maandag 23 maart 2015

Homeopathie werkt wel!

Ik heb al een tijdje last van stijve nek en spieren, waarschijnlijk door overdadig kantoorwerk en fietswerk. Dus ben ik eens in ons medicijnkastje gaan graven, totdat ik op een middel uitkwam dat mijn vrouw ooit gekocht heeft, maar nog steeds onaangeroerd was: Traumeel, een homeopathisch middel tegen onder andere spierpijn.

Voorheen was ik overtuigd van het feit dat homeopathisch middel niets meer is dan een placebo, en helaas werkt een placebo niet als je er niet in geloofd. Dus een homeopathisch middel kan niet voor mij werken.Wat is namelijk het geval? Het kenmerk van een homeopathisch middel is dat de ingredienten extreem verdund zijn. Homeopathen geloven immers dat door verdunnen het effect van het middel wordt versterkt. Zo zit er in dit flesje per 100g "Arnica montana D4, 5g". Dit betekent dat dit men van dit stofje 5g heeft genomen, en dit verdund heeft met 9 delen water. Vervolgens heeft met uit deze 50ml water (ik neem even aan dat een 1 ml evenveel weegt als 1g) 5 ml uitgehaald, en weer verdund met 9 delen water. Dit verdunnen heeft men 4 keer achter elkaar gedaan (vandaar D4). Na elke verdunning is het stofje dus 10 keer zo dun. Na 2 keer verdunnen is het 100 keer zo dun, en na 4 keer verdunnen is het maarlieft 10000 keer zo dun! Dat wil zeggen dat ik een badkuip van 200 liter moet leegdrinken om 1ml actieve stof binnen te krijgen!
Het stofje "Symphytum officinale D8" is maarliefst 8 keer verdund, zodat ik een olympisch zwembad moet leegdrinken om 2ml actieve stof binnen te krijgen. Ten slotte is er nog "Mercurius solubilis D12, 10g". Zelfs al drink je de Rotterdamse Kralingse Plas leeg (ongeveer een kilometer lang en breed), dan krijg je slechts 0,23 ml van het stofje binnen!

De bijsluiter adviseert om driemaal daags 10 druppels in te nemen. En men moet opletten als men niet tegen alcohol kan, want het flesje bevat namelijk 35% alcohol.
Maar wegens al deze verdunningen heb ik het zekere voor het onzekere genomen, en het volledige flesje in een borrelglas gekieperd, en in één teug opgedronken. En het wonder geschiedde: ik voelde me direct een stuk beter, en mijn spieren waren een stuk soepeler! Homeopathie werkt dus echt!

Voor een serieus verhaal over homeopathie, ga dan naar deze link.
Wil je een heel vermakelijk verhaal over homeopathie, ga dan naar deze link.
Wil je ook een keer een overdosis homeopathisch middel nemen, klik dan hier.

disclaimer: voordat je je medicijnkastje leeg eet, lees alle bijsluiters. In Nederland worden heel veel natuurgeneesmiddelen ten onrechte verkocht als homeopathisch middel. In deze middelen zitten geen verdunde, maar juist geconcentreerde stoffen, en kunnen in een geval van overdosis dus zeer gevaarlijk zijn!

4 opmerkingen:

 1. Ik ken traumeel als een zalf die ik al jaren gebruik ik geval van inderdaad: spierpijn maar ook wel verwondingen/verstuikingen, het helpt goed. Ik wist niet dat het ook in druppelvorm te krijgen is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop dat je wel de ironie van deze tekst doorhebt :-)

   Ik lees dat de zalfversie (http://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h82706.pdf) onder andere paraffine en vaseline bevat, en er zit onverdunde Calendula in. Dus het zal vast een prettig zalfje zijn.
   Maar de hadden wat mij betreft de moeite kunnen besparen om de "Hepar sulphur D6 0,025 g" toe te voegen.

   Verwijderen
 2. Ik geloof zeker dat dat borrelglaasje homeopatische middel werkte tegen de spierpijn. Zelf kies ik in dat geval liever voor een borrelglaasje Licor 43 of Cointreau. Werkt ook geweldig en is lekkerder... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen