zondag 21 mei 2023

Waarom spelen mensen mee met een loterij?

Met enige verbazing las ik vandaag het artikel van Luxe of zuinig: waarom spelen we mee met de loterij? Er schijnen dus financieel bewuste mensen te bestaat die met loterijen meedoen. Natuurlijk mag iedereen helemaal zelf weten wat er met diens vermogen wordt gedaan, maar het leek me toch interessant om te bekijken wat Nederlandse loterijen kosten en opleveren.

Luze of zuinig doet met twee loterijen mee: de Staatsloterij voor 17,50 per maand, en de Postcodeloterij voor 15,- per maand. Wat krijg je voor die 32,50 per maand? De voornaamste argumenten zijn dat het spannend is, soms geld oplevert, en dat je indirect goede doelen besteedt. 

Laten we met de winstverwachting beginnen: ik kom verschillende percentages tegen, onder andere hier en hier. In het meest gunstige geval keert de Staatsloterij pakweg 69% van het ingelegde bedrag uit, en de Postcodeloterij 45%. Dit zou betekenen dat van die 32,50 gemiddeld 18,83 terugstroomt.

Helaas moeten we met een paar extra dingen rekening houden: allereerst moet over prijzen van de Postcodeloterij boven de 449,- een kansspelbelasting van 29,5% worden betaald. Daarnaast is een groot deel van de prijzen van de Postcodeloterij ontbijtkoeken, fietsen en andere dingen waar je niet perse op zit te wachten. Tenslotte moeten we accepteren dat de kans enorm klein is dat een grote prijs wordt gewonnen. 10 jaar terug heb ik al eens een analyse gemaakt over de winstkansen van de staatsloterij. Daar zie je over langere termijn ongeveer 47% van de inleg uitgekeerd krijgt. De overige 22% zit in de enorme geldprijzen waarvan de kans dat je die in je leven wint nihil zijn.

Als ik uitga van 47% van de Staatsloterij en 45% x(1-29,5%) voor de Postcodeloterij, dan kom ik uit op een karige 13,- per maand, oftewel 40%.

Dan de goede doelen: omdat de Postcodeloterij een goededoelenloterij is, moet minimaal 40% naar goede doelen gaan. De Staatsloterij is een stuk vager, maar ik kom af en toe percentages van pakweg 17% tegen. Tenzij je "De Nederlandse Staat" ook als goed doel rekent... Hoe dan ook, van de 32,50 gaat er dus 9,- naar goede doelen. Niet enorm veel, maar ik ken genoeg mensen die minder dan 9,- per maand aan goede doelen geven. 

Maar effectief is het allemaal niet: als je elke maand deze 32,50 zou doneren en je regelt belastingaftrek, dan krijg je dus ongeveer 13,- per maand aan belasting terug. Kortom: je houdt dan dezelfde winst over, maar de goede doelen krijgen drie en een half keer zoveel!

Ten slotte: de spanning.. Is elke maand vol verwachting zitten 32,50 waard? Als je van spanning houdt, dan kan je beter naar een casino gaan, waar een roulettetafel ongeveer 97% uitkeert, of je koopt er Bitcoin van, dan kan je elke minuut van de dag in spanning zitten of de koers omhoog dan wel omlaag knalt.

Nogmaals: iedereen moet zelf weten hoe het geld verpild wordt, maar mij niet gezien.

10 opmerkingen:

 1. Ik was ook nogal verbaasd over het bericht van Luxe of Zuinig! Ik heb 10 jaar geleden ook al eens geblogd over loterijen, over dat het absoluut geld weggooien is. Lees hier: https://zuinigaan.blogspot.com/2013/12/de-loterij-winnen.html
  Jouw artikel illustreert die minimale kansen op een duidelijke manier!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Uit mijn harte gegrepen. Dankjewel! Marle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als ik zie wat loterijen onder goede doelen verstaan dan weet ik ook weer waarom dat voor mij het 2e argument is om niet mee te doen aan loterijen. Het 1e is dat het sowieso weggegooid geld is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Das het voordeel van zelf schenken: dan kan je zelf bepalen naar wie het geld gaat

   Verwijderen
 4. :-)
  Natuurlijk ben ik mij hiervan bewust en zeker als je het zo uiteen zet is het natuurlijk een idioot iets waar ik maandelijks mijn geld aan spendeer. Zoals ik ook afsloot weet ik dat ik meer geld heb ingelegd dan dat ik eruit heb gekregen waarbij de kans dat ik dit ooit terugzie zeer klein is. En toch blijf ik iedere maand er trouw geld heen sluizen. Simpelweg omdat ik het oprecht leuk vind om eraan mee te doen.
  Dat het niet voor iedereen is, helemaal mee eens.
  Als je moet bezuinigen en het geld niet hebt, zeker als eerste mee stoppen.
  Maar voor mij blijft het mijn guilty pleasure waar ik echt met fun naar zit te kijken of ik toch stiekem niet een short track naar FIRE heb gewonnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat je er lol aan beleeft kan ik best voorstellen. Maar bedenk een welke andere guilty pleasures je met dit geld zou kunnen doen...

   Verwijderen
 5. Ik doe aan de Vriendenloterij mee en heb al diverse kleine dinge gekregen 3x setje creme van Therme en Ritual en een fijne aansteker voor mijn gasfornuis, een mes leek me fijn maar is niet voor van alles te gebruiken, het snijdt eerg scheef, ligt niet aan mij ook partner heeft het. Bovendien heb je de VIP kaart en al diverse musea gratis bezocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Na het lezen van dit artikel ben ik toch van gedachten veranderd en ga ik maar eens een gokje wagen, ik heb namelijk nog nooit een ontbijtkoek gewonnen, lijkt me heel leuk!! 🤣🤣🤣

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is natuurlijk een grapje... ik vond het een leuke uiteenzetting en ben nu des te blijer dat ik nooit heb meegedaan en ga het ook nooit doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vermoed dat Rentenier druiven aan het plukken is in Frankrijk, nog even en dan kan dat ook in overvloed in eigen land.

  BeantwoordenVerwijderen