maandag 30 januari 2017

eerste crowdfunding uitbetaling

Deze week ontving ik mijn eerste crowdfunding uitbetaling, dus het wordt de hoogte tijd om eens te gaan bedenken hoe ik dit wil gaan bijhouden. Ik ben uiteindelijk op het volgende uitgekomen:De rode lijn geeft aan hoeveel geld we hebben uitstaan bij crowdfundingbedrijven. Zoals je kunt zien hebben we nu 500,- geinvesteerd. De blauwe lijn geeft aan hoeveel geld er in het meest gunstigste geval terugstroomt. De groene lijn is som van de twee (of verschil, net of je bedragen positief of negatief beschouwd). Deze maand zijn zowel de blauwe als de rode lijn een beetje terug naar het midden gebogen, maar het gaat slechts om E2,78, dus nauwelijks zichtbaar op de grafiek.

De grafiek geeft goed weer wat het risico van crowdfunding is: het resultaat zal namelijk ergens tussen de groene en de rode lijn liggen. Mocht er een of meerdere projecten sneuvelen, dan gaan de blauwe en groene lijn flink zakken en wordt het een heikele zaak. Voorlopig ga ik niet te veel investeren, en wil ik eerst zien hoe dit loopt.

En wat voor gevolg heeft dit voor de saving rate?
Ik beschouw crowdfunding als extra passief inkomen en uitgaven. Gelukkig maakt dit voor de saving rate niet zo heel veel uit. Voor mijn passieve inkomensgrafiek (passief inkomen / totale uitgaven, voor meer informatie, zie hier) maakt het wel veel uit. Ons passieve inkomen bestaat op dit moment vooral uit kinderbijslag en (spaarhypotheek-)rente, en een investering van E100,- hakt er flink in. Vandaar dat ons passieve inkomen de laatste paar maanden flink is gezakt.

Maar goed, hopelijk is het allemaal een goede investering voor later, en zal deze grafiek na verloop gaan stijgen.

zie ook:
passief inkomen/financiele onafhankelijkheid

6 opmerkingen:

 1. Beste,
  Wellicht is www.crowdfundpanel.com een uitkomst voor u? Hier kunt u op één dashboard uw complete crowdfundingportefeuille beheren.
  Met vriendelijke groeten,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ziet er zeer uitgebreid uit! Persoonlijk vind ik het leuk om wat statistiekjes bij te houden, maar deze site gaat mij een stukje te ver.

   Verwijderen
 2. Grappig. Alleen ontvangen rente is passief inkomen. Je weer maar nooit of je alles terug ontvangt. Ik hoop het wel dat je de juiste investering hebt gedaan. Ik hoop dat ik alle investeringen gedaan met de stamrecht BV terug ontvang. Mijn privé investering van 100 komt maandelijks a 1,02 nog steeds terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb 2 crowdfunding projecten die 5 jaar duren voor de inleg met rendement is terug ontvangen. Met PeerbyGo zou ik, als het goed is, 21 maart van dit jaar mijn eerste jaarlijkse teruggaaf moeten ontvangen. Ben benieuwd want van hun hoor ik zo weinig, maar volgens mij doen ze het nog goed.
  Van ons eerste crowdfunding project Het Lokaal kunnen we per 1 augustus 2018 wat terugverwachten. De inleg met rendement wordt dan in 3 jaar termijnen terugbetaald.

  Bij peerbyGo hebben we 500 euro ingelegd en het lokaal 1.000 euro. Laatste loopt nog helemaal goed bij ons in 033, we komen er geregeld. Te verwachten rendement gezamenlijk 400 euro (150 bij PeerbyGo, 250 bij Het Lokaal). Nog niets gewonnen nog niets verloren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heldere manier van weergave van crowdfundingwinst en -risico. Ben benieuwd hoe het gaat lopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Persoonlijk waag ik me niet aan crowdfunding (ik vind het risico te groot), maar je hebt het zo wel mooi in beeld gebracht.

  BeantwoordenVerwijderen