maandag 14 april 2014

Uitvaartverzekering: levensverwachting versus rendement

Twee weken geleden schreef ik op dit blog hoe een uitvaartverzekering zich verhoudt tot andere investeringen.
Toen ik nog verder ging doorklikken op de dela-site kwam ik nog meer opties tegen. Je kunt namelijk ook kiezen om tot je 65ste premie te betalen. Daarna ben je premie-vrij. Uiteraard betaal je iets hogere maandlasten. Iiemand van 30 betaalt E7,02 in plaats van E5,46. Jippie, nog meer scenario's om in een grafiek te stoppen!


In onderstaande grafieken heb ik weer de prijs van een begrafenis vergeleken met de waarde van al je maandelijkse premies. Wederom neem ik 2% als inflatie aan. Als je 3% rente zou krijgen over de maandelijkse premies, dan zou de grafiek er zo uit zien:
Als je besluit om een polis te nemen tot je 65, dan betaal je tot je 65 een stuk meer, maar daarna niet meer. Je ziet dat je bij 3% rente nooit je begrafeniskosten bij elkaar gespaard krijgt. Een uitvaartverzekering afsluiten is dus gunstiger dan je geld tegen 3% wegzetten.
Voor 6% procent geldt dat uiteraard niet, en krijg je de volgende grafiek:

In dit geval ligt het break-even-point dus ergens tussen de 55 en 65 jaar.

De vraag is nu: bij rendement hoort bij welke levensverwachting bij een uitvaartverzekering? Voor alleen 30 jaar en 50 jaar krijg je de volgende grafiek:
Hoe moet je deze grafiek lezen? Stel je bent 30 jaar en je wil een uitvaartverzekering nemen waarbij je tot je 65ste premie betaalt. Dan geldt dus de rode lijn van de grafiek. Mocht je met je 60ste overlijden, dan heeft je verzekering een rendement van 6% gehad. Wordt je echter 90 jaar, dan heb je ongeveer 3,6% rente gehad op je geïnvesteerd geld.
Kies je echter voor een verzekering waarbij je je hele leven lang premie blijft betalen, dan heb je de blauwe lijn. Als je voor je 80ste komt te overlijden, dan heb je een slimmere keuze gemaakt dan degene die tot de 65ste premie betaalde, omdat je maandelijks minder premie hoefde te betalen. Wordt je ouder dan 80, dan was het slimmer geweest om tot je 65ste premie te betalen.
Mocht je pas met je 50ste beginnen met een uitvaartverzekering, dan is je rendement uiteraard hoger. Maar dan heb je wel 20 jaar zonder uitvaartverzekering rondgelopen.

Doe er je voordeel mee!

die ook:

1 opmerking:

  1. Hallo,

    Wederom bedankt voor deze interessante blog. We vinden jouw grafieken duidelijke en relevant en zijn eigenlijk reuzebenieuwd naar wat de resultaten (volgens jou) zouden zijn als je de vergelijking maakt met het DELA Uitvaartzorgplan in België (alle informatie op dela.be). Want bovenstaande vergelijking is gedaan op basis van het UItvaartplan van DELA Coöperatie Nederland. We kijken ernaar uit...!

    BeantwoordenVerwijderen