zondag 14 september 2014

Onze auto gaat net zo hard als mijn fiets!

De auto is een prima vervoermiddel om snel van A naar B te gaan. Het zet je meestal direct bij de deur af, en het is vooral erg snel. Maar een auto kost ook erg veel geld, en het kost veel tijd om dat geld bij elkaar te sprokkelen. Eigenlijk zou je al deze tijd bij de reistijd moeten optellen om te zien of de auto echt een snel vervoermiddel is. De vraag is dus: hoe hard rijdt een auto effectief, of met andere woorden: hoeveel tijd besteed ik aan de auto, en hoeveel afstand leg ik ermee af?

Jaarlijks rijden wij zo'n 20.000 km met de auto. Volgens het metertje in de auto rijden we gemiddeld 50 km/u. We zitten dus 400 uur per jaar in de auto, pfff.
Maar daar blijft het niet bij. Ook besteed ik zo'n 20 uur per jaar aan wassen, naar de garage brengen, voorruit krabben en olie peil controleren.
Maar de echte tijd zit 'm in de tijd die nodig is om het benodigde geld bij elkaar te sparen. Onze auto rijdt ongeveer 1 liter op 18.5 kilometer. Uitgaande van E1,65 per liter kom ik uit op 1784,- per jaar aan brandstofkosten. Aan afschrijving, verzekering, onderhoud en belasting zijn we ongeveer 1300,- kwijt. Als ik er vanuit ga dat ik 20 euro per uur verdien, dan ben ik dus nog extra 154 uur bezig om het autogeld bij elkaar te verdienen.
Zo kom ik dus uit op 20.000km in 400+20+154uur. Eigenlijk rijdt onze auto dus nog geen 35km/u. Een beetje racefiets kan dit gemakkelijk bijhouden. En nog te bedenken dat wij een relatief goedkope auto hebben. Ter vergelijking: als ik van mijn werk een leaseauto had genomen, dan was ik veel meer geld kwijt geweest, zodat zo'n auto slechts 25 km/u gaat.

Natuurlijk is dit niet helemaal eerlijk: vaak zitten we met z'n tweeën of drieën in de auto, dus eigenlijk verplaatsen meer dan 1 persoon voor hetzelfde geld. Maar van de andere kant: als ik niet voor de auto zou hoeven te werken, zou ik ook minder forensenritjes hoeven te maken. En al die kilometers die ik in die extra ritjes zit, zijn eigenlijk verspilde kilometers, want ik rij die kilometers alleen om de auto te betalen om vervolgens die kilometers te rijden!
Die berekening gaat me iets te ver voor een zondagavond, daar ga ik een ander keertje voor zitten.

zie ook: wat kost een auto en hoe bespaar ik erop

1 opmerking:

  1. Heerlijk toch die ratrce. Maar zonder auto is ook niks. Dus toch maar met auto.

    BeantwoordenVerwijderen