maandag 26 november 2018

Waarom ik nog geen zonnepanelen heb

Ik wil milieuvriendelijk zijn en ben berekenend met techniek bezig, dus heel veel mensen vragen zich af waarom ik nog geen zonnepanelen heb. Hieronder is een opsomming van mijn redenen, waarbij de belangrijkste is: zonnepanelen hebben hoog rendement, maar geen zonnepanelen hebben een nog beter rendement!

Veel moeite voor weinig
Veel mensen beseffen niet dat slechts een klein deel van de energierekening uit stroomkosten bestaat. Mijn energierekening is ongeveer 1200,- per jaar. Hiervan gaat tweederde op aan gas, en nog een heel stuk aan vastrecht enzo. Het afgelopen jaar heb ik 1548kWh verbruikt, en daar moest ik slechts E309.75 aan variabele kosten voor betalen, oftewel 20ct per kWh. Ik betaal dus slechts 25,- per maand aan stroom! En hoewel iedereen verwachtte dat de energieprijzen zouden gaan stijgen, zijn ze de afgelopen 10 jaar behoorlijk constant gebleven.

Is het de moeite waard om een investering te doen om 25,- per maand uit te sparen? Natuurlijk is elke euro meegenomen, maar 4000,- euro in de spaarhypotheek pompen levert me hetzelfde op, en daar hoef ik geen mannetjes op mijn dak te laten klimmen. Mijn zwager vertelde stoer dat hij dankzij zijn zonnepanelen 50,- per maand bespaarde. Ik bespaar de helft van dat bedrag door wat lampen optijd uit te draaien.

Zonnepanelen moet je te goed plannen

Hypotheek aflossen en investeren in aandelen kan je op je eigen tempo doen. Bij zonnepanelen komt heel wat meer planning kijken. Zo is het dak van dit huis al 60 jaar oud. Nu voldoet het nog prima, maar misschien wil de buurman over 5 jaar zijn dak vervangen, en is het een mooie gelegenheid om mee te doen. Dan hoef je de panelen niet over het dak heen te leggen, maar kan je het dak vervangen door zonnepanelen.
Ook weet ik nog niet hoeveel stroom ik nodig heb. Op dit moment verbruik ik dus ongeveer 1500kWh per jaar, maar als ik over een paar jaar voor een elektrische auto, een inductiekookplaat en een warmtepomp kies kan mijn stroomrekening enkele malen over de kop gaan. Het is niet handig om later panelen bij te leggen.


Zonnepanelen maken me niet onafhankelijker
Een andere troef van zonnepaneelhouders is het "onafhankelijk zijn van de maatschappij". Dat klinkt heel leuk, totdat er een keer op een zonnige dag de stroom in onze straat uitviel. Een zonnepaneelbezitter viel van zijn stoel van verbazing dat ook zijn stroom het niet deed! Als zonnepaneelbezitter ben je juist extra afhankelijk van het netwerk: het netwerk moet jouw schommelende resultaten opvangen en jou door de donkere nachten loodsen. In dat opzicht is een zonneboiler veel interessanter.

Zonnepanelen passen beter ergens anders.
In onze regio worden nu al veel zonneparken gemaakt (helaas woon ik net buiten de postcoderoos, het gebied waarin mensen mogen meedoen met zulk park) en varkenstallen volgelegd met zonnepanelen, soms wel 800 per stal. Met deze grote getalen kan men veel efficient met omvormers omgaan. Bovendien is bij zonneparken de invalshoek optimaal. Bij mijn huis niet. Waarom zou ik mijn huis vervuilen met panelen die veel mooier en efficienter ergens anders passen?

Geen zonnepanelen leveren meer rendement
Zonnepanelen schijnen tegenwoordig een terugverdientijd van pakweg 8-10 jaar te hebben, maar uiteraard als verkochtte stroom net zo veel blijft opleveren als afgenomen stroom, de zogenaamde salderingsregeling. Zodra deze saldering stopt, is is het overschot van stroom op een zonnige dag hooguit 6 cent waard, terwijl men 's avonds voor 20 cent de stroom terug kan kopen.
Maar er is nog iets anders met zonnepanelen aan de hand: de prijzen blijven continue dalen. De onderstaande grafiek van Milieucentraal maakt dit mooi duidelijk:

Je ziet dat in het begin van de 21ste eeuw de prijzen flink daalden, maar zelfs nu daalt de prijs jaarlijks. In 2017 betaalde je E1,63/Wp (Wattpiek), terwijl dit in 2016 nog E1,78 kostte. Dit is een daling van 0,15/1,78 = 8,4%! Als je in 2016 zonnepanelen had gekocht, dan had je wellicht 8% winst gemaakt op je investering, maar als je deze aankoop een jaar had uitgesteld, had het je maarliefst 8,4% korting opgeleverd! En in het laatste geval zou je zonnepanelen gewoon een jaar langer meegaan, dus daar zit geen verschil in. Zolang de kosten voor zonnepanelen elk jaar met ettelijke procenten dalen, is het uitstellen van de aankoop rendabeler dan het daadwerkelijk kopen.

Ik ben eigenlijk behoorlijk verbaasd over dit resultaat. De berekening is eenvoudig, maar zit er een fout in mijn logica? Waarom heb ik deze beredenering nooit eerder op internet gehoord?
Bij veel technische investeringen is uitstellen heel lucratief. Elk jaar dat je wacht met het kopen van een nieuwe laptop levert je een vele betere laptop op, voor minder geld. De keerzijde van dit verhaal is dat je een jaar lang met de aftandse laptop hebt moeten overleven. Bij zonnepanelen heb je dit probleem niet: ze liggen op je dak, en stroom is stroom. En bij voorkeur zo goedkoop mogelijke stroom.

Wanneer ben ik wel overtuigd?
Het feit dat ik tot nu toe geen reden of kans heb gezien om zonnepanelen te nemen, wil niet zeggen dat ik voor altijd zonnepaneelloos zal blijven. Als mijn buurman een nieuw dak met ingebouwde zonnepanelen wil, dan doe ik wellicht mee. En een vriend van mij struint vaak veilingen af en komt soms uit bij restpartijen van zonnepanelen. Mocht hij ergens een interessante partij op de kop weten te tikken, dan wil ik misschien wel meedoen. Of als er een zonnepark of windmolenpark komt dat wel in mijn poscoderoos ligt, dan overweeg ik zeker om mee te doen.

42 opmerkingen:

 1. Interessante invalshoek. Over die onafhankelijkheid: Die zou je mogelijk kunnen vergroten met een accu en de mogelijkheid de verbinding met "buiten" te verbreken in dergelijke situaties. Alleen geen idee of dat ook mag zonder je hele aansluiting te moeten opgeven..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je jezelf best mag loskoppelen, maar gemakkelijk zal het niet gaan. Ik denk dat je dan je hele zolder moet volleggen met accus. En veel apparaten in huis werken op 230V, batterijen zijn typisch 12V.

   Verwijderen
  2. "invalshoek" :-)

   Ik ben het helemaal met je eens en mooi het eens van iemand anders zo terug te lezen!

   Verwijderen
  3. jouw redeneringen lezend kom je waarschijnlijk nooit tot aanschaf van zonnepanelen. ja, misschien als de energie transitie een feit is 🤣

   Verwijderen
  4. Daar komt bij dat je zo 14000 euro kwijt bent voor zo'n powerwall. Nee het duurt nog wel even voordat off the grid gaan loont.

   Verwijderen
  5. Hmmm🤔 typisch reken je zelf rijk verhaaltje. Als je op deze manier rekent kan je beter nooit iets kopen, want alles is onderhevig aan ontwikkeling en Prijs fluctuaties.
   Wij hebben in 2013 zonnepanelen aangeschaft, kosten waren ongeveer €7300 en ons gebruik is ongeveer 3800Kw/u. Inclusief gas zaten we op ongeveer €190 per maand, nu betalen we ongeveer €65 per maand. We besparen dus €125 per maand en €1500 per jaar en verdienen het systeem dus al in 5 jaar terug (mede dankzij de salderings regeling), kan dus prima uit. De vergoeding die we in de toekomst krijgen voor extra geleverde stroom zal inderdaad minder worden maar dan heb ik mijn investering al lang terug en bespaar ik nog steeds heel veel op mijn rekening.
   Daarnaast vind ik dat we ook de verantwoordelijkheid hebben om te werken aan milieuvriendelijke oplossingen voor toekomstige generaties, zodat onze kinderen en kleinkinderen ook een goede en gezonde toekomst tegemoet gaan.

   Verwijderen
  6. Wat ik mis in het verhaal is de service die je van aanbieders krijgt. Ik heb voor een aanbieder gekozen die maandelijks naar het rendement van mijn panelen kijkt en voor de komende 10 jaar 80% van de max capaciteit garandeert (want panelen produceren over de jaren steeds minder).

   In 2014 begonnen en bijna in het geheel al terugverdiend. Ja de panelen worden jaarlijks beter en misschien ook wel goedkoper, maar de meeste opbrengst haal je uit de langere looptijd en niet wachten op de laagste prijs. Dit jaar was een extreem goed zonnig jaar. Dus alleen maar beter want meeropbrengst. Verder wordt mijn huis bij verkoop ook nog eens meer waard. Ik ben zeer blij met mijn aanschaf.

   Verwijderen
 2. Ik heb hier een soortgelijke afweging gemaakt. Ondanks dat mijn rekening geheel uit elektriciteit en vastrecht bestaat. Zit tot nu toe op zo'n 145 kWh per maand. En stroom is hier duurder dan in Nederland, zo'n 25 cent per kWh.

  Maar toch renderen zonnepanelen niet. Off-grid mag niet, je bent hier verplicht aangesloten en betaalt dus altijd vastrecht, ook al verbruik je niks. Terugleveren doen ze niet aan en het legaal plaatsen van zonnepanelen levert een berg aan bureaucratie op.

  Tel uit je winst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Rentenier,

  op die manier had ik er idd nooit naar gekeken.
  Maar toch ben ik blij dat ik na de verhuizing in 2013 panelen op mijn hele dak heb volgezet. Inmiddels staan ze er 5 jaar en heb ik nog ca. 2 jaar nodig om mijn investering terug te verdienen.

  Mbt die salderingsregeling heb je hebt volledig gelijk maar ook in 2013 waren er geruchten dat die ging verdwijnen.
  Om het voor de overheid lastiger te maken heb ik de zgn, "slimme" meter geweigerd en lees ik nog gewoon wekelijks mijn meter af en zet ik het in excel (gewoon ook slim, echter alleen mogelijk als je een oude meter hebt die kan terugdraaien).
  Maar ik denk dat mijn winst zit in het feit dat ik (tov jouw) giga veel stroom verbruik (5500-6000 kWh/j) daarvan maak ik er ongeveer 3500 zelf (ik koop er meer bij als jouw jaarverbruik ;)).
  De reden is mij ook bekend, naast het leven met 4 volwassenen in een huis heb ik ook een forse Koi vijver en 2 tropische aquaria welke giga stroomverbruikers zijn (8650 uur per jaar pompen, lampen etc.)

  Maar op deze manier kan ik toch zeggen dat ik probeer energiezuinig te leven en ondertussen toch kan genieten van mijn hobbies.
  Dus om nu te zeggen dat panelen niets opleveren is in mijn optiek niet helemaal waar, echter zoals jij ernaar kijkt heb ik nooit overwogen.
  Dus wat dat aangaat prima om het een keertje zo neer te leggen, echter volgens mij hangt het sterk af van je verbruik.

  Groet John

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is zeker waar, en het zou niet goed zijn als je je hobbies moet opgeven.

   Verwijderen
 4. Wat herkenbaar om te lezen. Dit vertelde de buurman van mijn collega een paar jaar gelden al. Hij vertelde er ook bij dat zonnepanelen niet allen goedkoper worden met de jaren. Ook het rendement wordt steeds beter.
  Owja, die meneer had trouwens een bedrijf dat zonnepanelen legt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. inderdaad. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. Wij hebben dat 5 jaar geleden laten doen, ondertussen heeft men betere isolatie voor minder geld. Het verschil hierbij is dat muurisolatie het wooncomfort verbetert, dus ben ik er toch blij mee.

   Verwijderen
 5. Grappig, mijn gedachten over de aanschaf van zonnepanelen waren tot nu toe hetzelfde. Ook mijn verbruik is laag: gemiddeld ca 700 kwh per jaar. Maar ik begin me wel wat vragen te stellen: wat als ik zoveel mogelijk zaken waarvoor ik nu gas gebruik om zou kunnen zetten naar elektriciteit, wat is dan het rendement? Bijvoorbeeld koken met een inductieplaat, elektrische verwarming, ed. Ik heb het nog niet uitgezocht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is serieus wel heel erg weinig!

   Verwijderen
  2. Koken en stoken op elektra is altijd duurder maar wel aantrekkelijk als je door zonnepanelen een flink Kw overschot hebt. Hier ook over naar elektrische stoken is meest voordelige overschakeling en kijken dan eerst naar verbruik.

   Verwijderen
 6. Bijzondere visie. Ik heb ze wel,via de postcoderoos bij een lokale coöperatie. Voor mij was de reden wel zonnepanelen aan te schaffen dat ik ook energie graag zo lokaal mogelijk inkoop en dat ik zo zeker weet dat het groene energie is. En ik had spaargeld ervoor over,de bank levert me toch te weinig rente. Het "groene" in combinatie met lokaal was voor mij de reden dat ik overstag ging. Het zal niet de meest winstgevende manier van geld investeren zijn, maar dat had niet de hoogste prioriteit.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Volgende maand zonnepanelen huren die en is toch goedkoper. Ons verbruik is niet veel hoger dus moet nog wat switchen electrisch verwarmen bv.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk deze blog. Hele nuchtere kijk op de zaak. Zonneboiler voor het warme water is veel voordeliger want gas is duurder dan elektriciteit en als je vloerverwarming hebt hoeft het water niet zo heel erg warm te worden. Ik heb geen zonnepanelen. Onder andere om redenen die in het blog en in de reacties genoemd worden. Wat is mij afvraag is: Hoe milieuvriendelijk zijn zonnepanelen? Ze moeten gefabriceerd worden en ooit worden ze afgedankt. Hoe zit het met de fabricage? Wat is de belasting voor mens, dier en natuur? Heeft iemand dat al uitgezocht? En de afschrijving van de omvormer? Die schijnt de kortste levensduur te hebben van het hele systeem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. een zonneboiler behoort zeker tot de opties. Die maakt je echt onafhankelijker, want alle energie gebruik je zelf. De duurzaamheid van zonnepanelen is inderdaad zeer ingewikkeld.

   Verwijderen
  2. 1m3 gas is 9 kw/h electra dus wat is duurder?

   Verwijderen
 9. Onlangs gezien dat ik nu de laatste twee jaar ongeveer 200kWh minder heb verbruikt dan ik had moeten doen tijdens de jaarlijkse eindafrekening. Ik heb al econoheats hangen, maar kennelijk te weinig gebruik van gemaakt.
  Binnenkort vervang is het op gas koken naar inductie koken. Dat kost wat, idd. Maar kWh voor niks geven aan de energiemaatschappij?!

  Ik heb nog steeds mijn oude meter. Dat blijft ook zo. Dank zij de voorvechters voor privacy.
  De mevrouw van Stedin vertelde me dat ik dan ook nooit meer goedkopere dalstroom zal hebben. Wat een pech!!👏

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoeveel econoheats heb je en is dat dan ook echt hoofdverwarming?

   Verwijderen
  2. Nee, dat is de bijverwarming. Een Econoheat is echt geen hoofdverwarming. Ze zien er mooi uit. Overdags gebruik ik ze. En in de slaapkamer soms.

   Verwijderen
 10. €100,00 voor een gezin met drie personen is heel erg netjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vergelijk onze zonnepanelen met onze oude spaarhypotheek, je pompt er wat geld in wat meer dan 10% oplevert en je maandelijkse kosten dalen enorm.
  Wij hebben onze spaarhypotheek op deze wijze ook versnelt afgelost.
  Daarnaast liepen we tegen de spaargrens aan, waardoor we belasting moesten gaan betalen. Het geld op een spaarrekening levert ook niets meer op momenteel.
  Al met al zijn wij zeer tevreden door deze maatregelen, maar je kunt natuurlijk ook met een kaarsje in een strohuus op de hei gaan zitten en wachten op de 3 wijzen uit het oosten.
  Alternatieven voldoende!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Duidelijk en herkenbaar verhaal. Mijn situatie is nogal vergelijkbaar qua verbruik en woonsituatie. Als je rendement wilt kijk dan vooral naar je gasverbruik. Dus isoleren, warmtepomp, zonneboiler, cv-ketel of anders verwarmen (pellets of hout).
  Kachel een graadje lager, trui aan... Kortom, genoeg te verzinnen Maar ik lig ook niet wakker van die 25€ per maand electra. Eerlijk is eerlijk maar niet interessant genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik heb al een flinke slag geslagen op gebied van isoleren en kachel lager zetten. Maar er zijn nog steeds stappen te zetten. Die wil ik komende jaren gaan onderzoeken.

   Verwijderen
 13. Wat een egoistische benadering. Zonnepanelen kies je niet alleen voor je eigen portemonnee, maar ook voor de toekomst van je kinderen. Of blijf je liever fossiele brandstoffen verbruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De vraag hoe duurzaam zonnepanelen zijn is zeer ingewikkeld (veel rare-earth materials die uit afrika moeten komen, veel transportkosten etc), daar kan je ook een blog over volschrijven.
   Ondertussen doe ik bijna alles met de fiets (ook mijn 30km enkele reis woonwerk verkeer), ben vegetarier, heb maar 1 kind, en koop weinig nieuwe spullen. Deze dingen zijn aantoonbaar veel en veel beter voor het milieu. Maakt het feit dat ik op het punt van zonnepanelen niet voorop loop een egoist?

   Verwijderen
  2. Ik lees in je blog voornamelijk (financiele) argumenten om maar geen zonnepanelen te nemen. Terwijl er genoeg redenen te bedenken zijn om ze nu al wel te nemen, en niet volgend jaar als ze misschien weer een paar procent per Wattpiek goedkoper zijn geworden.
   Uiteraard is de productie van zonnepanelen een belasting voor het milieu. Vraag is of ze gedurende hun levensduur (30 jaar?) een lagere milieubelasting geven dan winning, transport en gebruik van fossiele brandstoffen. Dan slaat de balans m.i. aardig door naar de kant van de zonnepanelen.

   Verwijderen
  3. Ik mag hopen dat zonnepanelen hun eigen milieuschade terugverdienen!
   Ik heb het milieuaspect inderdaad niet genoemd, omdat het zo ingewikkeld is, maar mijn argumenten zijn vooral logistiek en niet financieel: veel moeite voor weinig winst, dak niet optimaal en moeilijk in te schatten hoeveel stroom ik in de toekomst nodig heb.

   Verwijderen
 14. Als de net spanning uitvalt werkt de omvormer niet meer en is de zonne energie ongebruikt. Dat is wel de grootste misser. Er zijn wel omvormers die wel autonoom kunnen werken maar.die worden lekker niet aangeboden..

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een echt intelligente zon energie installatie heeft een PV omvormer met een accu die hoeft geen grote capaciteit te hebben. De omvormer moet zich van het net scheiden. En daarna autonoom weer netspanning opwekken. En de eigen accu opladen. Hoe groter de accu's des te langer blijft de autonome 230V intact zonder zon .

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik ben het er helemaal mee eens. Na een forse investering kwam ik tot de ontdekking dat Essent een vast bedrag per dag berekent voor communicatie. Dan zullen ze zich wel suf lullen, of is het om de rekening hoog te houden alsmje minder gaat verbruiken ?
  Kort daarna gooide Wiebes een balletje op dat we alles te snel terugverdienen, dus weg salderingsregeling.
  Dan worden de goedkope panelen uit China extra belast, dus ook dat voordeel verdwijnt voor de burgers.
  Vervolgens roept Wiebes dat we van het gas af moeten. We hebben net massaal geïnvesteerd en worden nu belazerd !
  Maar oke, moeder aarde gaat voor.
  Overigens zijn huishoudens de allerkleinste groep stroomgebruikers.....

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Als je het hebt over de overheid. Dan kun je beter niks doen. Als je het milieu wilt sparen dan moet vooral de overheid eraan verdienen. Als dat niet meer gaat zoals Wiebes zegt (saldering is onhoudbaar) is het alleen een kwestie van geld en verder niks, ook geen milieu. Als je geld heb telt milieu niet alles is weg te kopen vooral bij de overheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Steeds meer gemeenten (inmiddels 36%) tellen zonnepanelen op bij de WOZ-waarde van je huis. Weer een reden om je nog eens achter de oren te krabben...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Bij ons komen ze ook voorlopig nog niet op het dak (zelfde rede) maar inderdd zeg nooit, nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi, bedankt voor de heldere uiteenzetting! Ik heb je onderwerp geleend voor mijn blog (uiteraard met bronvermelding) en ook nog even vanuit mijn gezichtspunt belicht.

  Hoe gaat het verder?
  groeten, Mark

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Who died and made you God?

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Uit voorzorg passen we uw termijnbedrag aan

  We begrijpen dat u liever niet bijbetaalt op de jaarafrekening. Daarom passen we uw termijnbedrag aan. Dat doen we uit voorzorg, zodat u hier geen omkijken naar heeft. Uw nieuwe termijnbedrag hebben wij gebaseerd op de stijging van de energietarieven. Daarnaast hebben wij ook uw energieverbruik meegenomen. Zo spreiden we uw energiekosten over het jaar en voorkomen we verrassingen op de jaarafrekening.

  uw termijnbedrag is nu € 190,00
  dit wordt vanaf 18 februari 2019 € 272,00

  Op GS zojuist. Een mail van Nuon aan een gebruiker van het forum. Ben benieuwd wat dit met het 'rendement' doet om de panelen niet aan te schaffen....€ 1.000 euro per jaar meer aan voorschot....Blij dat ik panelen heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Met zonnepanelen op je dak gaat de brandweer niet blussen.

  BeantwoordenVerwijderen