woensdag 28 augustus 2013

Hypotheek aflossen met spaargeld van de kinderen

Voor ons zoontje van 3 hebben we een regenboogrekening bij de Rabobank. Het is een spaarrekening waar wij onbeperkt over kunnen beschikken, maar de rekening komt vrij voor onze zoon zodra hij 18 is. Op deze rekening sparen zetten wij elk kwartaal de kinderbijslag en het geld wat in zijn spaarpot zit. Steeds als ik wisselgeld heb dan mag hij dat in de spaarpot doen, en af en toe kunnen we dus naar de bank om de spaarpot te legen. Spaarzaamheid kan je niet vroeg genoeg leren!
Nu is het probleem dat deze rekening minder dan 2% rente geeft. Niet bepaald een zilvervloot dus. Dus zocht ik naar iets wat meer rente geeft. Ik kon me niets beters bedenken dan onze eigen hypotheek! Die levert immers meer dan 5% rente op, gegarandeerd. Daarom ben ik van plan om zijn spaargeld te gebruiken om extra te storten op de spaarhypotheek of extra af te lossen. Hiervoor geef ik hem 3.5%, wat ik in een excelsheetje bijhoud. zo hebben we allemaal profijt van deze constructie: hij krijgt meer rente, en wij lossen meer af. Voor elke 1000,- kreeg hij eerst 20,- per jaar. Nu gaat hij 35,- per jaar krijgen, en wij 15,- per jaar.
Belangrijk is natuurlijk wel om er voor te zorgen dat we voldoende geld op een lopende rekening hebben zodra hij 18 is. Wellicht moeten we rond zijn 15de verjaardag al beginnen met geld hiervoor opzij zetten. Mocht hij willen studeren ofzo, dan moet hij wel die mogelijkheid hebben.

Natuurlijk maakt het allemaal niet heel veel uit. Hij heeft geen weet van hoeveel er op deze rekening staat, en alles wat er op staat komt van ons. Maar voor onze genoegdoening is het wel netjes om alles goed te noteren.

3 opmerkingen:

  1. Hoger rendement zoeken is altijd slim. Het lijkt mij alleen wel moeilijk om uitgegeven/afgelost geld weer bij te storten rond zijn 18de jaar. Stel dat hij 500 per jaar krijgt * 18 jaar = 9.000,- euro dat dan "even" bijgestort moet worden rond zijn 18de.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ken je doelsparen van de r abobank. Geld van onze kinderen staat t/m hun 16 e vast tegen een gemiddelde rente vn 4%. Ook wij sparen de kind bijslag en wat er in de spaarpot komt. Tikt lekker aan

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor de tip! Dit is meer rente dan doorgaans krijgt bij het aflossen van een aflossingsvrije hypotheek. Ik denk dat ik eerst zo'n rekening open voordat ik verder ga aflossen.

    BeantwoordenVerwijderen