dinsdag 3 februari 2015

Een echte minimalist budgetteert niet

Op veel blogs lees ik dat veel mensen diverse budgetten voor verschillende uitgaven hebben ingesteld, zoals voor vaste lasten, onderhoudskosten en boodschappen.

Maar dit zijn toch allemaal primaire levensbehoeften?

Los van het feit dat ik geen zin heb om al mijn uitgaven bij te houden, heb ik zeker geen zin om een boodschappenbudget in te stellen. Om de volgende redenen.
 • Ik wil niet bezuinigen op lekker en gezond eten. Ik hou van vis en noten. Die zijn prijzig, maar ik vind ze erg lekker en zijn bovendien gezond. Als ik in de knoop zou komen met mijn budget, dan bestaat het risico om goedkopere, minder gezonde producten te kopen.
 • Onze boodschappen uitgaven variëren per seizoen. In de zomer hebben we veel uit eigen tuin en krijgen we veel van anderen die een eigen tuin hebben. We hoeven dan nauwelijks groente en fruit te kopen. Het risico zou bestaan om die maanden geld te verspillen, omdat het budget het toelaat.
 • Ik wil de mogelijkheid hebben om aanbiedingen te kunnen kopen. Wij proberen zo klein mogelijke voorraad te hebben, maar producten die we veel gebruiken willen we wel eens flink in slaan als er een aanbieding is. Een budget belemmert dit.

Dus wij werken gewoon met de simpele regels:
 • Koop alles zo goedkoop mogelijk, maar ga er niet het hele dorp voor afrijden.
 • Zorg dat alles opgaat en niets bederft.
Zo wordt er geen geld en eten verspild, voor de minimale moeite.


Ook zie ik geen rede om vaste lasten te budgetteren, zelfs niet als ze jaarlijks zijn (zoals gemeentebelastingen, belastingteruggave, auto onderhoud, zorgverzekering). Deze dingen komen niet allemaal op hetzelfde moment van het jaar, dus ze middelen elkaar uit. En voor tijdelijk grote uitgaven hebben we immers een buffer, die dan binnen enkele maanden weer is aangevuld. Of ik ze budgetteer of niet, ik kan weinig veranderen aan vaste kosten. Het enige wat ik kan veranderen is een andere verzekering of energiemaatschappij nemen. Die zaken neem ik gewoon periodiek onder de loep.

Een echte minimalist koopt gewoon alleen wat hij nodig heeft, en als het niet teveel werk is, zo goedkoop mogelijk. Al het geld dat over is wordt gespaard om de levenskwaliteit te verbeteren, zoals voor uitstapjes, minder werken of home improvements. Daar heb ik geen budget voor nodig.

8 opmerkingen:

 1. Het risico van budgetteren is inderdaad dat je gaat uitgeven wat je budgetteerde. Ik heb wel richtbedragen. De ene maand gaan we er overheen de andere niet. Het gaat vooral om bewust uitgeven of juist niet uitgeven. Ik heb een jaarbegroting voor de vaste lasten, deze worden gemiddeld per maand. Per maand maak ik vervolgens het bedrag voor de vaste lasten over naar een vaste lastenrekening. Dit werkt voor ons het beste

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die vaste lastenrekening kan ik me goed voorstellen, hiermee weet je immers zeker dat je niet ineens rood staat op een betaalrekening. En bewustwording over dingen uitgeven is ook prima. Maar het is mij nog steeds een raadsel om een budget voor jezelf in te stellen. Een huishouden is geen bedrijf of overheid die verantwoording moet afleggen, maar het is je persoonlijke levensgenot dat je met een budget nodeloos aan het beperken bent.

   Verwijderen
  2. Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik denk wel dat er verschil is tussen nauwelijks rondkomen en wel redelijk tot goed rondkomen. Als er na alle vaste lasten nog maar 200 euro spendeer geld is dan is het wel slim om te kijken wat je kunt uitgeven. Bij ons helpt het wel om te kijken wat we gemiddeld variabel kunnen uitgeven diemaand, dat bepaalt ook wat we extra kunnen sparen (of juist niet). En leefgenot mis ik wel eens bij consumindetaars. Er kan dan niets meer.

   Verwijderen
 2. Ik werk wel met een boodschappenbudget. Dat is voor mij gewoon een handige richtlijn. Dat budget is ruim genoeg om grotere aanbiedingen in te slaan, maar soms is het ook gewoon op en kan het niet. Ik vind dat wel prima want als ik te veel zou overschrijden dan kom ik echt in de knel met mijn geld.
  Ik eet vooral biologisch, ook veel noten en zo dus ik leef er prima van.
  Budgetteren is voor mij juist een manier om meer mogelijk te maken met geld, want als ik het niet doe dan lekt er nogal eens geld weg bij mij.
  Er is onder consuminderaars een groot verschil in aanpak. Gebrek aan leefgenot waar de mensen hierboven het over hebben kan ook voorkomen door geldzorgen
  Ook ik ben een stuk minder onbevangen dan voorheen en dat heeft vooral te maken met terugval in inkomen.
  Je zegt dat de grote periodieke uitgaven niet allemaal tegelijk komen en daardoor prima uit te middelen zijn maar dan moet je wel die ruimte hebben. Veel mensen hebben die ruimte niet om íneens een paar 100 euro extra op te hoesten omdat en de anwb moet worden betaald en de boedelverzekering in de maand dat de feestdagen valt. Dan is het een prima idee om die uitgaven echt te middelen en dát bedrag elke maand apart te zetten voor als ze voorbij komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. je hebt wel gelijk vind ik. Eigenlijk doe ik het ook zo bedenk ik me. Ik neem wel elke week een vast bedrag aan boodschappengeld op, maar ga ik er overheen dan is dat zo.
  Goede bijdrage!
  Groet,
  Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik ben t zeker met je eens ;) maar zonder mn excel heb ik geen idee wat er overblijft en zou alles opgaan... juist door mn excel met een geschat bedrag voor boodschappen, de vaste lasten, de extra uitgaven die vaststaan in die specifieke maand (gemeentelijke heffingen enz) dan weet ik ook wat er van t salaris overblijft en naar de spaarrekening kan.. maar hier zijn de inkomsten elke maand zo extreem wisselend.. dat ik er sowieso anders mee om ga.. dag van binnenkomst gaat t naar een tussenspaarrekening. hier blijft t staan tot mans salaris binnen is en ik hierdoor alle bedragen weet. dan gaat t spaarbedrag naar de spaarrekening. en wat er blijft staan is voor de komende maand. 1e van de kalendermaand wordt dat op de betaalrekening gtestort. werkt voor ons super... je moet iets als mans salaris elke maand wisselt en om de 4 weken binnenkomt en mijn inkomen ook heel erg wisselt en bovendien elke maand uit 4 bedragen bestaat, elke maand anders (de bedragen en de data...) zo leven we elke maand toch van een soort vast inkomen en de rest gaat automatisch naar de spaarrekening :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. echt budgetteren doe ik niet , wel bereken ik in het begin van het jaar hoeveel ik van mijn inkomen over houd als ik mijn vaste lasten betaald heb, zodat ik niet meer uitgeef dan wat er binnenkomt, daarom hou ik wel bij wat er uitgaat per maand zodat ik niet rood kom te staan want dat kost ook geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vaste lasten zijn geen uitgaven en daarom kloppen die budgetten van die bloggers meestal niet, ze weten niet dat er een verschil tussen beide is. Je kunt het wel boekhouden en na een jaar bekijken hoe je het gemiddeld hebt gedaan. In 2014 hebben wij gemiddeld per maand 526 Euro aan boodschappen bij de supermarkt uitgegeven en dat is inclusief eten buiten de deur. Het is maar net hoe je zo'n post invult en dat moet gewoon hetzelfde blijven dus niet tussentijds schuiven met uitgaven tussen verschillende posten wat vaak gebeurt want dan ben je het overzicht kwijt (allemaal potjes bijvoorbeeld). In 2013 was dat 549 Euro, in 2012 was dat 533 Euro. Budgetteren hoeft dus niet want het is toch elke maand hetzelfde voor die post, we zouden dus nog een keer kunnen middelen en dan 536 Euro per maand budgetteren. Bij de post verzekeringen kunnen we merken dat gemiddeld genomen de wettelijke assurantiebelasting omhoog is gegaan. Bij de post kleding is deze 190 Euro per maand in 2012, 180 Euro in 2013, 203 Euro in 2014 dus 191 Euro gemiddeld per maand over de afgelopen 3 jaar. Als je een geregeld huishouden hebt hoef je dat eigenlijk nooit meer te budgetteren en daar zit hem vaak de clou: geen excessen toelaten maar regelmaat kweken.

  BeantwoordenVerwijderen