kop

vrijdag 18 juni 2021

Is er echt een woningtekort in Nederland?

Volgens het CBS nam de krapte op de woningmarkt het afgelopen jaar alleen maar verder toe. Steeds meer huizen worden overboden en veel jongeren kunnen niet aan het huis komen.

Op dit moment rollen politieke partijen over elkaar heen wie de meeste nieuwe huizen belooft om het woningtekort aan te pakken. Maar er is ook een andere kant van het verhaal. En dat verhaal komt verrassend genoeg ook van het CBS: de huizenprijzen stijgen vooral door de lage rente, de soepelere schenkingsregels aan mensen onder de 40 en de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor 35 minners. De website huizenmarkt-zeepbel analyseerde ook dat de politiek het probleem alleen maar groter aan het maken is door starters financiele voordelen te geven. Al dit geld dat we in de woningmarkt steken wordt als een spons opgezogen in de huizenprijzen. 

De bubbelvorming wordt versterkt door het feit dat doorstromers het niet erg vinden als ze tijdelijk met twee huizen zitten. Beide huizen worden immers steeds meer waard, dus er is geen haast bij het verkopen. Bovendien is het een verkopersmarkt: je hoeft je geen zorgen te maken dat je een huis niet kwijtraakt. Dit zorgt voor onnodige krapte op de woningmarkt. Zodra de woningbubbel knapt, draait de hele situatie om: het wordt dan een kopersmarkt, waarbij mensen blij zijn als ze eindelijk van huis huis af kunnen komen. Mensen gaan dan pas een nieuw huis kopen als ze de garantie hebben dat ze van hun oude huis afkomen. Hetzelfde gebeurde in 2008-2010.

Het vervelende van deze bubbel is dat we het hier niet hebben over een leuk hebbedingetje zoal een tulpenbol of een goudstaaf, over stukjes bedrijf zoals aandelen, en al helemaal niet over virtuele flauwekul, zoals Bitcoin, maar we hebben het over een primaire levensbehoefte, namelijk onderdak. Als je je niet blauw wilt betalen aan huur, dan kan je niet anders dan in de achtbaan van de woningmarkt gaan zitten.

Om je een idee te geven over de huisige woningprijs heb ik mijn CBS huizenindex tooltje weer eens geupdate. Voor mijn huis ziet het er rooskleurig uit: sinds mijn scheiding is het huis grofweg 50.000 meer waard geworden:

Dit is best leuk voor mijn eigen vermogen, maar de vraag is wat ik er mee moet. Op het moment dat ik besluit om een ander huis te kopen, dan moet ik eerst een ander betaalbaar huis zien te vinden. Pas daarna kan ik mijn oude huis te koop zetten. Er bestaat het risico dat op precies dat moment de huizenmarkt instort, en dat ik met twee huizen blijf zitten....

Leuk, zo'n eigen huis, maar eigenlijk is het een bubbelvormige gouden kooi...

Zijn jullie blij met de alsmaar stijgende woningprijzen?

zie ook:

CBS huizenindex

11 opmerkingen:

  1. De huizenprijzen doen mij weinig. Er staat hier simpelweg geen enkel leuk huis te koop, ongeacht het bedrag. Wij hebben zelf precies op tijd ons vorige huis verkocht: er werd flink over Oden, maar het huis wat we gekocht hadden was onder de vraagprijs voor ons. Het is nu in 2 jaar tijd 200.000€ meer waard. Een ton daarvan is overigens met eigen middelen gedaan, de rest prijsstijging. Maar verkopen doen we niet: want los van de behoefte is er dus niets te koop

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op de site van het kadaster kun je de actuele waarde van je huis berekenen, voor wat het waard is met al die overbiedingen.

    https://www.kadaster.nl/producten/woning/woningwaardecalculator/woningwaarde-berekenen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Naar mijn mening maakt u de fout die iedereen maakt, namelijk huurhuizen en koopwoningen op 1 en dezelfde hoop te gooien.
    Iedereen die we in de Nederlandse gemeenschap binnenhalen en een Nederlands paspoort geven (geboorten, immigranten) daar moeten we goed voor zorgen. Die hebben, mijns inziens ook recht om te leven. Te beginnen met een bouwstop dak boven je hoofd. Een huurhuis dus. Met andere woorden, ik vind dat een gemeenschap moet zorgen voor een overvloedig huuraanbod. Het is voor iedereen duidelijk dat aan die samenlevingsvoorwaarde niet wordt voldaan. En dat is schandelijk.
    Ik vind koopwoningen en wat daarmee gebeurt niet iets waar de overheid zich heel druk om moet maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aan de ene kant ben ik er blij mee, want ons huis stijgt vanzelf in waarde. Aan de andere kant is er bijna geen fatsoenlijk huis tegen een fatsoenlijke prijs te krijgen. Als we iets anders zouden willen kopen, moet je er snel bijzijn of flink overbieden. Voor de generatie na ons is een huis gewoon niet meer te betalen, tenzij we aan de huidige soepele maatregelen en lage rentes vasthouden (of er komt een flinke loonspiraal).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. indien je, zoals ik, niet van plan bent om je bestaande huis te verkopen, dan hebben stijgende huizenprijzen een flink nadeel: de WOZ-waarde stijgt mee, en daarmee ook het huurwaardeforfait en de gemeentelijke belastingen (want tarief wordt minder verlaagd dan de stijging van de WOZ).

    Andre

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vond het voorstel van annemarie van Gaal in WNL op zondag in maart een goede. Veel ouderen gaan nu niet meer samenwonen omdat ze dan gekort worden op allerhande toeslagen. Als de overheid hier het beleid zou veranderen, zouden er veel minder woningen nodig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Er is steeds meer vraag naar aflossingsvrije hypotheken, omdat de rente laag is en de hypotheekrenteaftrek ook geen grote rol meer speelt t.o.v. annuïteiten.
    Is er misschien een tooltje waaruit dat blijkt?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @anoniem 26 juni 2021 2:30 - > die vraag wordt kunstmatig gecreëerd omdat mensen - vooral starters - anders geen huis meer kunnen kopen. Dit was ook het geval in de 2006 tm 2010 en zeker geen goede ontwikkeling. Iedereen doet mee aan deze prijsopdrijving. Makelaars omdat ze anders extra geld mislopen - krijgen nl een vast percentage van de koopsom en huiseigenaren omdat anders te veel moeten bijleggen op hun nieuwe stulpje. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.

    Zelf denk ik dat het beter zou zijn als prijzen nagenoeg hetzelfde blijven (dit geldt voor alles) omdat het dan niet erg is dat de loonontwikkeling (al jaren) achterblijft + dubbel achter bleef tijdens de introductie van de Euro en het minder de hebzucht in de hand werkt. Mocht de euro ooit klappen dan komt er weer wat nieuws en zijn we als burgers weer de dupe en mogen we betalen.

    Ontopic:

    We begeven ons wederom in een enorme bubbel en je voelt op je klompen aan dat dit sowieso weer mis gaat. Vooral starters zijn de dupe omdat ze vaak geen idee hebben waar ze nu eigenlijk voor tekenen en er dus zoals boven gemeld lekker en noodgedwongen aan meedoen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Duidelijk verhaal PMP, maar die mensen uit 2011 zijn nu blij omdat ze hun huis met overwaarde hebben kunnen verkopen om weer een duurdere te kunnen kopen. Er is geen weg terug meer mogelijk, zoals in de jaren 30.
      De vaart der volkeren, maar waarom bezit 10% van de bevolking de wereld?

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    3. Beste @anoniem - er van uitgaande dat je dezelfde bent :P
      Dat van de jaren 30 zullen we zien. O.a. het IMF en verschillende economen hebben hiervoor gewaarschuwd. We zullen het zien. Over je laatste zinsnede: Eens, hopelijk zien we met zijn allen in dat het eerlijker zou moeten gaan. Als we niet terug kijken naar de geschiedenis tenminste. Want dan zul je zien dat dit van alle tijden is.

      Verwijderen