zondag 20 oktober 2013

Langzamer rijden: het werkt ook in praktijk!

De afgelopen weken ben ik met verschillende snelheden over de snelweg gegaan om te kijken hoeveel het scheelt in brandstofverbruik. Het eerste wat opviel is dat het erg moeilijk is om daadwerkelijk een bepaalde gemiddelde snelheid te halen. Als ik maximaal 80 rij, dan heb ik uiteindelijk ook gemiddeld 80 gereden. Maar als ik 125 wil rijden, dan haal ik uiteindelijk maar hooguit 105 kilometer per uur. Dit komt door inhalende vrachtwagens enzo. Zie onderstaande grafiek.

Het verbruik op elk ritje heb ik afgelezen van het dashboard, en is in liters per 100 kilometer. Hieronder is het verband te zien tussen het verbruik en de werkelijke snelheid. Bij elke 10 kilometer per uur sneller verbruik ik 0,6 liter per 100 kilometer méér.



Ten slotte heb ik de kosten uitgezet tegen de tijd die het kost om 100 kilometer af te leggen. Hierbij reken ik E 1,70 per liter benzine. Elk duur dat ik langer over de rit doe door langzamer te rijden, levert me E 10,30 op. Dit is niet zoveel als dat ik bij mijn baas kan verdienen, maar hier hoef ik er niet voor te werken, het enige wat ik moet doen is meer ontspannen in de auto gaat zitten.

zie ook:

2 opmerkingen:

  1. Dat klinkt heel interessant!
    Ik ben niet zo goed met grafiekjes. Heb je ook simpele instructies zodat ik het voor onze eigen auto uit kan rekenen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb wat links toegevoegd, dan zie je hoe ik te werk ben gegaan.

    BeantwoordenVerwijderen