maandag 13 januari 2020

Onderhoud verwarmingsketel

Afgelopen week gebeurde iets waar ik al een tijdje op had kunnen wachten: mijn cv ketel wilde het huis niet meer verwarmen. Warm water deed hij nog wel, maar een huis verwarmen met emmers warm water is niet echt een slim idee, luchtvochtigheid-technisch gezien. Gelukkig kon de monteur de dag erna het euvel snel verhelpen en heeft hij een paar dagen een onderhoudsbeurt gepleegd. Bovendien was het deze week behoorlijk mild, zodat de temperatuur van het huis niet onder de 13 graden is geweest.

Dit voorval is wel een mooie gelegenheid om mijn "cv ketel strategie" opnieuw onder de loep te nemen. Als je een eigen cv ketel hebt, dan heb je een paar onderhoudsopties:
  • Je neemt een onderhoudscontract. Zulk contract kost pakweg 60,- tot 200,- per jaar, afhankelijk van hoeveel service je krijgt. Bij het minimale contract zit alleen een periodieke beurt elke twee jaar, onderdelen, voorrijkosten en storingen kunnen er bij inbegrepen zitten, maar dan betaal je dus meer. Voor een overzicht, zie consumentenbond.
  • Je betaalt gewoon per keer dat er iets nodig is. Je hebt meer vrijheid, maar dus ook het risico dat het ooit duur kan worden. 
  • Je repareert alles zelf.
Het lijkt bijna op het onderhoud van je gebit: je kunt een tandartsverzekering nemen, af en toe een controle zelf inplannen en betalen, of.. nouja, misschien is zelf repareren van tanden geen goed idee.

In dit geval kies ik niet voor zelf repareren. Ik kan wel het water bijvullen en de afvoer schoonmaken, maar onderdelen vervangen laat ik aan een vakman over. Ik hoef dit te weinig te doen om te investeren in het leren omgaan met dure nieuwe onderdelen.

Dus heb ik gekozen voor de tweede optie. Ik wil zo min mogelijk aan bedrijven vast zitten, dus ga ik geen onderhoudscontract nemen. Ook kan je afvragen of een beurt elke twee jaar nodig is. Ik heb het aan een paar monteurs nagevraagd, en die zien er niet zo veel heil in. Het cv ketel is heel belangrijk, maar het is geen auto waar APK een must is: je remmen kunnen versleten zijn en nog veel meer. Het grootste risico bij een ketel is dat er iets kapot gaat en dat je dan in de kou zit.
En dat was dus deze week. Na 7 jaar als een zonnetje te hebben gebrand, gaf de driewegklep zich gewonnen. En eignelijk wat het maar goed ook, want het expansievat, ontstekingspen en ventilator bleken ook heel hard aan vervanging toe te zijn. Hopelijk kan ik er nu weer een slordige 7 jaar tegenaan.

Het enige risico wat ik wel heb afgedekt, is koolmonoxidevergiftiging. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat een HR ketel CO lekt, is een CO melder nooit een overbodige luxe. Jaarlijks sterven er in Nederland 10 tot 15 personen doordat ze overvallen worden door dit giftige gas. Een CO melder (niet te verwarren met een rookmelder) kost 15 euro ofzo, daar kan je geen risico voor gaan lopen.

Hoe onderhouden jullie de cv ketel?

10 opmerkingen:

  1. Staat er iets over het onderhoud van je CV-ketel in de voorwaarden van jouw huisverzekeringen? Want sommige verzekeraars betalen niet uit als de oorzaak een niet volgens hun voorschriften onderhouden CV-ketel is...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zit daar ook wel eens aan te denken, weet eigenlijk niet waarom ik nog steeds een onderhoudscontract heb?
    Wat waren de kosten, was het niet goedkoper om een nieuwe ketel te nemen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De rekening heb ik nog niet gehad. Onderdelen verslijten nu eenmaal, en zijn relatief gemakkelijk te vervangen. Mijn monteur verzekerde dat deze ketel oerdegelijk is en het onderhouden waard is.

      Verwijderen
  3. Een expansievat en die driewegklep zijn beperkt houdbaar, moeten elke tien jaar wel een keer vervangen. Toevallig is mijn vat alweer stuk,wordt de derde in twintig jaar. Ik heb een huurwoning met bijbehorend onderhoudsabonement, maar ze komen niet zoals beschreven eens per jaar of twee jaar, er kan wel vier jaar tussen zitten. Ik vul en ontlucht de cv zelf,ik heb de temperatuur verlaagd en de cv waterzijdig ingeregeld en de eco-stand aangezet ipv de standaard comfortstand.Ik heb twee koolmonoxidemelders.
    Tip voor huiseigenaren. Mocht je ketel stuk gaan dan kan je altijd een beroep doen op wisselketel (Googelen op Lars Boelen en wisselketel), zeker als je erover denkt een andere manier van verwarmen te nemen en nog even uitzoektijd nodig hebt.
    Ik combineer het jaarlijks bijvullen en ontluchten met controleren of de mechanische afzuiging nog goed werkt, ook die moet onderhouden worden.
    De brandmelders en koolmonoxidemelder worden elke eerste maandag van de maand als het luchtalarm gaat getest. Ik woon zelf naast een schuur voor gezamenlijk gebruik,daar heb ik een gekoppelde brandmelder hangen,als daar brand is gaat ook bij mij alarm af. Waarom ik dat doe, als buur van een brandend pand heb je ook schade, daar ga ik niet op wachten, en met al die fietsen met accu's ben ik banger voor brand en die gekoppelde brandmelder geeft me meer rust.Ik zou bij een bejaarde buur ook een gekoppelde melder hangen, ouderen horen vaak slechter en zijn trager, is dus in beider voordeel.
    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geen contract en nog nooit wat aan gehad. Heb wel koolmox melders hangen.
    Ik geloof er ook niet zo in, in die onderhoudcontracten. Dat is meer interessant voor de bedrijven dan voor de consument

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zit op een stadsverwarming, gestookt op biomassa. Een keer een kostenpost gehad, een motorkeerklep...natuurlijk in december vlak voor de kerst. Wel opgelost en echt koude winter was het niet dus het viel wel mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik doe veel zelf. Vorig jaar - na 11 jaar !! - voor het eerst preventief een onderhoudsbeurt laten geven. Ik geloof dat ik zo'n 100 euro kwijt was.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb leergeld betaald aan onderhoudsbedrijven. Wat een gedoe was dat. Nu heb ik een loodgieter cv installateur voorzien van de juiste certificaten. De consumentenbond schreef destijds een artikel waaraan je de juiste installateur kunt herkennen.

    Blij met dit bedrijf. Dus ook, toen de wc een keer verstopt was. Een gebroken afvoer was de reden.
    Het contract met dit bedrijf betekent dat wanneer er een probleem is, zij ook in het weekend uitrukken, als ik een probleem heb, zoals dat een kraan opeens ergens (moeilijk) afbrak.

    Een CO2 melder is top. Ik heb drie brand en rookmelders in huis.Jaarlijks vernieuw ik de batterijen. De herrie midden in de nacht wil ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Onderhoudscontract heb ik ook jaren gehad. Daarmee betaalde ik de ketel twee keer.
    Tegenwoordig geeft een moderne CV ketel zelf aan wanneer hij onderhoud nodig heeft. Dan plannen we een beurt in. Dat is meestal eens in de drie jaar. De laatste kostte 140 euro aan arbeid, onderdelen en voorrijkosten. Omgerekend dus +/- 50 euro per jaar. Dat kan je prima budgetteren. en scheelt zo 100 tot 150 euro per jaar!
    De huidige HR ketel gaat nog een jaar of tien mee. Tegen die tijd hoop ik de ketel niet meer voor de verwarming nodig te hebben en kan ik op zoek naar een warmwatervoorziening op elektra of anderszins.

    BeantwoordenVerwijderen