vrijdag 8 juli 2016

Natuurlijke muurisolatie

De meest dringende hagelschade van afgelopen week hebben we gerepareerd; voor de minder dringende zaken is het wachten op de verzekering.
Ondertussen wilde ik met iets anders bezig zijn dan alleen maar schade herstellen, dus hebben we besloten om de voortuin op te leuken. We lopen al heel lang met het idee om leibomen te plaatsen in de voortuin. Deze bomen kleden het huis mooi aan en trekken veel vogels aan. Bovendien is er veel open ruimte voor ons huis, zodat de koude wind vrij langs onze gevel raast. Leibomen houden de wind van de gevel, dus geven ze een mooie natuurlijke manier van isoleren (alhoewel het effect nauwelijks meetbaar zal zijn).

De andere rede dat we de boompjes nu kopen is dat een tuincentrum leegverkoop heeft. Daardoor worden de boompjes heel betaalbaar (40,- per stuk), en ik vond het ook prettig dat er weinig keus was. Er zijn namelijk heel veel soorten bomen die je kunt leiden, allemaar met hun voors en tegens. Nu was de keuze simpel: dit was de enige soort waar 3 boompjes beschikbaar waren:

Het zijn Photinia's. Deze boom heeft roodachtige bladeren die niet vallen in de herfst. Dit jaar mogen ze herstellen van de verplanting; het volgend jaar ga ik een frame maken om de takken te leiden.

De plantenbakken die ik vorig jaar heb gemaakt bleken teveel ruimte in beslag te nemen op de oprit, dus die hebben we naar de voortuin verplaatst. Nu staan er vooral kruiden en muntthee in.Om het geheel compleet te maken hebben we ook een lei-perenboom gekocht voor aan de zijkant. Ik heb die boom bewust zo ver mogelijk naar voren gezet voor het geval dat we in de toekomst een carport zouden willen.

Zo, dat fleurt de boel weer op!

zie ook:
pimp je huis!

5 opmerkingen:

 1. Fruitig gedaan, maar een mooie groene klimop aan de zijgevel zou ook niet misstaan?

  Hopelijk komen de Photinia's de eerste paar jaren door, maar dat zal wel lukken met onze zachte winters.

  Komt de carport ter hoogte van de muur of voor het raam, in het laatste geval gaat dat wel ten koste van de lichtinval?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De bloglinks zijn niet altijd even actief,kun je met ee grafiekje laten zien hoe vaak ze bloggen en waarover?
  Bij sommigen neemt de animo al aardig af?
  Wat zijn de beweegredenen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ga ik niet doen, want dan moet ik alle links periodiek gaan nakijken. Iedereen moet zelf maar voor zijn eigen animo zorgen:-)

   Verwijderen
 3. Hoe bevallen de boompjes inmiddels?
  Ik zie dat ze redelijk dicht tegen het huis aanstaan. Zelf heb ik een kleine ondiepe voortuin maar zit ik toch aan een boompje te denken.(niet voor de kou, maar juist als zonnescherm/ anti inkijk)

  BeantwoordenVerwijderen