dinsdag 26 augustus 2014

Budget overshoot day?

Op 20 augustus was het "Earth overshoot day 2014". Dit is de dag dat de mensheid de natuurlijke productie van de aarde van 2014 op heeft. De overige ruim 4 maanden maanden van 2014 zijn we met de mensheid dus aan het interen op de voorraad van de aarde. Dit is natuurlijk een kwalijke zaak, maar dit probleem komt op veel schalen voor. Zo zijn er veel mensen die niet het einde van het jaar kunnen halen op hun eigen budget, en die jaar op jaar verder in de schulden terecht komen. Deze mensen hebben dus een "budget overshoot day" die vóór 31 december ligt. Of zoals Loesje het ooit treffend schreef: "Op het einde van mijn geld hou ik altijd nog een stukje maand over".Gelukkig zullen de meeste lezers van aflosblogs en zuinigaan-blogs geen overshoot day hebben. Zij hebben te maken met een "budget undershoot day". Oftewel: op welke dag in het jaar heb jij genoeg verdiend om je kosten mee te dekken?

Ik heb onze begroting eens bekeken, en ik kom op de volgende data:
Op 4 april van een jaar hebben wij onze hypotheekkosten afgedekt (door extra stortingen is deze dag al 3 dagen naar voren gegaan)
Op 30 april zijn gas-water-licht ook betaald
Tot 13 mei werken wij voor onze ziektekosten
Tot 27 mei zorgen we ervoor dat we een auto kunnen rijden
En op 10 juni zijn de overige vaste lasten betaald (gemeentebelasting, studieschuld etc)

Het overige half jaar zijn wat meer persoonlijke kosten:
We zijn 3 maanden lang bezig met onze algemene boodschappen, tot 9 september!
Daarna werken we tot 28 september aan het onderhoud van het huis
Ten slotte gaan we van ons werk tot 12 november naar uitstapjes en op vakantie.
Onze "budget undershoot day" is dus ongeveer op 12 november.

Het overige geld wordt gespaard voor aflossingen en voor een betere buffer.

Hoewel het jaar nog lang niet voorbij is, hebben we dus al voldoende gewerkt voor de vaste lasten, en kunnen we nu gaan werken voor boodschappen, uitjes en aflossen. Daar werk ik liever voor dan voor de bodemloze hypotheek-put! Dus toch nog een lichtpuntje op een druilerige herfstdag.

5 opmerkingen:

 1. Wat leuk om dat te berekenen! Weer een nieuw gezichtspunt! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. je neemt je totale jaarinkomen en deelt door 365. Dan weet je wat je elke dag verdient. Vervolgens ga je kijken hoeveel dagen je moet werken om bepaalde jaaruitgavens te kunnen dekken. (ik tel gewoon door bij vakantiedagen en weekenden)

   Verwijderen
 3. op 20 augustus hadden we nog ruim 4 maanden te gaan. Toch?
  Groet,
  Renka

  BeantwoordenVerwijderen