kop

vrijdag 28 april 2023

Flinke sprong in eigen vermogen...met een nare bijsmaak

In de tien jaar dat ik aan het bloggen ben is er veel in mijn situatie veranderd. Tien jaar geleden was ik al blij als ik een paar duizend euro per jaar kon aflossen. En ondertussen droomde ik van een afgelost huis, zodat ik eerder met pensioen kon gaan. Afgelopen maand is die droom een heel stuk dichterbij gekomen, maar het is heel anders dan ik me had voorgesteld. 

Waarschijnlijk voel je 'm al aankomen: mijn dementerende vader is ondertussen in een verpleeghuis opgenomen, en we hebben zijn huis verkocht. De afgelopen maanden zijn dus heel druk en hectisch geweest. Hij had dit huis pas gekocht nadat ik uit huis was, dus voor mij had het huis een beperkte emotionele waarde. Enfin, nu is hij dus een zielige oude man, maar wel met een recordbedrag op zijn bankrekening. 

Voor mijn broer en ik was het nu overwegen wat te doen. Van de belastingdienst mag je jaarlijks 6035,- schenken aan je kinderen, en 2418,- aan ieder ander persoon, zoals kleinkinderen. Met twee kinderen en drie kleinkinderen schiet dat niet echt op. Niemand durft een schatting te maken hoe lang mijn vader nog blijft leven, maar ik denk niet dat hij lang genoeg leeft om al zijn geld belastingvrij weg te schenken. Ook moet hij vanaf het volgend jaar vermogensrendementsheffing betalen. Als het geld gewoon op een spaarrekening staat zal dat niet zo veel zijn, maar er is een groter probleem: voor de zorgkosten gaan ze zijn vermogen zien als forfaitair inkomen, waardoor hij pakweg 4% per jaar moet afdragen aan de SVB.

Bovendien kon mijn broer wel wat geld gebruiken voor een verbouwing, heeft hij nu een gunstige wisselkoers en zijn wij aan het rondkijken om te gaan samenwonen, dus kan het geen kwaad om alvast wat uit te delen. We hebben het bedrag zo gekozen dat er nog meer dan ruim voldoende overblijft voor een begrafenis, gelaten aan alle kleinkinderen en belastingvrij schenken voor nog enkele jaren. 

Het voelt zuur om belasting te moeten betalen over een erfenis. Maar van de andere kant: tot 136.000,- betaal je slechts 10% belasting (zie belastingdienst). Eigenlijk bizar dat je een slordige 40% belasting betaalt over salaris waar je hard voor hebt gewerkt, en slechts 10% voor geld dat je gewoon in je schoot krijgt geworpen. 
Ik heb jarenlang op elke bruiloft tegen de stelling "erfbelasting is belachelijk, want daar is al een keer belasting over betaald" gediscussieerd. Ik ga mijn argumenten hier niet nogmaals herhalen, als je ze graag wilt lezen, zie dan mijn artikel "is vermogensrendementsheffing eerlijk" en het mooie artikel uit de Trouw "Mark Rutte, Anti-liberaal". Het zou een beetje hypocriet zijn als ik nu alles op alles zou zetten om erfbelasting te vorkomen.

En nu eindig ik deze maand dus met een saving rate van pakweg 95%, en een passief inkomen waar ik een paar jaar op zou kunnen uitzingen.... Ik voel me bijna schuldig om de gelddromen die ik tien jaar geleden had die nu zijn uitgekomen...

zie ook:

Zorg om aftakelende ouders
Erfrecht: legaat
Is vermogensrendementsheffing eerlijk?

7 opmerkingen:

  1. Ik snap het wel een beetje want mijn zus en ik zitten in hetzelfde schuitje, alleen is onze moeder overleden en staat het huis nog te koop. Er is vooralsnog weinig belangstelling dus waarschijnlijk gaan we binnenkort zakken met de vraagprijs.
    Er komen natuurlijk nog een heleboel kosten zoals de notaris en de makelaar en omdat de notaris op zich laat wachten met de verklaring van erfrecht heb ik inmiddels ook al voor zo’n €6000 aan nota’s voor moeder voorgeschoten. Toch zal er een behoorlijk bedrag overblijven en inderdaad, ook wij vinden de erfbelasting belachelijk omdat ouders zelf al belasting over dit bedrag betaald hebben.
    Er is geen enkele reden om je schuldig te voelen; je hebt immers zelf niets gedaan om dit vermogen in handen te krijgen.
    Groet, Ikkelien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gecondoleerd...
      Wij zijn ook in prijs gezakt, uiteindelijk moet je gewoon van dat huis af. Hoe vervelend deze situatie voor mijn vader ook is, qua afhandeling is dit voor ons een stuk fijner. We kunnen nu in etappes afscheid nemen en dingen regelen, en als hij over 1-5 jaar overlijdt, dan hoeven slechts een klein kamertje leeg te ruimen

      Verwijderen
  2. Mooi idee dat het geld van je vader nu al een goede bestemming krijgt toch. Al is de aanleiding natuurlijk verdrietig. Je weet waarschijnlijk wel dat het huidige vermogen pas na 2 jaar meetelt voor zijn zorgbijdrage. Op de site van de consumentenbond staat dat goed uitgelegd. Veel mensen weten dat niet en krijgen daar stress van. Cleo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt inderdaad. De vooruitzichten van dementie zijn onduidelijk, maar aangezien mijn vader fysiek nog niet veel mankeert, verwacht ik dat hij langer dan 2 jaar in dit tehuis zal zitten.

      Verwijderen
  3. Ik snap dat je daar een nare bijsmaak aan overhoudt, aan de andere kant is het geld misschien wel goed besteed op deze manier. Je kunt wachten tot hij komt te overlijden, maar zoals je beschrijft gaan dan weer allerlei andere regeltjes gelden. Mijn vader zei vaak: "liever met een warme hand dan vanuit het graf".

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zeker waar. Mijn (gescheiden) moeder gebruikt haar erfenis aan dagjes uit enzo, ik snap haar wel. Mijn vader is het wel een beetje apart dat we heb niet inlichten over zijn geld, want daar kan hij wantrouwig van worden.

      Verwijderen
  4. Hink, stap, sprong, zo gaat dat in het leven en je doet er niets aan.
    Je vader is nog van een generatie die iets nagelaten heeft, maar hoe zit het met de jeugd van tegenwoordig? Ik begrijp uit je blog dat jullie op zoek zijn naar een nieuw stulpje, hopelijk heeft je zoon daar straks ook nog profijt van ;-)

    BeantwoordenVerwijderen