vrijdag 1 april 2016

Besparen in de kleinste ruimte

Soms zit het besparen van geld in een klein hoekje. Daarom vandaag: de besparingen op een toilet!

Een baksteen in de stortbak
De meeste WC's spoelen met veel te veel water door. Door een baksteen in de stortbak te leggen, kan met bij elke spoelbeurt water besparen. De afmetingen van een baksteen zijn gemiddeld 20x10x5 cm. Bij elke spoelbeurt zal er dus een liter water worden bespaard! Als je er van uitgaat dat een WC door een gezin 10 keer per dag wordt gebruikt, dan levert dit een besparing op van 3650 liter water!

Wc papier verbruik verminderen
Veel mensen zijn geneigd om een flink stuk wc papier te pakken, terwijl uiteindelijk maar een klein stukje gebruikt wordt. Met een simpel trucje kan je dit verminderen: duw voordat je de nieuwe wc rol plaatst de wc rol een beetje plat. Het wc papier verandert niet, alleen het wc rolletje zal een ovale vorm krijgen. Door deze ovale vorm rolt het rolletje minder gemakkelijk, zodat mensen minder geneigd zijn om teveel wc papier te pakken. Deze besparing kan het wc papiergebruik bijna halveren!

Een andere manier om te besparen op wc papier is het splitsen van dubbellaags wc papier. Dubbellaags wc papier is meestal maar een beetje duurder dan enkellaags wc papier, maar je kunt het wel gemakkelijk splitsen, zodat je 2 keer zoveel papier hebt! 

Maak je eigen wc verfrissers
De meeste wc blokjes zijn tegenwoordig wergwerphoudertjes met een zeepje ingebouwd. Toch is het prima mogelijk om je eigen wc blokjes te maken. Dit proces is hetzelfde als zelf zeep maken, maar dan zou je een beetje chloor kunnen toevoegen om de wc extra schoon te houden. Hiermee kan je jaarlijks tientallen euro's uitsparen.

Hoe bespaar jij op het toilet? En wat vind je omgeving ervan?   

15 opmerkingen:

 1. Ik heb een stortbak van 5 tot 7 liter ingesteld op 5

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Splitsen van tweelaags WC papier: Weet je dat het vandaag 1 april is!!!!
  GEINTJE ZEKER!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Besparen op water heeft enkel en alleen zin voor het milieu. 3650 liter water bespaart je namelijk maar liefst 0,75 euro per jaar

  Zelfde als die mensen die douchen met een emmer om het vervolgens door te spoelen bij de WC, bespaart je 15 cent op jaarbasis.

  En splitsen van wc-papier, je moet er maar zin in hebben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een kuub water kost ongeveer 1,25, dus het is een jaarlijkse besparing van rond de 4,50! Ik ken mensen die meer werk doen voor een kleinere besparing:-)

   Verwijderen
  2. Ik was iets te optimistisch in mijn berekening. Maar 1,25 is weer het andere uiterste. Heb het even bekeken voor waar ik woon, en 1 M3 water kost hier 72 cent. Dus doe mijn bedragen x 3 en dan heb je het bespaarbedrag.

   Ik weet dat genoeg mensen dit soort besparingen doorvoeren (vandaar dat ik er serieus op reageer en niet in de trant van 1 april). Maar ik denk dan ook direct dat die mensen denken dat water heel duur is ofzo. Want ik kan me niet voorstellen dat mensen voor 50 cent op jaarbasis gaan douchen met een emmer.

   Als je het doet vanuit milieu-oogpunt, prima.

   Verwijderen
  3. Was BoL nog vergeten, dus doe er nog een eurotje bij

   Verwijderen
  4. 1m³ water kost (in België) ongeveer 5 euro. Dat is inclusief allerlei al dan niet watergelateerde taxen, belastingen en dergelijke. Zonder moeite 18 euro besparen, waarom zou je dat laten?

   3650 liter is ons verbruik (2 personen) van 4 à 5 weken, ongeveer 8% van het jaarverbruik.

   Katrien

   Verwijderen
  5. Zoals gezegd, in Nederland is het een stuk minder en hebben we het over een besparing van een paar euro op jaarbasis.

   En iedereen moet voor zichzelf beslissen waarin die zijn tijd aan wil besteden. Maar ik ga niet dagelijks douche met een meer tussen mijn benen zodat ik daarmee een dubbeltjes kan besparen op jaarbasis. Als iemand anders dat wel de moeite waard vind moet die dat zeker gewoon doen.

   Verwijderen
 4. Je kunt natuurlijk met je huisgenoten afspreken dat er niet meer doorgetrokken wordt voor de kleine boodschap, of dat eerste kleine boodschap van de dag tijdens het douchen in het putje verdwijnt. Dat scheelt je ook weer een liter of 7 per persoon per douchebeurt. Met een vork erbij zou je nog kunnen overwegen om de grote boodschap door het putje te duwen.

  Zoals hier boven al aangehaald, 1 April!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha, ik zie dat je de adviezen van Rembo en Rembo (familie magdat) hebt opgevolgd, goeie tips!

   Verwijderen
 5. Na het splitsen, gebruiken en dubbelvouwen om de andere kant te gebruiken.

  Allemaal achter elkaar poepen, bij 3 personen scheelt dat 2 keer doortrekken. Bij de buren aankloppen en zeggen dat het toilet verstopt zit. De kak 4 dagen opsparen.

  Ik weet toch zeker dat ik een dubbeltje heb ingeslikt.

  Te weinig water gebruiken leidt eerder tot verstoppingen

  Laten we het vandaag op 1 april houden, maar denk niet bij het laatste vel "wie na mij komt die redt het wel"

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een baksteen in het waterreservoir leggen om de hoeveelheid water die bij het doorspoelen gebruikt wordt, zou ik afraden omdat na verloop van tijd er minieme korreltjes zand, steen,.... van de baksteen afvallen doordat die continu in het water ligt. Die kleine partikeltjes zouden kunnen leiden tot problemen denk ik. Je bekomt hetzelfde resultaat (besparen van water) door in het waterreservoir een met water gevulde plastieken waterfles te leggen : minder waterverbruik maar afvallende zandkorreltjes die problemen kunnen veroorzaken. Leg je twee flessen in het reservoir dan bespaar je nog meer water bij een spoelbeurt.

  Ik vang altijd het douchewater op in een bassin en dat water gebruik ik om de toiletten te spoelen. Kleine besparing maar minder water verbruiken betekent ook minder betalen voor de waterheffing, de transportkosten en distributiekosten.....
  liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Minder waterverbruik maar GEEN afvallende zandkorreltjes die problemen kunnen veroorzaken bedoel ik natuurlijk..... liesbet

   Verwijderen
 7. Minder wc papier verbruiken zou ook heel goed zijn tegen verstoppingen. OOk al staan vet en natte doekjes hoog aan de lijst... Door minder papier te verbruiken bespaar je, plus ook minder kans op verstopping. WIN WIN

  BeantwoordenVerwijderen