maandag 7 augustus 2017

De hollandse kneuterigheid van zegeltjes sparen

Ik heb vakantie, dus vandaag even een oude klassieker
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Ik bespaar graag op veel dingen geld, maar er is één onderwerp waar ik wellicht in de ogen van andere mensen veel geld laat liggen. Ik weiger namelijk zegeltjes te sparen. Ik lees overal over de euforie van het vol hebben van een spaarkaart, maar mij krijg je er niet aan.

Waarom niet? Omdat het mij teveel op werk lijkt. Meestal moet je jezelf een ongeluk sparen, en spullen kopen om een kaart net vol te krijgen, en vervolgens krijg je iets waar je niet eens op zit te wachten. Laat ik twee voorbeelden nemen.

Douwe Egberts punten
De eerste spaarklassieker is de DE punten. In bijna elke Nederlandse keuken is een lade te vinden met deze uitgeknipte punten, in de hoop dat er ooit een nieuw servies aan zit. Maar weet hier ook iemand hoeveel een DE punt waard is? Het is exact één halve cent! Op een pakje thee van 2 euro zitten 4 waardepunten, dus 2 cent. Dankzij deze punten heb je dus maarliefst één hele procent korting op je aankopen. Nouja, je hebt deze korting alleen als je al deze bonnetjes uit hebt geknipt, geen bonnetjes kwijtraakt, en er iets nuttigs van aanschaft.
De secretaresse op ons werk knipt de zegeltjes altijd uit, zodat we nieuw servies voor het bedrijf kunnen sparen. Dit klinkt heel leuk, maar wat ze niet beseft is dat zij minimaal 40,- per uur kost voor ons bedrijf. Zij kost dus elke 1,6 seconde 2 cent. Om dus quitte te spelen met het uitknippen van het bonnetje van 4 punten, moet ze het bonnetje in 1,6 seconde uit kunnen knippen! Als ze er langer over doen, dan kost het ons bedrijf meer geld dan het oplevert.
Mijn tip: koop gewoon thee die net zo lekker, maar minstens één procent goedkoper is dan Pickwick. En als je toch zo graag een DE servies wilt: op marktplaats bieden ze ook hele zakken punten aan, meestal voor ongeveer 0,25 cent per punt! Maarja, dat zal wel tegen het Hollandse spaarprincipe gaan.

Albert Heijn Koopzegels
Maar het toppunt van doorgeslagen spaarziekte is koopzegels. Hierbij krijg je de zegels niet, maar moet je ze kopen! Toch lees ik dat mensen vaak AH koopzegels kopen. Bij elke euro boodschappen kan je een zegel van 10 cent erbij kopen. En voor elke E 49,- aan zegels wordt er E 52,- uitbetaald. Dat is ruim 6% winst per keer! Je zou bijna afvragen waarom je je huis zou aflossen als je ook kan beleggen in koopzegels!
Als je het zo bekijkt klinkt het erg lucratief. Maar als je bedenkt dat je voor E 490,- aan boodschappen moet doen om E 3,- "winst" te maken, dan heb je dus eigenlijk maar 0,6% korting op je boodschappen! Dit percentage is zo klein dat ik misschien een voorbeeld moet geven: per E 10,- krijg je 6 cent korting! En deze korting krijg je pas als je 490 zegeltjes hebt zitten plakken (ik zou geen speeksel meer op mijn tong hebben). En je mag natuurlijk geen zegeltjes kwijtraken. In mijn geval zou ik minimaal 6% van mijn zegeltjes in de voering van mijn portemonnee kwijtraken, en zou ik helemaal geen winst over houden.
Even serieus: zijn er echt mensen die 490 zegeltjes op vellen liggen plakken en dan trots naar de AH lopen om E 3,- te krijgen? Is het niet veel gemakkelijker om een winkel te vinden die 0,6% goedkoper is dan de Albert Heijn?

Misschien zullen sommige lezers nu denken: "beste Rentenier, jij rijdt als een bejaarde over de weg, alleen maar om elke keer een paar cent aan brandstof te besparen (zie hier en hier). Dat is toch ook kneuterig?".
Dat klopt. Het verschil is wel dat langzaam rijden niet alleen goed voor de portemonnee is. Het is beter voor het milieu, de auto slijt minder hard, het is veiliger, en misschien wel het belangrijkste, ik ben veel minder gestressed sinds ik niet meer hard hoef te rijden op de weg.
Dit past bij mijn filosofie om mijn levenskwaliteit te optimaliseren. Als ik uren bezig ben met kleine frotzegeltjes, om zo een paar euro te besparen, dan wordt daar mijn levenskwaliteit niet beter van, eerder slechter. Langzamer rijden verhoogt mijn levenskwaliteit op meerdere manieren.

Afgelopen maand heb ik echter een uitzondering gemaakt, en heb ik braaf meegedaan met knippen en plakken. Wij kopen namelijk altijd via internet kattenbrokken in een zak van 10 kilo. Onlangs zat er bij een bestelling een spaaractie, waarbij je bij 10 streepjescodes het elfde product gratis kreeg. Dit vond ik wel de moeite waard. Te meer omdat die zakken van kattenbrokken erg sterk zijn, dus die bewaar ik altijd om brandhout of snoeiafval in te bewaren. Het enige wat ik dus hoefde te doen was even naar het houthok lopen, overal het streepjescode uit de zak knippen, en een gratis zak kattenvoer à E 35,- opstrijken. Wie wat bewaart heeft wat...

zie ook:
spaart u koopzegels?

14 opmerkingen:

 1. Zegeltjes sparen is inderdaad iets wat veel op werken lijkt. En zeker als het ook nog geld kost om de zegels aan te schaffen. Wel heb ik vernomen dat de AH misschien overstapt op zegelssparen met je bonuskaart. Dus dan zou het automatisch gaan. Dan word het alweer iets interessanter al zou ik dan liever gewoon korting krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijkt me wel beter als ze overgaan op zegeltjes sparen via de bonuskaart. Zou hier wel een uitkomst zijn in elk geval.

  Wij sparen ze dus wél, samen met mijn ouders. Ik heb daar 50 euro liggen en als mijn ouders zegels kopen halen ze van die 50 euro het verschil af. En zelf doe ik dat ook. Zodra ik mijn boekje inlever geef ik hen die 50 euro weer terug. Of het nou op mijn spaarrekening staat of bij mijn ouders ligt... Ik moet de eerste bank waar je momenteel 6% rente krijgt nog vinden hoor ;)

  Hm, alleen bedenk ik me wel net dat als we via de bonuskaart gaan sparen, dat we dan niet meer samen kunnen sparen en dan komt het voor mij ben ik bang niet meer uit :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig hoef je bij een bank niet eerst het tienvoudige van het bedrag aan boodschappen te besteden voordat je het op de rekening mag storten :-)

   Verwijderen
  2. Hoef ik bij de Appie ook niet, want zoals ik al zei: mijn moeder doet ook mee ;)

   Verwijderen
  3. gewoon zorgen dat je moeder dezelfde bonuskaart als jij krijgt. Kan ze nog steeds voor je sparen!

   Verwijderen
 3. Ik spaar de zegels die ik gratis krijg bij de kaaswinkel. (Kaashuisjes). Een volle spaarkaart levert €3,50 korting op. Ik koop er niet meer door en zou het suf van mijzelf vinden om dit gevonden geld te laten gaan. Hetzelfde geldt voor Freebees van BP. Gratis sparen bij het tanken en inwisselen bij de Kijkshop en voorheen Freerecordshop. Ik heb er vaak cadeautjes voor de feestdagen mee betaald. Verder spaar ik punten met de betalingen met de MasterCard van de Bijenkorf. Betalen, aanschaf verzekerd en iedere maand de hele rekening voldoen en geen rente betalen. Als je ook het tanken er mee afrekent hebt je en Freebees en Bijpunten, de punten worden omgezet in contanten te besteden bij de Bijenkorf. Daar kan je goede kwaliteit nuttige dingen kopen die een mens zo nu en dan ook nodig heeft. (Schoenen, beddengoed, kleding). Ik vind dat snelle winst en een hoog rendement dat mij geld noch moeite kost.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik spaar kooppunten die ik niet hoef te plakken. Scan mijn pas en klaar punten staan erop. Tegen 6% rente. Ik doe er geen extra boodschappen voor want ik kom daar toch wekelijks. Alle boodschappen worden daar gehaald, gewoon omdat ze goedkoop zijn en nieuwe winkelcentrum "lekker" op de route ligt. Ik laat ze 2x per jaar uitbetalen. Voor de zomervakantie en net voor de kerst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je geen zegels hoeft te plakken (dus ook niet kan kwijtraken) en als dit de beste winkel van de regio is, dan vervallen al mijn tegenargumenten.
   Maar bij AH en DE is dit vooralsnog niet het geval...

   Verwijderen
 5. Ik koop ze wel. Ik koop er toch, dus waarom niet dit voordeel meepakken? Alle zegels in een laatje en eens in paar weken een paar minuten plakken. En de volgende keer betalen met het volgeplakte boekje. En losse zegels krijg ik zelden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal mee eens, zonde van je tijd en geneuzel op de vierkante centimeter. ;)
  De enige zegels die ik mog geplakt heb recent zijn de zegels van het gourmet kattenvoer. Ik had ze altijd bewaard en ze gaan eruit volgend jaar maart. In een keer 6 gratis krabsofa's (mega populair bij mijn katten) en twee voerschaaltjes ontvangen. De voerschaaltjes weer voor € 7 euro verkocht op marktplaats. Dat is dus pure winst op het kwartiertje zegels plakken na. Verder voor mij geen zegels meer. Er zijn andere manieren om veel geld te besparen en te verdienen zonder dat het zoveel tijd kost.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel Holland plakt!
  Wij sparen meestal voor de acties, zoals 2e persoon gratis en af en toe zetten wij die actie in omdat het uitkomt, niet omdat het moet. Een instinker vind ik dan weer de 2e hotelovernachting voor half geld. De helft van de acties gaat gratis op marktplaats (instellingen maken daar vaak gebruik van)
  Persoonlijk houd ik niet van katten, dus die 350 euro is vlot verdiend.

  Wat ik me afvraag is wat zo’n blog per seconde oplevert voor de tijd die je erin steekt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik heb geen advertenties, maar af en toe een donatie. Voor het geld hoef ik het niet te doen.

   Verwijderen
 8. Haha terecht! Lekkere Hollandse kneuterigheid. Euroclix valt onder dezelfde categorie bij mij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen