vrijdag 14 november 2014

En dump dan wat speelzooi in een of andere hoek

Het vorig jaar rond deze tijd zat ik met dezelfde ergernis als nu: de overdadigheid van speelgoed geven. Mijn ouders zijn namelijk gescheiden, dus ons zoontje heeft 3 "paar" grootouders. En al deze grootouders willen graag dat we bij hun sinterklaas komen vieren. Dit betekent dus dat we in december vier avonden kwijt zijn aan het overladen van ons kind.
Op het bericht van het vorig jaar kreeg ik de opmerking "Als ouder kan je hier heel veel in sturen !!". Terecht punt. Daarom hadden mijn vrouw en ik besloten om het dit jaar anders te doen: we zouden alleen bij ons sinterklaas vieren. Mochten de grootouders iets willen geven, dan moeten ze dat maar in zijn schoen doen als hij een keer komt logeren.
We hadden alle grootouders gebeld, en ze hadden allemaal schoorvoetend ingestemd, op de voorwaarde dat we dan niet "stiekem bij die andere grootouder wel sinterklaas vieren". Want stel je voor dat een andere grootouder meer kado's mag geven dan zijzelf. Zodra wij dit beloofd hadden, was alles in kannen en kruiken.
Maar wat treft ons lot? De ouders van mijn zwager (de man van de zus van mijn vrouw) doen wel aan sinterklaas. Dit is een understatement: die kleinkinderen krijgen gouden bergen. En omdat mijn nichtjes dus bij die grootouders veel kado's krijgen, willen mijn schoonouders niet achterblijven, en daardoor willen mijn ouders ook niet achterblijven. Volgen jullie het nog?
Dus nu moeten wij alsnog 3 extra pakjesavonden houden, en de enige rede is dat twee mensen die wij nauwelijks kennen zich niet kunnen inhouden met kado's geven.

Waar gaat dit nog over? Waarom wint overdaad en overconsumentalisme het altijd van bescheidenheid? Ik hoor nooit iemand die zegt: "ik wilde mijn zoon eigenlijk een playstation geven, maar iedereen in zijn klas krijgt kleine kado's, dus vervangen we de playstation door iets kleiners". Nee, alle ouders en grootouders willen vooral niet minder doen dan anderen, zodat dit feest slechts naar één kant kan doorslaan: totale waanzin.

Het vorig jaar vroeg mijn zoontje ook al waarom zijn nichtjes zoveel kado's kregen, en hij minder. Wij hebben gewoon gezegd dat die grootouders geld bijleggen. Ik kán het niet anders uitleggen, en ik wíl het niet anders uitleggen.

Ik heb het helemaal gehad met sinterklaas. Vroeger zag een kind sinterklaas hooguit één of twee keer, en was er één keer pakjesavond.
Maar ondertussen zijn we als Nederlander ineens heel trots geworden op het enige feest wat ons onderscheid van de rest van de wereld, en dat zijn we enorm gaan koesteren. Daardoor zijn we doorgeslagen: pakjesavond bij oma, pakjesavond bij sinterklaas op het werk van papa, sinterklaas in het winkelcentrum, sinterklaas op school, sinterklaas bij de buurtvereniging, sinterklaas bij de sportvereniging.
Mijn zoontje ziet sinterklaas minimaal 5 keer per seizoen. Zo gaat toch de hele mystiek van de traditie af?

Voor mij is de lol er in ieder geval af. Als we met z'n allen niet een bescheiden sinterklaasfeest kunnen houden, dan heb ik liever dat het feest om zeep wordt geholpen door de zwarte pietendiscussie. Dus voor- en tegenstanders van zwarte piet: vecht mekaar lekker de tent uit. Nog even en UNESCO trekt het sinterklaasfeest terug als immaterieel erfgoed.

zie ook:
nadert onze maatschappij een "toy event horizon"?

7 opmerkingen:

  1. Poeh, lekker positieve insteek, zeg ;) Ben het opzich wel met je eens dat het allemaal veel te ver doorslaat. Mensen willen allemaal niet voor elkaar onderdoen en daardoor wordt het allemaal steeds bizarder en overdadiger.

    Tegelijk hebben veel mensen toch als "liefdestaal" cadeautjes geven. Dat is hun manier om ik hou van je te zeggen. Waarom zou je mensen dat helemaal ontnemen? Wij zijn ook niet altijd blij met de cadeautjes die we krijgen, maar we nemen ze wel aan en verstoppen ze dan. En verdelen het dan over het hele jaar, want de rest van het jaar hoeven we dan niet veel meer zelf te kopen. Wi-win-situatie waarbij niemand gekwetst wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En als je nou op je strepen blijft staan? Willen ze toch hun zin, dan geven ze maar een envelop. Dus omdat ouders van een zwager het wel doen, moet jij wijken? Ik zou het niet doen.
    En daantje, dat verstoppen kan nog zolang de kinderen kleiner zijn. Dadelijk weten ze heus wel wat ze gekregen hebben en kun je niets meer achterhouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik snap het volkomen :-) ik zou het bij 1x sinterklaas laten. 1x is genoeg lekker met je eigen gezinnetje vieren. Met naar jullie idee genoeg Wat de overige ouders willen zou ik vragen het gewoon op de spaarrekening te zetten. Sparen voor studie zonder lening ;-) sonja

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tja, waarom zou je toegeven en het tegen je zin 3 keer gaan doen? Dan wordt je toch geleefd? Ferm op je eigen standpunt blijven staan geeft even scheve gezichten maar dat gaat vanzelf weer over. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Poeh ja, ook wij hebben dit jaar weer drie pakjesavonden, en bij de buurtvereniging en met Kerstmis bij een tante van de kroost. Dat hoeft voor ons ook niet. Het lijkt zich deels te gaan oplossen door de onverwachte, maar zéér gewenste, uitbreiding van ons gezin. Van 1 naar 3 kids in krap een jaar. Wordt in ieder geval voor iedereen zo duur dat ze het bedrag per kind al hebben verlaagd. En daar zijn wij héél blij mee!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. haha, in dat opzicht is het deels onze eigen schuld, met maar 1 kind:-). Allemaal grootouders die al hun gulheid op hem botvieren...

      Verwijderen
  6. Ik zou er niet aan meewerken. Mijn schoonouders wilden zulke dingen ook maar helaas voor hen : wij vieren het echt maar een keer.

    BeantwoordenVerwijderen