maandag 30 september 2013

Extra storting op spaarhypotheek levert me 5,9% rente!

Eindelijk viel hij in de bus: de langverwachte offerte van mijn hypotheekverstrekker. Een paar weken geleden had ik een aanvraag gedaan om E 2000,- te storten op de spaarhypotheek. Dus ik was erg benieuwd hoeveel dit mij maandelijks zou schelen, omdat ze me hadden beloofd dat de kosten voor de overlijdensrisicoverzekering ook zouden dalen. Het antwoord was: E 12,37 per maand. Dit betekent dus een terugverdientijd van 13 en een half jaar. Omdat ik nog bijna 27 jaar aan hypotheek voor de boeg heb, is dit bedrag te vertalen als 5,9% rente. De rente van mijn spaarhypotheek is eigenlijk 5,3%, dus ik krijg 0,6% extra omdat mijn verzekeringspremie daalt. Dit betekent dat ik maandelijks E 11,63 minder aan de spaarhypotheek hoeft te betalen, en E 0,74 minder aan de verzekering.
Ik had eerlijk gezegd gehoopt om meer dan 0,6% procent extra, maar ik mag niet klagen. Ik heb het geld direct overgemaakt. Dus ik hoor eindelijk tot de club van hypotheekaflossers! Ik zal binnenkort mijn aflosgrafiek bijwerken.

2 opmerkingen:

  1. Hoe kom je aan die 5,9%? Ik zou namelijk zeggen dat je rendement 7,48% is. Jaarlijks bespaar je namelijk ruim 148 euro aan rente, inleg en verzekering. 148/2000 is vervolgens 7,48% rendement

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als dit op een aflossingsvrije hypotheek had gekregen, dan was dit inderdaad 7.48%. Het verschil is, dat je bij een aflossingsvrije hypotheek iets aflost, en voorgoed van deze schuld af bent. Een spaarhypotheek kun je niet meer of minder aflossen, die is op het einde van de looptijd altijd afgelost, of je nu extra stort of niet. Anders gezegd: eigenlijk krijg ik maandelijks een stukje van mijn 2000,- terug, zodat ik na 27 jaar niets van het bedrag overhou. Zie dit artikel.

    BeantwoordenVerwijderen