maandag 4 juni 2018

Begonnen met beleggen

Hoewel mijn gevoel nog steeds zegt dat de volgende crisis nabij is, ben ik toch begonnen met beleggen. Hoe is dit zo gekomen? Allereerst mogen investeringen best een beetje risico bevatten. Aflossen en bijstorten in de hypotheek heeft praktisch nul risico, en daar mag best een kleine investering tegenover staan die iets meer risico heeft.
Maar de belangrijkste reden is dat ik er wat ervaring mee wil opbouwen. Hoe dynamisch zijn de koersen, hoe gaat het hele gedoe in zijn werk, hoeveel papieren moet je invullen etc. Zo ben ik beter op voorbereid zodra we daadwerkelijk in een crisis zitten.

Op dit moment stort ik elke maand 105,- op degiro. Waarom 105,-? Dit is de netto besparing die we ondertussen op de hypotheek hebben na al het afgelos en bijgestort. Het is dus passief inkomen dat best gebruikt mag worden om harder te gaan rollen. Elke maand bekijk ik wat ik er van kan kopen. Dit zullen voornamelijk ETF's zijn, maar ik wil ook van enkele bedrijven een aandeel kopen. Gewoon om er wat feeling mee te krijgen. Zodra ergens de komende 5 jaar op de beurs de pleuris uitbreekt, is het tijd om meer te gaan kopen.

Voor onze statistieken ga ik de actuele waarde van de beleggingsportefeuille toevoegen bij ons netto vermogen. De winst/verlies beschouw ik als een passief inkomen (dat positief of negatief kan zijn).

Wanneer die crisis gaat komen? Niemand kan in de toekomst kijken. Wekelijks lees ik berichten over de aanstaande koersval, maar tot nog toe blijkt het een storm in een glas water. Als het alleen aan de beurs lag dan duurt het nog wel even. Ik heb het idee dat veel mensen nog steeds niet weten waar ze met hun geld heen moeten. Elk dipje in de koers wordt direct opgevangen door aasgierende investeerders. Pas als er heel veel mensen veel risico lopen (door bijvoorbeeld met geleend geld te speculeren), dan kan is het genoeg om een crisis te veroorzaken.

Het begin van een ciris is nooit te voorspellen, maar het zal geen 5 jaar meer duren.

13 opmerkingen:

 1. Ach die glazen bol.... pfff....

  Over honderd jaar zijn we allemaal dood. Géén reden om daar in de tussentijd op te gaan zitten wachten.

  En na een crisis komt er altijd een herstel. Kwestie van in de tussentijd niet in paniek raken. Ondertussen haal je wel gewoon rendement uit je spaargeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. tja, blijft lastig...maar zolang er nog een alternatief is (aflossen), is het niet echt wachten, maar gewoon een andere investering kiezen

   Verwijderen
 2. Prima 'strategie' om er nu vast wat ervaring mee op te doen! En ja, die crisis... ik lees al die doemverhalen ook, maar inderdaad, niemand weet het. En ook niet hoe erg die crisis gaat worden. Ik zit eerlijk gezegd ook een beetje op het vinkentouw, maar 'tussen nu en 5 jaar' is best een lange horizon...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was al bang dat ik niet de enige was;-) Ik vermoed dat de eerst komende dipjes nog worden opgevangen door al die mensen die nu op een lagere koers zitten te wachten

   Verwijderen
 3. Welkom in beleggersland! Glazen bol maar laten vallen, scherven brengen geluk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk dat je hiermee begonnen bent! En er komt vast een crisis aan, maar daar komt ook weer een einde aan. Als je structureel blijft beleggen, dan vlak je de enorme koersverschillen vaak wel een beetje uit. En als je handig bent, doe je het toch voor de écht lange termijn, dus dan loop je vaak tegen ten minste zoveel pieken als dalen aan. Ik maak me er geen zorgen om en leg elke maand bij. De eerste maanden van het jaar stond ik (overigens voor het eerst) steeds een paar tientjes in het rood, nu weer bijna 300 euro in de plus.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vergelijk het met mensen die nu per se een nieuw huis willen kopen. Gewoon doorgaan met aflossen en die crisis afwachten, daarna
  inzetten op beleggingen. Rien ne va plus!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo wachten wij op de volgende huizencrisis. Want voor de prijzen die er nu gevraagd worden gaan wij geen ander huis kopen.. Tot die tijd beleggen we maar met een deel van ons spaargeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wanneer wordt dat vuurtje opgestookt in Utreg?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tja omdat we tien jaar geleden een crisis hebben gehad, hoeft het natuurlijk helemaal niet zo te zijn dat we binnen tien jaar weer een crisis krijgen. De crisis van 2008 was ook pas 80 jaar na die van 1929. Wachten op een goed instapmoment betekent waarschijnlijk dat je nooit instapt. Beter is om gewoon te starten en iedere maand te gaan kopen. Het gaat om "tijd in de markt" en niet om te markt te timen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja je bent mogelijk de crisis rond de jaren 80 even vergeten.
   Mijn eerte huis hypotheekrente 12% !!!! en 7 jaar later verkocht met een "restschuld" van 40000,- (gulden).
   Een voordeel je leent nooit meer voor een auto, boot of vakantie en je lost altijd af, en idd als je wat over hebt ga je beleggen.

   De vraag is niet komt er weer een crisis, maar, wanneer komt die.

   Mijn inschatting: hij komt eerder dan wij denken.

   John

   Verwijderen
 9. Interessant om te lezen! Succes nog. :)

  BeantwoordenVerwijderen