maandag 14 maart 2016

Een ongeluk in de meelwormenkwekerij

De laatste tijd besteed ik niet veel aandacht aan mijn meelwormenkwekerij. Ondanks de verwarming is het relatief koud in onze garage, dus ze groeien niet zo hard. Dus er gaat wel eens een dag voorbij dat ik er niet naar omkijk.
Vanochtend moest ik even in garage zijn, en toen zag ik iets wat ik niet graag zie...de lamp bij de kwekerij was uit! De wormen hebben dus de hele nacht in de vrieskou gezeten! Ik voelde me een beetje Matt Damon in de film "the Martian" op het moment dat zijn aardappelkwekerij is gesneuveld.

Uiteindelijk heb ik aangedurfd om de schade te bekijken. De lamp was doorgebrand. Veel jonge meeltorren hebben het niet overleefd, maar gelukkig waren er nog een paar versufte torren over. Bovendien hebben de meeste wormen het wel overleefd. Waarschijnlijk zal ik van deze lichting wormen extra veel laten verpoppen tot meeltorren, zodat de populatie toch op peil blijft.
Eén voordeel: de meelwormen worden door deze barre omstandigheden wel beter bestand tegen de winterkou.

Ik had in mijn achterhoofd heb ik al ooit eens zitten fantaseren over het "veredelen" van meelwormen, door alleen de beste wormen te gebruiken voor reproductie. Deze barre manier vna afgelopen nacht was niet bij me opgekomen...

zie ook:
alle meelwormen artikelen

4 opmerkingen:

 1. Een auto heeft ook 2 koplampen, is het een idee om er ook 2 boven je kweekbak te hangen al dan niet met tijdschakelaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb per ongeluk op verwijderen gedrukt, en ik kan het niet ongedaan maken, excuses. Maar je hebt gelijk: die lamp vreet best veel stroom. Maar het is een prototype, dat mag wat meer kosten. Het komend jaar wil ik een beter isolerende habitat maken.

   Verwijderen
 3. Wat een prachtige titel voor een blogje.
  Fijn dat niet heel de populatie om zeep is geholpen.

  Je experiment blijft me intrigeren (hoewel niet voor nadoen vatbaar :-))

  BeantwoordenVerwijderen