maandag 18 juli 2016

Afdak gerepareerd

Twee weken na de hagelstorm heb ik eindelijk tijd genomen om de schade in kaart te brengen en de verzekering in te schakelen. De schade van de auto is niet verzekerd, maar alle schade aan het huis wordt vergoed. Dus heb ik direct een aanhanger geleend en ben ik nieuwe dakplaten gaan halen voor het afdak. Na twee daagjes werk is dit het resultaat:

Ik heb geluk dat de platen redelijk los tussen de liggers liggen, zodat ik met weinig moeite alle platen erin en eruit kan halen:
Maar het geluk bij een ongeluk is dat de platen nu veel meer licht doorlaten. De oude platen begonnen al aardig dof te worden en hadden groene aanslag. Nu kunnen we de hemel weer zien:

Dus al met al heb ik er een hoop werk mee gehad, maar het afdak is nu een stuk mooier, dus het is een geluk bij een ongeluk.

Zie ook:
afdak
hagelschade

11 opmerkingen:

 1. het is er wel op vooruit gegaan. Ziet er mooi uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dacht eigenlijk dat die matte platen een bewuste keus was vanwege de zon, zal ook wel schelen met de lichtinval in de woonkamer?

  Nog een bestemming voor de oude platen, tuinkas?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. de eerste platen waren tweedehands, dus ik had geen keuze. Bij nader inzien bleek het erg donker te worden in huis, dus hebben we nu voor heldere platen gekozen.
   de oude platen heb ik bij de leverancier achtergeladen, die worden gerecycled. Onze garage staat al vol genoeg met bouwmaterialen:-)

   Verwijderen
 3. Ik wil ook een afdak plaatsen bij ons straks in de nieuwe woning op dakterras. Niet te duur maar wel 1 waar genoeg ligt blijft schijnen in de woning. Heb je hier plexiplaten voor gebruikt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja, De platen zijn van 16mm vierlaags polycarbonaat. Ongeveer een meter breed per plaat. Kosten waren 18,- per strekkende meter.
   De kans is wel dat deze platen over enkele jaren steeds doffer worden. Als je spul wilt hebben dat zijn glans houdt, dan zal je glas moeten gebruiken.

   Verwijderen
  2. Dank voor de aanvullende info, afwegen wat goedkoper is uiteindelijk, maar met een afdak ga je zoveel meer buiten leven dus zeer de moeite waard.

   Verwijderen
  3. Bij is dit zeker het geval: sinds we dit afdak hebben zitten we elke avond van de zomertijd buiten, weer of geen weer!

   Verwijderen
  4. Wij hebben al 20 jaar een veranda met polycarbonaatplaten en die zijn nog steeds mooi. Twee keer per jaar kuis ik dat verandadak met een trekker en dweil en het beetje vuil en aanslag dat erop ligt, is er dan weer af.
   Vanop het platte dak kan ik de helft van de platen opkuisen en de rest kan ik doen vanop een klein laddertje.

   Verwijderen
 4. Ik wilde graag ook een afdak, maar zo simpel is het niet. Er is een raam dat niet open kan, en dat is wel handig als je moet schoonmakern.
  Boven het afdak verven is ook lastig. In dit gebied moet geheid worden.

  Het is te omslachtig voor een simpel afdak. Er zijn mensen die het hebben, maar ik dus niet.

  Bovendien heb ik gehoord dat bij heel warm weer. Tuin pal op het zuiden, dat het te warm is om er onder te blijven zitten.

  Met zoveel kosten ben ik goedkoper uit met een gewoon zonnescherm.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. tis overal verschillend inderdaad. Maar dit aluminium afdak weegt nog geen 100 kilo, en ik kan binnen een uur alle dakplaten eruit halen, voor het geval dat ik bij de ramen boven moet zijn. Gelukkig kunnen onze ramen wel open om ze te wassen.
   Het wordt inderdaad wel warmer, dat is in het voor- en najaar ideaal. In de zomer rollen we het rolluik eronder uit.

   Verwijderen
  2. ja zo zou ik het ook doen met rolluik :-)

   Verwijderen