maandag 7 november 2016

De namen achter Recyclix

Vorige week heb ik de wiskunde bekeken van Recyclix, nu is het tijd voor de mensen achter Recyclix. Op internet zijn al veel analyses te vinden, zoals op affiliateunguru.com. Maar wat ik miste in deze analyse is of Recyclix banden heeft met de echte buitenwereld. Een recyclebedrijf kan namelijk niet op zichzelf draaien.  

Het team
volgens de website van Recyclix:
"Our team consists of highly-qualified experts who boast wide industry experience as well as unique skills and knowledge. It’s thanks to their work, which is backed by the highest corporate and professional ethics standards, that we achieve excellent results within the shortest possible deadlines."

Jaja, blablabla, maar wie zijn deze mensen dan?
Uhm..tja, dat vertelt de website niet.

Na een tijdje googlen kom ik op youtube uit. Hierop staat een presentatie die ze ergens hebben gegeven:

Het team wordt breed uitgemeten in bovenstaande filmpje
Mijn eerste reactie van dit team was: wie van jullie is er eigenlijk bezig met recycling? Ze hebben veel communicatie mensen en financiele mensen. Daarnaast staan al hun fabrieken in Polen en Letland. Waarom hebben ze dan "hoofden van de Marokkaanse en Duitse divisie", en geen "hoofden van Poolse en Letse divisie"? En blijkbaar hebben ze geen "chief operations" of "chief plastics" ofzo, iemand die daadwerkelijk bezig is met recyclen.
Maar de werkelijke vraag is: zijn dit mensen van vlees en bloed? Veel van deze hoofden staan ook op de facebooksite van Recyclix, dus je kunt deze mensen in levenden lijve tegenkomen op bijeenkomsten van Recyclix. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat ze echt zo heten. Maar waarom zijn ze voor de rest zo moeilijk te vinden op internet? Welke manager heeft tegenwoordig noch Linkedin, noch Facebook, noch Twitter account? Een chief Communication Officer die niet online te bereiken is, had ik al lang ontslagen!

Gelukkig staat op pagina 2 hun "high-qualified expert" op het gebied van social media: Visjna Filipovic, helaas zonder foto:
Deze persoon is ook niet te vinden op google! Nu worden slavische namen vaak met een j meer of minder geschreven, en Visnja Filipovic bestaat wel. Wel vreemd dat onze expert social media twee transliteraties van haar naam gebruikt. Als ik deze naam met Recyclix google, dan krijg ik een paar vage youtubefilmpjes en een clicktrackprofit account. Dit is inderdaad wat ik verwacht van een high-qualified social media expert;-)

De paar mensen die wel te vinden zijn:
 • Er zijn een paar Mark Kowals te vinden, maar ze schijnen niet gelieerd te zijn aan Recyclix.
 • Amii Gaffney is af en toe zichtbaar op websites, zoals hier. Maar nooit in de relatie met Recyclix.
 • De enige van dit team die niet onder een steen leeft is Klaus Heusslein. Hij heeft een Linkedin en Twitter account, al zegt hij op Linkedin dat hij slechts 1 maand bij Recyclix heeft gewerkt. Hij reageert helaas niet om mijn berichten. 
 • Natālija Cudečka-Puriņa van het Letse ministerie schijnt wel te bestaan, zie de website. Helaas reageert ze ook niet op mijn mail.
Via affiliateunguru kwam ik er wel achter dat Stella Milic een emailadres heeft, Stella@recyclix.com. Ik heb haar wat concrete vragen gestuurd, zoals "met welke bedrijven werken jullie samen?", "wat is jullie omzet?", maar het enige dat ze doet is verwijzen naar de vage nieuwsbrieven op hun website, waar nauwelijks informatie te vinden is.

Nog meer namen?
Het is niet helemaal waar dat er geen namen op de recyclixpagina staan. Als je stukje verder zoekt, kom je op deze pagina enkele namen tegen:
"Dmitri Paladi, Founder and CEO
Mark Kowal, COO and deputy director
Dmitry Makenyak, CDO
Kirill Babin, sales office specialist
Adam Skrzynecki, operations and CTO
Valentina Dulko, office manager
Renat Osmanov, logistics manager
Klaus Heusslein, manager of the German customer department" 

Het bovenstaande filmpje is van 12 mei 2016, en de bovenstaande lijst is van midden september. Er zit dus nog geen half jaar tussen, maar van de acht genoemde namen komen er slechts 4 overeen. Bovendien was Adam Skrzynecki eerst sales manager, maar is nu operations officer. Hehe, eindelijk iemand die met plastic bezighoudt! Er bestaat zelfs iemand met die naam bij Linkedin die in recycling zit (link)...alleen niet bij Recyclix.
Wat zou de titel van "Dmitry Makenyak, CDO" eigenlijk betekenen? Chief Data Officer misschien? Of zou het "Chief Deception Officer" zijn?  

Deal met McDonalds?
Op het bovenstaande filmpje wordt ook gesuggereerd dat Recyclix een deal is aangegaan met McDonalds Nederland, om al hun plastic te gaan recyclen. Dit nieuws is op veel websites te vinden. De vraag is: wat vind McDonalds er zelf van? Gelukkig hoefde ik in dit geval McDonalds niet zelf te mailen:
bron: bitcointalk.org

Dit is natuurlijk gemakkelijk scoren: je pretendeert te gaan samenwerken met een grote club, dus lijkt het allemaal heel echt. Maar als blijkt dat die grote club niets van de deal weet, begint het verdacht te worden...

Andere brancheverenigingen.
In het commentaar op het blog van het rijke wijf werd gezegd dat de persoon Ton Emans op de site van Recyclix wordt genoemd, en hij bestaat ook echt als de President Plastics Recyclers Europe. Hebben we dan eindelijk een goede link? Maar net als in het geval van McDonalds kan het om eenrichtingsverkeer gaan: Recyclix kan met dure namen gooien zonder dat die dure namen bewust zijn van het gebruik van hun namen. Dus heb ik contact gezocht met de Nederlandse tak van http://www.plasticseurope.org die wisten te melden dat ze nog nooit van Recyclix hadden gehoord. Zoeken binnen de site van Plastics Europe levert ook geen hit op.

Nu we het toch over zoekpagina's hebben, ik heb gezocht op veel sites van Europese en Poolse brancheverenigingen, maar geen enkele hit:
http://www.europages.co.uk/companies/recyclix.html
http://www.plasticsrecyclers.eu/search/node/recyclix
http://www.poland-export.com/search/0/0/0/0/recyclix/0/0/10/0
https://www.environmental-expert.com/others/product-type-companies/?keyword=recyclix&producttype=30
http://www.recyclingplasticwaste.net/euro/index-poland.html
http://www.plastoplan.pl/en/component/search/?searchword=recyclix&searchphrase=all&Itemid=435
https://www.plasteurope.com/news/results.asp?q=recyclix&x=0&y=0
http://pzpts.pl/releases?p=recyclix

Als je naar hun visie op hun filmpje kijkt:
Hoe kan je ooit een erkend bedrijf worden als je je niet aansluit bij een branchevereniging? Op dit moment heeft geen mens in de plasticsindustrie van Recyclix gehoord. Blijkbaar is Recyclix alleen bekend bij hoopvolle investeerdertjes, maar in de zakenwereld bestaan ze niet.

Conclusie 
Na een avondje googlen kan ik niet echt zeggen dat ik vrolijk ben geworden van Recyclix. Van een bedrijf dat alleen via social media en inversteerders probeert te werven zijn ze erg vaag bezig. Veel dingen die ze claimen blijken niet te kloppen.

Samenvatting na drie berichten:Recyclix lijkt op ponzifraude
Het wiskundemodel achter Recyclix is absurd tot lachwekkend, en dan druk ik het zacht uit
Recyclix pretendeert een gerenomeerd bedrijf te zijn, maar zowel op internet als in de echte wereld spelen ze verstoppertje.


Het is extreem waarschijnlijk is dat Recyclix een grote fraudebende is. Als je het zo bekijkt, dan lijkt investeren in Recyclix veel op heling. Of ga ik dan te ver?

17 opmerkingen:

 1. Verhelderend artikel, bedankt! Hopelijk vallen er niet te veel slachtoffers die hun geld nooit meer terugzien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor dit uitgebreide uitzoekwerk. Je hebt mij aan het denken gezet. Ik ga beginnen met de link van mijn blog halen en verder nadenken of ik er ga uitstappen of niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een geduldig zoekwerk, mijn complimenten. De vraag is of de investeerders je zelf na al dit gaan geloven. Ik ben bang van niet. Mensen zien bijna alleen wat ze willen zien als het past bij wat ze al aan het doen zijn. De rest wordt verworpen, ze willen alleen bevestiging en als je dat wilt dan vind je die ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lees de reactie boven je eigen reactie ;). Ik ben zo'n investeerder (ook al is mijn investering intussen al terugverdiend), en dit stuk uitzoekwerk is voor mij voldoende om eens goed na te denken of ik hiermee verder wil. Mij heeft het aan het denken gezet in ieder geval..

   Verwijderen
 4. Ik moet aan dat irritante stemmetje van de reclame denken:
  "maak het de dieven niet te gemakkelijk"

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat goed dat je dit hebt uitgezocht!!! Nu maar hopen dat deze link bovenaan komt op Google als mensen erop gaan zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! Als je dit artikel hoog wilt hebben, dan moeten zoveel mogelijk mensen naar dit artikel linken;-)

   Verwijderen
 6. Goed stukje. Net als jij ben ik niet meegegaan met recyclix. Rare manier van crowdfunden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha, wat goed dat je je kruistocht tegen Recyclix nog steeds doorzet!

  Helers gaat me te ver, maar ik vind de deelnemers die heel goed weten dat Recyclix met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid fraude is, wel egoistisch. Ze zijn slechts bezig met het maken van 'winst' op hun eigen inleg. Dat die winst feitelijk betaald wordt door mensen die hen gevolgd zijn en die hun geld zeer waarschijnlijk kwijt zijn, is blijkbaar niet interessant.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. He uitzoekbikkel! wat een mooi overzicht, en wat kun je dat keurig neutraal opschrijven.
  Ik gun je dat veel mensen dit lezen, en dat ze erover nadenken voordat ze doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kon je wiskundeformule niet goed volgen, maar gezien de grondigheid waarmee je alles utzoekt, zal die ook wel ok zijn. Det artikel kan ik wel goed volgen en ik vind het eersteklas speurneuzerij. Ik heb Recyclix niet overwogen en dat spijt me niks. Maar ook bij andere initiatieven die prachtig lijken, is het principe toepasbaar: ga rekenen en verdiep je in het bedrijf. Hulde!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat is dat toch met geld verdienen, vroeger had je woekerpolissen World on line van Nina en het piramidespel, nu weer Recyclix. Wanneer gaan we er eens wat van leren?
  Sherlock Holmes zou jaloers op je zijn geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat fijn dat je zoveel tijd overhebt en steekt in iets waar je zelf niets mee doet of in investeert :)) Altijd handig om allemaal te weten voor mensen. Kunnen ze een weloverwogen beslissing nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik had je post geplaatst op de facebookgroep van Nederlandse recyclix gebruikers. Kreeg er positieve recties op, maar vanmorgen is het bericht verwijderd door de beheerder(s).. Dus een kritidsche noot is daar niet gewenst..

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geweldig stukje onderzoekswerk hier Meneer de Rentenier. Kritisch ergens naar kijken is een kunst, welk je hier mooi weer laat zien.
  Wij hebben niks gedaan met recyclix, dus voor ons geen implicaties. Maar je post is wel erg vermakelijk voor de buitenstaander.

  BeantwoordenVerwijderen