maandag 9 mei 2016

Bereken de boete bij teveel aflossen

Vorige week heb ik de formules bekeken die hypothekvertrekkers gebruiken om de boete te bepalen als de rentevaste periode wordt opengebroken. Ik kreeg als reactie de vraag of het niet handiger is om geen boete te betalen, maar om dit geld te gebruiken om af te lossen. Helaas zit daar ook vaak een boete aan vast. Deze boete wordt eigenljk op precies dezelfde manier berekend als voor het openbreken van de rentevaste periode. Het enige verschil is dat je geen boete over de hele hypotheek hebt, maar alleen over het deel dat je aflost. En uiteraard is meestal pakweg 10% van de hypotheek boetevrij. Het resultaat is de volgende tool:
Zoals je ziet zijn er nu 3 bedragen: het aflosbedrag, dus hoeveel je gaat aflossen, de boete, het geld dat je dus kwijt bent, en het totale bedrag, de som van de twee. Het handige van deze tool is dat je ook met het totale bedrag kan spelen, zodat hij voor je utirekent hoeveel geld je aan de boete kwijt bent, en hoeveel je echt kunt aflossen.

Doe er je voordeel mee;-)

zie ook:
Bereken de boete bij rentevaste periode openbreken

6 opmerkingen:

  1. Je hebt zeker voor een domme rekenaar als ik geen concreet voorbeeld van beide methodes bij gelijke boete of effect? Je moet dat geld voor boete en extra geld wel hebben als je boven je 10% extra wilt aflossen. Ik kom daar overigens niet aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Te veel aflossen lijkt me niet verstandig, maar rentevaste periode open breken, nieuwe looptijd kiezen, rente middelen en boete meenemen in percentage. Bij welke percentages is het dan verstandig om die stap te zetten?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is duidelijk: ik denk dat ik nog een tool moet klussen om beide aanpakken te vergelijken...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik lees net in de geldgids4 van de consumentenbond dat rentemiddeling duurder is dan oversluiten, omdat bij rentemiddeling geen rekening wordt gehouden met het boetevrije deel.
    Obvion hanteert als enige wel een gunstige boete.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. klopt inderdaad, elke hypotheekboer heeft zijn eigen berekening voor rentemiddeling, zie ook hier

      Verwijderen