woensdag 20 augustus 2014

wieler-terrorisme

Mijn woon-werkafstand is 32 kilometer, maar toch probeer ik minimaal 1 keer per week met de fiets te gaan, in de zomer soms zelfs 3 keer per week. Voor mij heeft fietsen heeft alleen maar voordelen:
 • Ik bespaar zo'n E 9,- per keer dat ik met de fiets ga. Dat is gauw een paar honderd euro per jaar.
 • Ik werk aan mijn conditie, zonder dat het me extra tijd kost
 • Ik heb minder stress, doordat ik minder in de file sta
Het mooie is dat het niet alleen voor mij gunstig is:
 • Mijn vrouw kan de auto gebruiken voor boodschappen
 • Ik bespaar het milieu
 • Ik zorg voor minder fileleed en minder parkeer-problemen bij mijn werk.
Je zou dus denken dat mijn fietsambities worden toegejuigd door mijn medeweggebruikers, maar niets is minder waar.

Als je namelijk met een racefiets en fietshelm op de weg verschijnt, dan ben je automatisch een wieler-terrorist. Jeweetwel, zo'n figuur die denkt dat hij de tour de France aan het fietsen is, en dus vindt dat verkeersregels alleen voor andere mensen gelden. Blijkbaar zijn er enkele wielrenners die zo asociaal zijn, dat ze het imago voor alle andere wielrenners verstierd hebben.
Maar hoe zit het met de andere weggebruikers? Wat zie ik dagelijks op de weg?
 • Fietsers die aan het whatsappen zijn, en daardoor niet doorhebben dat ze aan de verkeerde kant van de weg fietsen. Vaak hebben ze oordoppen in, zodat zelfs de bel niet door schijnt te komen.
 • Automobilisten die niet doorhebben dat er ook fietsstrook langs de weg is. Vooral bij rotondes is dit een notoir probleem. 
 • Voetgangers die spontaan besluiten om de weg schuin over te steken en het vooral niet nodig vinden om eerst rond te kijken. Gelukkig is dit een uitstervend ras, omdat deze mensen steeds vaker geschept zullen worden door stille elektrische auto's.  
Ik ga door deze voorbeelden niet iedereen een toer-terrorist, auto-terrorist of loop-terrorist noemen, het zijn er gelukkig een paar. Maar heb alsjeblieft gewoon respect voor iemand die gewoon op een gezonde manier naar zijn werk gaat! 
Zo, dat wilde ik even kwijt.

9 opmerkingen:

 1. Ik, als mede-wielrenner, weet precies hoe je je voelt. Je wordt al bijna als asociaal gezien als je met 25/30 km/h voorbij rijdt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Las vanmorgen op de NOS dat ze het juist stimuleren. Daarbij ook de e bike voor de grotere afstanden. Het is alleen maar positief vind ik. En je vrouw is er blij mee. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja, ik las het ook. Ik hoor vaak dat mensen bejaarden op e-bikes gevaarlijk vinden. Ik vind het alleen maar goed, omdat ik nu veel minder snelheidsverschil heb:-)

   Verwijderen
 3. Eens! Ik vertrek speciaal eerder om scholieren in Diemen te ontwijken!! Die fietsen collectief aan de verkeerde kant van de weg omdat ze op een schermpje zitten te koekeloeren. Overigens kunnen 30 en 40 ers er ook wat van! en dan hebben we nog de scooters.... Blijf volhouden! (fietser 26 km . enkele reis)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 'S winters heb je minder last van de zomerfietsers, die het fietspad versperren. Oversteken op het fietspad zonder om te kijken.
  Ik zei het ook altijd, o die gelegenheidsfietsers.
  Nadeel van de winter zijn de koude spieren, dan duurt de fietstocht toch weer langer.
  Weet niet of je ook wel in de stad fietst, want dat is zo fantastisch, fietsers die op een smal fietspad bedoeld voor eenrichtingsverkeer ook van de andere kant aankomen, zomer en winter.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jullie hebben niet eens echte wielerterroristen. Kom maar eens in de zomerweekeindes naar hier, Zuid-Limburg. Dan weet je pas wat wielerterrorisme is. Dan komen alle mooi weer wielrenners naar hier om te fietsen. Wat er zich dan allemaal afspeelt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat is inderdaad voor mij de voornaamste rede op Zuid Limburg over te slaan en direct door te rijden naar de Ardennen.

   Verwijderen
 6. Ach. Vandaag werd er een wielrenner doodgereden. Iets met op de weg fietsen in plaats van op het verplichte fietspad, een niet overzichtelijke bocht snijden en tracktorbanden.
  Zelf fiets ik tussen de 150 en 200 km in de week. En ik zie heel wat gekke acties, van voetgangers, fietsers, schooterrijders en automobilisten.
  Vorige week liep er iemand door rood om de bus te halen. Het werd een ambulance. Gisteren ging er een bejaarde onderuit met een elektrische fiets. Ondersteuning op maximaal. Ambulance erbij, het been helemaal ontveld. Gebroken pols, hoofdwond, gebroken sleutelbeen. Fijn hoor dat ze zo mobiel zijn door die dingen. Ze rijden tegen stilstaande auto's aan, ze durven niet hard te remmen, ze kijken niet om, durven geen hand uit te steken.
  Gisteren wilde er een auto perse voor mij langs op een rotonde, die heeft nu een deuk een kras en geen spiegel.

  Waarschijnlijk zijn de gevaarlijkste voetgangers ook de gevaarlijkste automobilisten.. Degenen die hun eigen regels hanteren...

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen