maandag 12 december 2016

Mosmuur/dak: helaas slechts deels gelukt...

Over de meeste van mijn doe het zelf projecten ben ik zeer tevreden, maar eerlijk gezegd is niet alles even succesvol...

Eerst het goede nieuws: 

Sinds twee jaar hebben we een klein afdakje aan de achterkant van onze tuin met begroeing. Ik had geen idee of de sedum en mos het zou houden op een dun laagje aarde, maar het overtreft al mijn verwachtingen: Het dek is mooi dichtgegroeid, met meerdere soorten die dwars door elkaar groeien. Ik weet zeer weinig van plantennamen af, maar volgens mij groeien er onder andere de Sempervivum (Huislook)Sedum Album (wit vetkruid) en Tortula muralis (gewoon muursterretje).

Het mooie is dat het dak steeds van kleur verandert. Als het net geregend heeft wordt het felgroen, en als het zoals afgelopen weken gevroren heeft, wordt het wit:

Dan het slechte nieuws:
Sinds een jaar probeer ik mos te laten groeien op onze betonnen schutting. Het zou niet moeilijk moeten zijn om met wat mos, bier en yoghurt de ideale voedingsbodem voor mos te maken. Voor het verhaal, zie hier. Nadien heb ik de procedure meermaals herhaald, met verschillende soorten mos, in verschillende seizoenen, ik heb de muur veel water gegeven. En wat denk je dat het resultaat is? Dit:
Een kale muur, die alleen wat viezer is dan voorheen. Ik baal hier eigenlijk best wel van. Waarom zie ik op internet allemaal foto's van felgroene muren, en blijft er bij mij geen sprietje staan?

Adviezen zijn zeer welkom!

Zie ook:
Groen dak
Mosmuur

6 opmerkingen:

 1. Jammer van de muur maar dak ziet er mooi uit. Zelf geen ervaring mee

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vermoed dat de mos nergens houvast op heeft. Te glad beton oid. Mos groeide in mijn tuin vooral in gaatjes, hoekje en kiertjes, en ev. van daaruit verder.
  Zou een laagje kippegaas oid helpen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh ik snap je frustratie, wij hebben ook lang moeten wachten op een klein succesje. Inderdaad vaak opnieuw geprobeerd met verschillende mengsels. Uiteindelijk groeide er langzaam maar zeker kleine beetjes mos maar heeft een paar jaar geduurd. Helaas ook nooit ontdekt wat het probleem was en waarom het ineens wel lukte.
  Als ik jouw muur zo zie kan ik me voorstellen dat die misschien te glad of onvoldoende poreus is?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je dak is trouwens erg mooi geworden!

   Verwijderen
  2. Fijn om te horen dat bij jullie de aanhouder toch heeft gewonnen! Dit geeft de burger moed om het te blijven proberen.
   De muur is redelijk poreus, het zijn van die ouderwetse betondelen. Misschien moet ik mijn mengsel natter maken, zodat het goed in de porien kan doordringen. Ook zitten er kieren tussen de platen. Misschien kan ik daar extra aandacht aan schenken.

   Verwijderen
  3. Nog even met de man er over gehad. Hij noemde nog de ligging. Op zuid en oost groeit geen of heel weinig mos. En mogelijk helpt het om turf toe te voegen. Succes!

   Verwijderen