Dus heb ik het lange weekend gebruikt om wederom een rekentool in elkaar te klussen. Hierin kan je snel het gevolg zien van veranderende rentes op een spaarhypotheek.
De tool is hier te vinden.
Op deze manier kan je bijvoorbeeld zien:
- dat de bruto premie daalt bij lagere rente
- dat het spaardeel van de hypotheek juist stijgt bij lagere rente
- dat het nadelig is als de rente op een laat tijdstip nog gaat dalen
Ik zal de komende weken eens wat voorbeelden uitwerken met rare gevallen.
zie ook:
hypotheek inkorten: een voorbeeld
spaarhypotheektool voor meerdere rentevariaties, bijstortingen etc
Voor andere tools, zie | Bereken zelf! |
Sorry Rentenier,
BeantwoordenVerwijderenWordt misschien te kritisch, maar heb je van het weekend iets te veel Oranjebitter tot je genomen, want er zitten toch een aantal schoonheidsfoutjes in je teksten en tooltje?
“Ik ben altijd iemand die ... Om deze reden heb … aan de gevolgen er van gaan geloven.”
Als ik het rentepercentage wijzig komt er NaN te staan bij bruto rentelast en bij hypotheekrenteaftrek?
bruto rentelast NaN NaN
hypotheekrenteaftrek NaN NaN
Wel mooi om te zien dat je totale nette maandlasten meer worden, ondanks dat je % minder wordt.
Wist trouwens niet dat http://www.hypohype.nl/ ook van je was, maar had al wel een vermoeden.
Verder staat er:
Geen opmerkingen:
Een reactie plaatsen
Maar in het invulveld (wat trouwens erg klein en onoverzichtelijk werkt) staat dan weer “voer je opmerking” in, een beetje tegenstrijdig. Ik weet ook niet of je daar invloed op hebt?
Wat ik mis bij hypohype is dat je maar 2 keer een percentage kunt ingeven, terwijl dat voor de meeste mensen vaker het geval zal zijn, ook de OVR kan maar 1 maal worden ingevoerd. Zelf betaalden we in het begin 23 euro, nu nog maar 5,60. Over 30 jr. maakt dat een groot verschil als je die wijziging(en) niet mee kunt nemen in de gehele berekening. De ORV wordt meestal lager naarmate de tijd verstrijkt en het risico voor de bank afneemt, wat een positieve invloed heeft op je nette maandlasten.
De WOZ waarde en mijn salaris was 30 jr. geleden een stuk lager, heeft dat geen invloed op de huidige uitkomsten?
Het zou handig zijn als je aan kunt geven in welke maand je een extra storting gedaan hebt i.p.v. aan het einde van het jaar. De termijn heeft veel invloed op de bandbreedte, vooral als je maar maximaal tot 1:7 kunt gaan.
In het verleden kon je ook je extra kosten kwijt in het sheet i.v.m. het inkorten van je hypotheek, 2x inkorten kostte ons toch € 250,-
Mijn gevoel zegt dat er ergens een mix van tooltjes moet komen van “hypohype”, ”hypotheek inkorten, een voorbeeld” en “variabele rente op spaarhypotheek”, maar krijg dat helaas niet zelf op papier.
“Hulp bij een nieuw rentevoorstel”, zie het eigenlijk nu pas, jammer dat ik die 20 jaar geleden niet tot mijn beschikking had, had toen alleen maar een uitdraai van de Postbank, die je dan als de waarheid ziet. Heel mooi om te zien hoe de verschillende varianten zijn uitgewerkt, maar helaas, met nog iets meer dan 3 jr. voor de boeg is het op ons niet meer van toepassing. Chapeau, ik blijf je kunsten volgen!
hoho, ik heb niks met hypohype te maken, da's te veel eer :-)
VerwijderenHypohype is handig om een exacte berekening te zien. Ik ben meer geninteresseerd in het grote plaatje: wat is het effect van een bepaalde verandering enzo. Daarom probeer ik het zo simpel mogelijk te houden.
bedankt voor de bugreport, ik zal het fixen
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
BeantwoordenVerwijderen