maandag 19 december 2016

Hoeveel geld levert mijn werktijd op?

Dit blog heet "Geld is Tijd", maar tot mijn schaamte kwam ik er achter dat ik nog nooit had uitgerekend wat ik precies voor uurloon heb.
Wel heb ik al ooit berekend dat het bewust 100 rijden op de snelweg mij ongeveer een tientje per uur extra reistijd oplevert, zie hier. Ik vind dat een prima uurloon voor iets waar ik weinig voor hoeft te doen, en bovendien is het beter voor het milieu. Maar ik heb het dus nooit gerelateerd aan mijn normale uurloon. Ik vermoedde dat dit ook rond die koers zou zijn, maar is dit ook zo?

Hoe heb ik mijn uurloon berekend?
Ik ben uitgegaan van wat ik onder de streep verdien. Ik koop nooit iets in de kantine, dus ik tel de kosten van mijn eigen boterhammetjes niet mee. Ik hoef ook geen speciale kleren aan op mijn werk, dus kleedgeld hoeft ook niet. De auto kost, zo heb ik ooit berekend, ongeveer 17.7ct per kilometer. Bovendien ben ik ongeveer op en neer een uurtje onderweg. Ik heb een half uur pauze. Hoewel ik dan niet hoeft te werken, vind ik dit wel verloren tijd, want die tijd zou ik veel liever met familie doorbrengen. Dus in totaal ben ik 9.5 uur per dag aan mijn werk kwijt.
Gelukkig ga ik ook vaak met de fiets. Mijn reistijd is dan bijna 2,5 uur op en neer, en bovendien is een fiets ook niet gratis. Ik gok het op zo'n 2 cent per kilometer. Maar fietsen is een ander verhaal: fietsen is mijn hobby. Als ik niet naar mijn werk zou fietsen, dan zou ik op een ander tijdstip gaan fietsen. Kortom, ik beschouw dit niet als werktijd en werkkosten.
Ten slotte betaalt mijn baas mijn pensioen, enkele verzekeringen, kerstpakket en af en toe uitstapjes met eten enzo. Om het niet te ingewikkeld te maken tel ik dit allemaal niet mee.

Als ik dit allemaal meeneem dan kom ik op....E17,85 per uur! Dit is een heel stuk meer dan ik verwacht had. Het zet me wel aan het denken over dingen die ik zelf doe die eigenlijk heel weinig opleveren. Als ik het zo zie, dan zouden wij al lang een poetshulp moeten hebben.

Maar dit klopt niet helemaal. Sinds oktober ben ik van 36 uur naar 32 uur gegaan. Als ik bekijk hoeveel uren ik nu minder voor mijn werk bezig ben, en hoeveel geld ik netto minder verdien, dan is het verschil slechts E11,75 per uur. Dit heeft vooral te maken met het Nederlands progressief belastingsysteem: hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Ook heb ik eens gekeken naar hoeveel het waard is om overuren te maken of juist extra vakantiedagen op te nemen. Contracturen leveren mij meer op dan lossen uren, want bij contracturen krijg ik ook nog representatiekosten, vakantiedagen en andere vaste vergoedingen. Voor overuren krijg ik die niet. Het blijkt: overuren zijn slechts E9,50 waard. Nu kom ik al heel dicht in de buurt van mijn gedrag van minder hard op de snelweg en zelf het huis poetsen: het levert mij evenveel op als gewoon werken. En als ik dan kan kiezen, dan werk ik liever voor mezelf dan voor een baas.

Zie ook:
Langzamer rijden: het werkt in de praktijk!
Wat kost onze auto
van 36 uur naar 32 uur

9 opmerkingen:

 1. Wat de poetshulp betreft, als je geen hekel hebt aan de klusjes in en om huis is het geen straf het zelf te doen. Als je er baat bij hebt dat iemand voor je opruimt of schoonmaakt(dat zijn twee taken he) dan is het zeker de moeite waard een poetshulp te hebben.
  Overigens hoeft dat niet eens betaald, ik had jarenlang een vriendin bij wie ik twee uurtjes opruimde/schoonmaakte(de spullen voor het opruimen gingen gewoon in een wasmand) terwijl zij bij mij thuis de boel deed. Basic dingen als stoffen zuigen dweilen wc badkamer. Werkte als een tierelier. Alleen al omdat je van tevoren al wel een beetje doet...en je daarna in een schoon huis komt. Zo'n dienstenruil kan je ook op andere vlakken maken. De een doet huishoudelijk terwijl de ander de tuin doet, of kookt, ach, je kan zelf wel dingen bedenken.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. van die twee taken ben ik me zeer bewust: opruimen kost meestal veel meer tijd als het poetsen zelf. Dit zou voor mij de enige reden zijn om een poetshulp te nemen: dan heb je een stok achter de deur om wekelijks alles op te ruimen.

   Verwijderen
 2. Wauw! Dat is een heel net uurloon! In een van mijn eerdere blogs kwam ik veel lager uit, maar ik ben dan ook pas net begonnen met werken. Goed dat je hier ook eens een bewuste berekening van hebt gemaakt! Ik vind het zelf interessant om eens te berekenen hoe lang ik nu moet werken voor een bepaalde uitgave.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi om het zo te berekenen maar ik lees hier het uit het perspectief van iemand die dan ook alles te veel vind buiten werk. Dat is een beleving. Net als Greet vind ik geld naar dingen die ontlasten of ontzorgen meer wegen dan netto tijd winst. Factor energie verlies of winst mis je hier in.

  Voor jou is pauze nutteloze tijd. Ik gebruik mijn pauze als nuttige tijd waar ik soms nog in verdien. Dat verschil tussen ons, de behoefte en beleving maakt het verschil.

  Wel zouden mensen moeten bedenken zoals jij rekent dat geld zeker met tijd en levensenergie gekoppeld is. Om zo betere keuzes te maken voor een stress vrij leven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de pauze ga ik meestal lunchen of wandelen met collega's. Dit is een prima tijdsbesteding, maar als ik de keus had zou ik de tijd anders besteden, vandaar.

   Verwijderen
 4. Ik begrijp je overweging om een poetshulp te nemen, maar besef je dat je daar tegenwoordig ook al snel €15 per uur voor kwijt bent. Dat is bijna een 1-op-1 uitwisseling met je eigen netto salaris. En het is wel tijd die je thuis doorbrengt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ook zo'n berekening gemaakt. Maar daarin neem ik ook wat tijd mee vanwege het feit dat ik 's avonds vaak uitgeteld ben door mijn werk en de eerste dagen van mijn vakantie vaak bij moet komen. Dat maakt zelf poetsen een stuk leuker ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb gelukkig niet het gevoel dat ik moe wordt van het werk.

   Verwijderen
 6. Interessant om eens te berekenen, maar ik vind het lastig wat je echt meerekent. Ben het namelijk wel met mr FOB eens dat werk je meer kan belasten dan alleen de effectieve tijd die je ermee kwijt bent.

  Voor mij is het berekenen van mijn effectieve uurloon nu wel heel relevant geworden, omdat ik de overstap aan het maken ben naar het ondernemerschap. En er is erg veel dat je in het uurtarief dat je vraagt zou moeten meenemen...

  BeantwoordenVerwijderen