maandag 16 september 2013

Hoe gaat de regering de HRA verder aanpakken?

Hoe gaat het verder met de hypotheekrenteaftrek? In de uitgelekte plannen van prinsjesdag staat niets over wijzigingen. Toch zal de HRA nog verder beperkt moeten worden voor een gezonde huizenmarkt, maar direct afschaffen is catastrofaal voor veel gezinnen. Maar hoe bouw je een kapitaalinjectie van 12 miljard per jaar af? Twee stappen zijn al gedaan, namelijk nieuwe hypotheken moeten annuitair afgelost worden, en het hoogste tarief van 52% wordt langzaam met 0,5% per jaar afgebouwd naar 38%. Is dit voldoende? Mij lijkt van niet. Bestaande gevallen kunnen nu nog 30 jaar profiteren van de meest optimale HRA. Voor mij persoonlijk komt het natuurlijk wel goed uit, maar ik vind het niet echt eerlijk. Bovendien is het nu nog steeds mogelijk om op een huis van een miljoen meer dan een modaal salaris aan HRA te ontvangen, tenminste in de eerste jaren.
Wat zijn de mogelijkheden?
  1. Zet alle bestaande spaarhypotheken om in annuitaire hypotheken, zie link. Van het gespaarde geld wordt direct afgelost, en kan dus geen hypotheekrente meer ontvangen worden. Dit zorgt voor een paar problemen: mensen die aan het einde van hun hypotheek zitten, zijn bijna klaar met sparen, dus zouden ineens bijna geen HRA meer krijgen. De hypotheekrente zou dus ineens met 40% ofzo toenemen. Bovendien blijven aflossingsvrije hypotheken buiten schot.
  2. Voer een forfaitair annuitaire hypotheekrenteaftrek in. Dit is wat de commissie Dijkhuizen en de meeste linkse partijen willen. Dit betekent dat ze gaan kijken naar hoeveel restschuld je nu nog zou hebben als je vanaf een bepaalde datum een annuitaire hypotheek zou hebben tegen bijvoorbeeld 4%. Of je nu aflost of niet, het af te trekken hypotheekdeel wordt dan hierdoor bepaald. Klinkt best eerlijk, zo komen oude hypotheken op dezelfde lijn als nieuwe hypotheken.
  3. Laat de maximale aftrekbare schuld absoluut afnemen. We zouden kunnen beginnen met geen HRA meer geven voor bedragen boven een miljoen. Een jaar later mag je nog maar maximaal de rente over 950.000,- aflossen etc. De socialistische partij is hier voorstander van en wil de maximaal aftrekbare schuld langzaam naar E 350.000,- laten gaan. Het grote voordeel is dat je de villahypotheken extra kunt aanpakken. Het zou dan wel eerlijk zijn om ook de eigenwoningforfait voor villa's te verlagen. 
  4. Laat de maximale aftrekbare schuld relatief afnemen. De commissie structuur Nederlandse banken is hier voor. Zo is het nu nog mogelijk om 110% van de aankoopprijs met een hypotheek te financieren. Dit percentage zou dan langzaam aflopen. In veel landen is het al normaal dat je minimaal een bepaald percentage eigen geld inbrengt, waarom niet in Nederland? Iedereen wordt zo even hard geraakt, zowel de bestaande hypotheken als de nieuwe hypotheken.
Kortom, een hoop manieren, waarbij elke manier een andere inkomensgroep teveel of te weinig benadeelt. Waarom kunnen we gewoon niet eerst kijken wat de meest ideale eindsituatie zou zijn in Nederland? Bijvoorbeeld:

  • Hypotheekrenteaftrek alleen over een bedrag tot E 350.000,-, 
  • (Forfaitair) annuitair.
  • Maximaal 42% tarief voor hypotheekrenteaftrek.
  • Eigenwoningforfait afschaffen.
Vervolgens bereken je de hypotheekrenteaftrek zó, dat iedereen maximaal 1% per jaar meer aan rente betaalt. Dit is veel minder dan de stijgingen in de huur, zelfs minder dan inflatie, dus dit zou geen probleem moeten zijn. Ga net zo lang door met deze jaarlijkse toename totdat je op een bedrag bent uitgekomen dat overeenkomt met onze "ideale" situatie. Iemand die al veel aflost en een kleine hypotheek heeft zal misschien maar een paar jaar stijgende rentelasten hebben, maar de rente van een villa van een miljoen stijgt misschien wel 30 jaar lang.
Resultaat: geen mensen die extreem zware lasten krijgen, en uiteindelijk een veel eenvoudiger systeem.

Als er iets zou moeten gebeuren aan de hypotheekrenteaftrek, wat vinden jullie dat er moet gebeuren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten