donderdag 23 januari 2014

financieel avontuur: het vervolg

We zijn gisteren dus bij het huis wezen kijken waar we interesse in hebben. De bezichtiging zelf was een tegenvaller, want de makelaar kon het huis niet in! Het bleek dat er nog een huurder in zit. De huurder in kwestie zou thuis zijn, maar hij was zijn afspraak niet nagekomen. We hebben dus alleen de buitenkant goed kunnen bekijken: goede gevel, goede kap, degelijke kozijnen met dubbelglas, maar we weten dus nog steeds niet wat voor bouwval het van binnen kan zijn.

Financieel zijn we wel iets wijzer geworden. De opkoper zou namelijk wel overdrachtsbelasting moeten betalen over ons huis, maar die wordt kwijtgescholden als hij ons huis binnen 3 jaar verkoopt. Deze kosten hoeven we niet mee te tellen. Bovendien worden de overdrachtskosten bepaald aan de hand van de "zo laag mogelijk getaxeerde waarde". Stel dat onze huizen beide 250.000 waard zijn, dan kunnen we de belastingdienst wijsmaken dat ze eigenlijk maar 200.000 waard zijn. Maakt effectief voor ons niets uit, maar het scheelt wel 20% in overdrachtskosten. Heel veel lager gaat niet, want dan gaat de belastingdienst het als een schenking beschouwen, en daar betaal je veel meer belasting over.

Ten slotte is het een geruststelling dat we niets overhaast kunnen doen. Immers, de verkoper zal altijd eerst proberen om dit huis te verkopen zonder inruilhuis. Hij heeft namelijk veel liever cash dan een ander huis wat hij ook moet zien te verkopen. Mocht dat binnen een maand ofzo niet lukken, dan pas zal hij met ons rond de tafel gaan zitten om de mogelijkheid te bespreken. Anders gezegd: als er een andere gegadigde is die de koopsom zo kan ophoesten, dan kunnen wij daar niet tegen opboksen. Maar als het huis over een tijdje niet verkocht is, dan hebben wij wel al een interessante onderhandelingspositie.

zie ook:

1 opmerking:

  1. Jullie hebben dus nog even om erover na te denken.

    is er al een nieuwe afspraak om het huis van binnen te bekijken?

    BeantwoordenVerwijderen