dinsdag 22 februari 2022

10.000 afgelost!

Het afgelopen jaar heb ik niet veel geld geinvesteerd omdat ik niet wist hoeveel mijn keuken ging kosten. Bovendien had ik al 10% van mijn duurste hypotheek (5.3%) afgelost, en dat was het maximale bedrag dat boetevrij afgelost kon worden per jaar. 

Dit jaar kunnen we weer met een schone aflos-lei beginnen. Bovendien heb ik nu meer inzicht in hoeveel de keuken gaat kosten. De aandelenbubbel is nog steeds niet gebarsten, dus besloot ik om maar weer eens een die jaarlijkse 10% van die dure hypotheek af te lossen. Maar wat zie ik tot mijn verbazing? Mijn hypotheekboer heeft een regeltje gewijzigd: de 10% is niet meer beperkt per hypotheekdeel, maar ik mag nu 10% van de totale hypotheek op een hypotheekdeel naar keuze aflossen. In het verleden gold deze regel wel voor aflossingsvrije hypotheken, maar niet voor annuitaire. Ik kan dus ineens grofweg 4 keer zoveel aflossen!

Dus was ik even van mijn a propos. Zou de hypotheekverstrekker een foutje hebben gemaakt en moet ik er nu snel (mis)bruik van maken? Moet ik nu al mijn spaargeld in de hypotheek pompen? Dit lijkt me geen goed idee. Ik wil altijd een buffertje achter de hand houden voor het geval dat de beurs crasht. Dus heb ik het mooie bedrag van 10.000 gekozen om af te lossen. Dit is tevens het grootste bedrag dat ik ooit uit eigen portemonnee heb betaald. Mijn auto's komen meestal niet verder dan een paar duizend, en zo groot was mijn studieschuld niet toen ik hem in een keer afloste. 

Door deze klapper slinkt het lichtgroene hypotheek aanzienlijk:

Na bijna 12 jaar van hypotheek aflossen zit ik nu over het eenderde van het aflossen... Van de andere kant: zonder extra aflossingen zou slechts de helft afgelost worden, en gezien mijn aflostempo van de afgelopen jaren zou de boel over 10 jaar afgelost kunnen zijn.

De netto hypotheekrente maakt ook een mooie val:

Een stuk of 7 jaar geleden was iedereen druk bezig met het aflossen van hypotheken, bij voorkeur de aflossingsvrije. Tegenwoordig hoor ik er zelden iets over. Natuurlijk is ondertussen de hypotheekrente gedecimeerd en schieten de aandelenkoersen de lucht in, maar voor mij biedt het aflossen van een 5.3% hypotheek een goed, en vooral heel stabiel rendement. Wat vinden jullie? Had ik het toch beter naar de beurs kunnen brengen?

12 opmerkingen:

 1. Ik ben in 2013 begonnen met aflossen. Heb inmiddels 30% hiervan afgelost. De spaarhypotheek is over 5 jaar en 8 maanden klaar. Ben door het lezen van blogs gaan aflossen en ben hier heel blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ook wij zijn rond 2013 begonnen met aflossen en hopelijk zijn we over 4 jaar hypotheek vrij.
  We hebben er nog steeds zin in om zoveel mogelijk wat mag af te lossen en geen schulden meer te hebben.
  Wij zijn wel al gepensioneerd dus inkomen is niet al te denderend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Blij dat ik heb afgelost. Dom dat ik dat niet eerder deed. Ik was even in de war, door de tekst: ‘we weer met…’
  Maar later had je het over ik, dus ok.
  Nu de AOW gekort gaat worden, of de belastingen verhoogd. De volgende pensioenwet een woekerpolis blijkt, gelukkig wordt er nu actiever tegen opgetreden. Ik hoop nog op tijd.
  Ik overweeg om te emigreren. Naar een belasting blij land, Portugal bijvoorbeeld, geen vermogensbelasting voor gepensioneerden. Beter weer. Het blijft bij mijmeren, maar Nederland irriteert minstens meer,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja, dat "we" was meer bij wijze van spreke, mijn vriendin lost lekker haar eigen huis af ;-). Emigreren zijn grote beslissingen...

   Verwijderen
 4. Achteraf gezien had je geld moeten beleggen in een dal en verkopen op de top... Ik denk dat een hypotheek aflossen van 5,3% een prima risicovrij rendement oplevert. Of de beurs nou hoog staat of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je nog 5,3% rente betaalt is de keuze helder. Misschien dat je nog kunt oversluiten?

  Vanaf april betalen wij 1,3% en 1,4% rente. In mijn laatste post had ik verschillende aflosscenario's uiteengezet, maar wellicht dat ik het nog een keer goed moet bekijken. Voor mijn gevoel is het namelijk nog steeds fijn om af te lossen, maar met dergelijle rentestanden kan ik het misschien beter investeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die van 5.3% staat nog 8 jaar vast. Afkopen is best duur, maar met dit tempo ben ik binnen een paar jaar vanaf

   Verwijderen
 6. Bravo 10k afgelost, wie doet het je na?
  Sommige mensen snappen nog steeds de werking van de spaarhypotheek niet, vooral als je rente nog hoog is en de looptijd al meer dan over de helft is?
  Aflossen op je spaarhypotheek kan, maar levert in de regel net iets minder op, maar er zijn uitzonderingen. Achteraf is een koe in de kont kijken wah.
  Kan er een keer een manual bijgeleverd worden bij die stacks grafieken?
  Goed bezig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Na hypotheekvrij en aflossingsblij hebben we nu de aflos-lei, het woord van 2022!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha, geweldig nieuws zeg! Goed bezig!
  Nee, niet naar de beurs brengen zeg ik.
  Ik ben een van die snelle aflossers van 7 jaar geleden alleen ben ik daar zeker nog niet mee gestopt. Zo meteen ook van mij een aflos update.
  groetjes en keep up the good work!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gelet op cijfers had je het misschien beter naar de beurs kunnen brengen. Maar gevoel is ook belangrijk en zelf geeft het me een goed gevoel om lagere woonlasten te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen