donderdag 3 april 2014

afdak

Het afgelopen jaar had ik eigenlijk geen grote ingreep voor ons huis gepland, maar toch kwam er een mogelijkheid bijna letterlijk aanwaaien. Het andere deel van onze blok van twee was een huurhuis, maar zodra onze huurder wegging, zou het huis door de woningbouwcoöperatie verkocht worden. Daarom heb ik snel contact gezocht met de huurder, omdat hij enkele jaren geleden een afdak in de achtertuin had gebouwd. Aangezien het voor de woningbouw niet uitmaakte of het afdak er wel of niet zat, heb ik aangeboden om het dak over te nemen.
Voor 150,- heb ik het dak gekocht, en op de valreep van de overdracht het ik het afdak afgebroken. Zie hier de onderdelen:
Toen kwam het grote puzzelen, want ik wilde het afdak anders dan hoe het bij de buren zat. Ten eerste wilde ik dat er geen palen ter ondersteuning zouden zijn: het dak moest rusten tussen de schutting aan de ene kant en onze garage aan de ander kant. Een paal staat immers altijd in de weg en belemmert het zicht.
Hoewel de goot enorm sterk is (zie vorige plaatje, ik kon in het midden er op gaan staan, en hij zakte ongeveer 1 centimeter door), leek het me toch verstandig om hem te verstevigen. Uiteindelijk heb ik van mijn zwager een oude balk kunnen krijgen die precies paste.
Daarnaast wilde ik dat het afdak hoger kwam te zitten en een beetje korter werd (2,5 meter in plaats van 3,5 meter), zodat we een minder opgesloten gevoel zouden hebben. Ook zou dan onze zonneluifel kunnen blijven hangen. Deze luifel kan zelfs verder uitrollen dan 2,5m, dus komt het goed uit dat we geen paal in het midden hebben. Hier zie je dat de goot is geplaatst en 2 van de 6 dakpanelen:
Om het verschil tussen deze versie en die van de buren aan te geven: het dak zat bij de buren onder de witte betonnen rand, nu zit het erboven. Bovendien kwam het dak tot het schuurtje dat je op onderstaande foto ziet.
Ten slotte wilde ik de schuine zijkanten ook dichtmaken. Hierdoor blijft het altijd droog en hoor je minder geluid van de buren. Gelukkig had mijn vader onlangs een klein afdakje afgebroken, en dat was van hetzelfde materiaal gemaakt als dit afdak. Hiermee kon ik precies de zijkanten dichtmaken.
Er zit een behoorlijk grote opening tussen onze poort en de zijkant van het afdak. Dit komt omdat de poort maar 1,80 meter hoog is. Binnenkort willen we hier een andere poort inhangen. Het eindresultaat ziet er zo uit:

Samen met de verf, enkele boutjes en regenpijpen komt het hele afdak op ongeveer E250,-. Met deze warme lente heeft hij zijn geld al dubbel en dwars terugverdiend!

update:
Op 23 juni 2016 is het dak volledig verwoest door een hagelbui, zie hagelschade 
Enkele weken later heb ik alles kunnen vervangen mter geld van de verzekering, waardoor het er weer als nieuw uitziet, zie afdak gerepareerd

Zie ook mijn andere doe-het-zelf projecten

5 opmerkingen:

 1. Wow...knappe job en mooi resultaat van het puzzelwerk. We hebben onlangs net zo nagedacht over een serre wel te verstaan met losse glazen wandpanelen die in gesloten toestand bescherming bieden maar wel middels schuifsysteem bij zonneschijn weg geklapt kunnen worden. Weliswaar dan onverwarmd maar wellicht op het zuiden in de koude jaargetijden voor extra energie als verwarming kunnen dienen. Maar dat is veel meer dan 250 Euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk dit afdak. Kunnen de ramen op de eerste etage open? Want hoe moet je anders de ramen zemen en het hout schilderen?
  Je hebt zeker niet hoeven heien om de steunbalken te dragen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De ramen gaan inderdaad naar binnen open, dus dat is handig. Overigens zou ik in een half uurtje alle dakdelen kunnen verwijderen. Handig als ik de goot moet schootmaken. Ik heb maar een paal hoeven in te graven. Aan die paal zat al een blok beton.

   Verwijderen
  2. Ik wilde destijds ook graag een afdak. Maar hier moet geheid worden. Vriendin vertelde. Dat wordt te warm zo'n afdak" bovendien is een raam dicht. Dat wordt lastig met ramen zemen verven enz.

   Overwoogik naast de schuur. Dat overweeg ik nog steeds. Nadeel daar is een ongezellog uitzicht.

   Verwijderen
  3. Het dak weegt in totaal nog geen 100 kilo, waarvan het grootste deel door de gevel van het huis en de garage wordt gedragen. Het enige probleem zou sneeuw kunnen zijn, maar desnoods kan ik tijdelijk een extra paal plaatsen of de sneeuw van het dak vegen.
   We hebben geen last van hitte: doordat we de zonneluifel hebben laten zitten, kunnen we de boel verduisteren, zelfs als er en bui op komst is.

   Verwijderen