat er vele effectievere manieren zijn om geld te geven. Je kunt bijvoorbeeld de stichtingen die door de postcodeloterij worden gesteund direct steunen.

      Verwijderen
  4. Ik heb geen geld over om te doneren...maar doneer mijn tijd en energie. Ik doe vandaag een tuin make-over bij iemand die zelf niet kan tuinieren, en vandaag niet thuis is. In de voortuin komen planten die ik uit een andere tuin mag halen, stoepjes netjes maken(onkruid weg) en achtertuin snoeien. En meteen even voor en achter ramen zemen.
    (daarna mijn prakje opwarmen want van koken komt dan niks meer)
    Ook zonder geld kan je mensen helpen en blij maken.

    BeantwoordenVerwijderen